Qui és qui en l’escàndol de suborns de Catar al Parlament Europeu?

  • Hi ha quatre persones en presó provisional, entre les quals l'ex-vice-presidenta del Parlament Europeu, Eva Kailí

VilaWeb
Fotomuntatge amb imatge d'Eva Kailí, Francesco Giorgi, Pier Antonio Panzeri i Niccolò Figà-Talamanca, els quatre detinguts.
Pol Baraza Curtichs
13.12.2022 - 19:42
Actualització: 14.12.2022 - 17:50

La trama de corrupció del Parlament Europeu per a afavorir els interessos de Catar va esclatar divendres amb l’escorcoll de la casa d’Eva Kailí, que era la vice-presidenta de l’eurocambra, acusada d’haver acceptat suborns de diners i regals en canvi d’afavorir preses de posició política o estratègies favorables a Catar. 

Malgrat que el cas es va fer públic la setmana passada, la policia belga fa almenys quatre mesos que l’investiga. S’han fet una vintena d’escorcolls. El darrer, ahir, al Parlament Europeu.

Ara per ara, hi ha quatre persones en presó provisional: Eva Kailí, Francesco Giorgi, Pier Antonio Panzeri i Niccolò Figà-Talamanca. Tots són considerats implicats en la trama de corrupció i tenen una estreta vinculació amb Kailí o el Parlament Europeu. Us ho expliquem tot seguit.

Eva Kailí

L’ex-vice-presidenta del Parlament Europeu, Eva Kailí.

Eva Kailí ha estat fins aquest migdia vice-presidenta del Parlament Europeu. Es va presentar pel Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), partit grec d’ideologia socialdemòcrata. La cambra l’ha destituïda per una àmplia majoria: 625 vots a favor, un en contra i dues abstencions.

Kailí ha defensat que a Catar es respecten els drets humans i en més d’una intervenció ha elogiat l’actuació de les autoritats catareses. A Grècia, la presumpta vinculació amb la trama de corrupció del Parlament Europeu ha sorprès. Principalment, perquè Kailí tenia prestigi i una certa credibilitat, malgrat que forma part d’un partit –el PASOK– en què hi ha hagut molts casos de corrupció.

Va entrar a l’eurocambra l’any 2014 i és membre de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates. Fou elegida vice-presidenta en la segona legislatura –2019-2024.

El mitjà financer nord-americà Business Insider l’ha considerada com la política grega més popular del món. Der Spiegel també l’ha titllada de previsora i valenta, per l’actitud que va tenir durant la crisi econòmica i política de Grècia.

Ha estudiat arquitectura i enginyeria civil a la Universitat Aristòtil de Tessalònica i té un màster en política europea per la Universitat de Piero. També va començar els estudis d’economia política. Abans d’entrar en la política, va ser presentadora de notícies al canal de televisió MEGA i consultora en estratègia de comunicació i afers públics i exteriors per a un grup farmacèutic i un grup de comunicació del país.

Va entrar en la política l’any 1992, quan es va afiliar a les joventuts del PASOK. En les eleccions gregues del 2007 fou elegida parlamentària. Durant la legislatura, va formar part d’unes quantes comissions.

Francesco Giorgi

Francesco Giorgi en una imatge d’arxiu (fotografia: LinkedIn).

L’italià Francesco Giorgi és la parella d’Eva Kailí i assessor parlamentari del Parlament Europeu d’ençà de l’any 2009. És el cap de gabinet del president del Comitè de Drets Humans, una feina que li ha permès de tenir una àmplia agenda de contactes de parlamentaris, polítics, institucions de la Unió Europea, ONG i ambaixades. Va estudiar ciències polítiques a la Universitat de Milà.

Pier Antonio Panzeri

Pier Antonio Panzeri (fotografia: David Iliff/Llicència CC BY-SA 3.0).

L’italià Pier Antonio Panzeri fou diputat al Parlament Europeu del 2004 al 2019 amb el grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates –el mateix que Kailí. Segons el diari belga Knack és el cap de la trama de corrupció. A casa seva, segons els mitjans locals, la policia hi va trobar mig milió d’euros en metàl·lic.

Del 2009 al 2019, va formar part del Comitè d’Afers Exteriors (AFET) i el 2014 també es va incorporar al Subcomitè de Drets Humans. Va ser membre d’uns quants grups parlamentaris, com ara el d’Integritat, que precisament tracta sobre la transparència, l’anticorrupció i el crim organitzat.

El setembre del 2019 va fundar l’ONG Fight Impunity, que, segons que consta en la pàgina web, treballa contra la impunitat de les greus violacions internacionals dels drets humans.

De resultes de la investigació, la policia italiana, a partir d’una ordre de detenció europea, també va detenir la seva esposa, Maria Colleoni, i la seva filla, Silvia Panzeri.

Niccolò Figà-Talamanca

Niccolò Figà-Talamanca
Imatge d’arxiu de Niccolò Figà-Talamanca (fotografia: Mission Photo/Eric Bridiers)

El sisè detingut és Niccolò Figà-Talamanca, secretari general de l’ONG No Peace Without Justice. És doctor en dret internacional i ha assessorat uns quants governs i institucions sobre la metodologia operativa d’institucions de justícia penal internacional i més processos de rendició de comptes. Abans de formar part de No Peace Without Justice, va ser investigador visitant a la Universitat de Columbia de Nova York i va treballar per al Comitè d’Advocats per als Drets Humans (ara Human Rights First) com a consultor del Tribunal Penal Internacional, segons que informa Just Security.

Visites d’un vice-president grec de la CE a Catar

Margaritis Schinas
El vice-president de la Comissió Europea Margaritis Schinas, avui al Parlament Europeu (fotografia: EFE/EPA/Julien Warnand).

El vice-president de la Comissió Europea responsable del Mode de Vida Europeu, el conservador grec Margaritis Schinas, ha anat recentment a Catar i s’ha reunit amb autoritats del país. Segons Schinas, la visita fou arran del Mundial de Futbol i va rebre uns quants obsequis, que diu que són del campionat de futbol.

El viatge fou criticat per alguns sectors, que van posar en dubte que la UE hagués de tenir representació institucional en un esdeveniment esportiu organitzat per un règim que atempta contra els drets fonamentals. I la controvèrsia s’ha revifat arran de l’escàndol de corrupció.

El paper d’Ukko Metsola, el marit de la presidenta del Parlament Europeu

ukko metsola
Ukko Metsola, en una imatge d’arxiu (fotografia: Wikimedia).

En el context de la investigació, moltes mirades van adreçades a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i el seu marit, Ukko Metsola, un conegut lobbista de la indústria dels creuers que té relacions amb diversos països àrabs. La polèmica pel paper d’Ukko Metsola en el curs dels anys, de fet, ha perseguit la seva esposa. Roberta i Ukko Metsola, que és finlandès, es van conèixer l’any 1999 quan ella era una candidata jove del Partit Nacional a Malta i ell ja treballava per al primer ministre del seu país. El 2005 es van casar i Roberta Metsola es va establir a Brussel·les per treballar com a experta en afers judicials a la representació permanent de Malta davant la Unió.

José Ramón Bauzá, també a l’ull de l’huracà

Bauza
José Ramón Bauzá, en una imatge d’arxiu

l’ex-president de les Illes Balears i eurodiputat de Ciutadans, José Ramón Bauzá, no forma part de les investigacions de la fiscalia belga, però els seus vincles i visites a l’emirat han aixecat sospites a Brussel·les. De fet, Bauzá és el president del grup d’amistat UE-Catar, que ahir, en un intent d’esbandir l’escàndol, va suspendre.

“Arran de la seriositat dels esdeveniments dels darrers dies, i fins que no s’arribi al fons de la qüestió, anuncio la suspensió del grup d’amistat UE-Catar. La democràcia europea sempre va per davant”, va piular anit.

Catar no és un país qualsevol per a Malta, que fa anys que cultiva unes relacions excepcionals amb el règim catarès. D’ençà del 2009, els dirigents de Catar han visitat l’illa mediterrània de la mateixa manera que els dirigents maltesos han anat a Catar per mirar d’imitar allò que anomenen “miracle catarès” –que un país petit com el seu arribi a acumular tant de poder al món. I, de fet, una de les poques ambaixades que Malta té al món –només en té vint-i-quatre– és precisament la de Doha, inaugurada el 2013.

A final de novembre, quan el Mundial ja havia començat, va reclamar al Parlament Europeu que donés suport a l’acostament entre Doha i Riad perquè l’estabilitat a la regió també significa progrés per a la Unió Europea, va dir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor