Qui és qui al nou govern del Consell per la República?

  • Us expliquem qui són deu membres que acompanyaran Puigdemont al capdavant del Consell, i quines carteres ocuparà cadascun

VilaWeb

Redacció

08.04.2022 - 19:22
Actualització: 08.04.2022 - 21:22

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha presentat aquest migdia a Ribesaltes (Rosselló) el nou govern de l’entitat, després que fos elegit com a president de l’entitat en les eleccions del mes passat. Però qui són els deu membres que acompanyaran Puigdemont al capdavant del Consell durant aquesta legislatura, que durarà dos anys, i quines carteres ocuparà cadascun? En aquest article us ho expliquem.

Toni Comín, vice-president

L’eurodiputat de Junts i conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya Toni Comín continuarà essent vice-president del Consell durant aquesta legislatura. En aquest càrrec, Comín s’ocuparà de portar la part executiva del Consell i exercir les funcions “del dia a dia”, en paraules de Puigdemont. Comín, d’altra banda, s’encarregarà de gestionar i coordinar les relacions entre els membres del govern.

Antoni Castellà, responsable de Relacions Institucionals i Relacions amb l’Assemblea de Representants

Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates per Catalunya, tindrà un càrrec doble. Per una banda, serà el responsable de Relacions amb l’Assemblea de Representants, tot emfatitzant i començant a generar dinàmiques de relació entre aquest òrgan i el govern del Consell. Per l’altra, serà el Responsable de Relacions Institucionals, tot gestionant els vincles amb la resta d’institucions i partits del moviment independentista català. Es tracta d’una posició de gran importància dins l’organigrama del Consell, perquè una vegada superada l’etapa de dependència de les dinàmiques dels partits –tal com ha explicat el mateix Puigdemont–, la necessitat de gestionar les relacions amb la resta d’actors institucionals i polítics serà més necessària que mai.

Aurora Madaula, responsable d’Acció Política Interior

Aurora Madaula, diputada de Junts al Parlament de Catalunya i membre del col·lectiu Acció per la República, serà responsable d’Acció Política Interior. Des d’aquest càrrec, Madaula haurà de coordinar les relacions amb els consells locals i gestionar tot allò que tingui a veure amb les dinàmiques internes de l’entitat.

Teresa Vallverdú, responsable de Desplegament Reglamentari

Una de les noves incorporacions d’aquesta legislatura, l’advocada penalista Teresa Vallverdú treballà en l’àmbit de Desplegament Reglamentari. La tasca de Vallverdú serà la de dotar el Consell, en tant que institució que neix pràcticament de zero i no vol replicar models autonòmics caducs, d’un marc de funcionament propi que faci possible els envits en matèria de participació l’entitat afronta. Això, segons Puigdemont, és especialment important atès el funcionament anticonvencional en què en funciona el govern, format a partir de candidatures individuals en comptes de candidatures de partits.

Montserrat Corrons, responsable de Suport als Consells Locals

Una altra nova incorporació, l’ex-presidenta de l’Orfeó Manresà i membre destacat de l’Assemblea de Representants Montserrat Corrons ostentarà el càrrec de responsable de Suport als Consells Locals. Atès que la previsió del govern és que aquests òrgans exerceixin un paper imprescindible en el funcionament del Consell al llarg d’aquesta legislatura, la tasca de Corrons en aquest càrrec resultarà cabdal.

Carme Garcia, responsable de Coordinació de les Delegacions dels Països Catalans

L’ex-membre del secretariat nacional de l’ANC i ex-diputada al Congrés espanyol per ICV Carme Garcia serà la responsable de Coordinació de les Delegacions dels Països Catalans, un àmbit que Puigdemont ha avançat que considera prioritari per tal de continuar expandint l’abast territorial del Consell.

Neus Torbisco-Casals, directora d’Acció Internacional

La doctora en Dret i catedràtica a la Geneva Academy of International Humanitarian Law Neus Torbisco-Casals serà la responsable d’Acció Internacional del Consell, en una legislatura en què les relacions exteriors seran clau per al funcionament de l’entitat. “Aquest nou mandat serà també l’època de l’acció internacional, i això demana no solament recursos humans i tècnics –que hi són–, sinó també una direcció política que poques persones al país tenen com la Neus”, ha explicat Puigdemont.

Guillem Fuster, secretari de govern i responsable d’Acció Econòmica

El portaveu de Poble Lliure i tècnic de Plataforma per la Llengua Guillem Fuster ostentarà el càrrec de secretari del govern i responsable d’Acció Econòmica. Com a tal, Fuster haurà de gestionar els envits interns de l’ens en l’àmbit econòmic i treballar en projectes externs –com ara la sobirania econòmica de Catalunya– en què el Consell vol fer èmfasi durant aquesta legislatura.

Lluís Puig, responsable d’Acció Cultural

El conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya Lluís Puig continuarà al càrrec de responsable d’Acció Cultural, des del qual s’encarregarà, entre altres atribucions, de les publicacions de l’entitat. Es tracta d’una tasca que tindrà especial importància enguany, el cinquè aniversari del primer d’octubre, una efemèride que el Consell commemorarà amb una programació específica.

Lluís Llach, conseller polític

El cas de Lluís Llach és especial, atès que és l’únic membre del govern que no ostentarà cap càrrec específic, sinó que durà a terme la funció de conseller polític. Per al president del Consell, Llach és “una figura essencial, absolutament enriquidora”. En particular, Puigdemont en valora “la independència i compromís amb el país, que resulta imprescindible per a orientar les coses en els anys que han de venir”. A parer del president, “en Lluís [Llach] és essencial per a tota la conversa política que l’independentisme ha de tenir, i que al Consell hem tingut des de fa tres anys”, i per això confia que “ens continuarà enriquint amb la seva anàlisi estratègica i interpretació del món i els envits que afrontem”.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor