30.07.2015 - 15:37
|
Actualització: 31.07.2015 - 08:39
La CUP – Crida Constituent ha fet públic el resultat de la votació de primàries per a la candidatura de les eleccions del 27-S. Ha guanyat la proposta en bloc que havia fet el secretariat nacional de la CUP i l’Espai per la Ruptura, amb Antonio Baños al capdavant. Ramon Usall per Lleida, Benet Salellas per Girona i Sergi Saladié per Tarragona són els altres caps de llista. Qui són i quins primers noms els acompanyaran a la candidatura per a anar al Parlament de Catalunya?
Antonio Baños (1967), cap de llista per Barcelona. És periodista i escriptor. Ha publicat els llibres ‘La economia no existe’, ‘Posteconomia’ i ‘La rebel·lió catalana’. És membre de Súmate i col·laborador de diaris i ràdios. En algunes entrevistes de VilaWeb ha dit: ‘Sense la mitjana burgesia, no anem enlloc‘ i ‘Si fóssim una tribu, seríem més benvistos per l’esquerra espanyola‘. També va participar en un reeixit debat sobre la llengua amb Carme Junyent, del qual podeu veure un vídeo.
Benet Salellas (1978), cap de llista per Girona. És advocat i ha portat la defensa d’uns quants processats polítics a l’Audiència Nacional espanyola, com ara els casos d’antimonàrquics, anarquistes o els acusats falsament de gihadistes. Llicenciat en filologia i dret, va iniciar-se en l’activisme amb el moviment estudiantil de la Universitat de Girona i va participar en el moviment okupa.
Sergi Saladié (1974), cap de llista per Tarragona. És professor associat del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Ha fet força estudis sobre paisatge i energia, ha participat en moviments de defensa del territori i ha estat portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya. Llicenciat en Geografia, amb un postgrau en Arquitectura del Paisatge i un màster en Estudis Territorials i Urbanístics.
Ramon Usall (1977), cap de llista per Lleida. És professor d’història en un institut i impulsor de l’editorial Edicions El Jonc. Llicenciat en Sociologia i doctor en Història, ha militat en organitzacions de l’esquerra independentista i ha escrit obres d’assaig i novel·la.
Anna Gabriel (1975), número 2 per Barcelona. És professora de Dret a la UAB i tècnic del grup parlamentari de la CUP. Va ser regidora a l’Ajuntament de Sallent (2003-2011). Implicada en nombroses entitats socials, va participar en la fundació de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua. Va ser membre del secretariat nacional entre el 2007 i el 2009, i és afiliada a la CGT i membre del col·lectiu Terra i Llibertat.
Josep Manel Busqueta (1973), número 3 per Barcelona. És pastisser i economista, i un dels membres destacats del Seminari d’Economia Taifa. Analista des del vessant de l’economia crítica i el marxisme, va ser assessor econòmic del govern d’Hugo Chávez. És autor dels llibres ‘L’hora dels voltors’ i ‘Fre d’emergència’ (converses amb Pau Llonch).
Gabriela Serra (1951), número 4 per Barcelona. Militant anticapitalista i antimilitarista des dels anys 70, és una històrica dels moviments veïnals i per la pau. Serra és membre d’Entrepobles, Fundació per la Pau, el Centre Delàs i la plataforma Pau i Democràcia a Euskadi.
Albert Botran (1984), número 5 per Barcelona. Treballa a Òmnium Cultural. Llicenciat en història, va ser regidor de Molins de Rei la legislatura passada i membre del secretariat nacional entre el 2009 i el 2013. És l’autor del llibre ‘Unitat Popular, la construcció de la CUP i l’independentisme d’esquerres’.
Eulàlia Reguant (1979), número 6 per Barcelona. Activista antiglobalització que treballa a Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global. En els últims projectes en què ha col·laborat ha difós la causa del poble kurd. Ha passat per moltes organitzacions i moviments socials, i es destaca la seva contribució a Fiare – Banca ètica, una banca cooperativa.
Julià de Jòdar (1942), número 7 per Barcelona. Escriptor, entre les seves obres es destaca ‘El metall impur’, premi Sant Jordi el 2005, però també són conegudes publicacions com ‘Fot-li, que som catalans’ o ‘Cop de CUP’, escrit conjuntament amb David Fernàndez. Va intervenir en la fundació de l’ANC i va impulsar la Crida Constituent. Va ser present a les llistes de la CUP per a les europees del 2004, les municipals de Barcelona del 2011 i les autonòmiques del 2012.
Mireia Vehí (1985), número 8 per Barcelona. Sociòloga i activista especialitzada en qüestions de migracions, drets humans, gènere i interculturalitat. Ha estat vinculada a moviments okupes i ha militat a Tanquem els CIE i més moviments pels drets i llibertats a la ciutat de Barcelona.
Joan Garriga, ‘Nana’ (1953), número 9 per Barcelona. Conegut activista cultural, social i polític. Ha format part de molts moviments, alguns dels quals vinculats a l’àmbit veïnal de Sant Pere de Ribes. Del 2007 al 2015 va ser regidor del poble i actualment treballa al Servei d’Ocupació del Col·legi de Metges de Barcelona.
Pilar Castillejo (1969), número 10 per Barcelona. És la primera tinent batlle de l’Ajuntament de Ripollet, on ha encadenat unes quantes legislatures fent de regidora. Procedeix de Compromís per Ripollet (COP), partit que des de les últimes eleccions ha unit forces amb la CUP. Llicenciada en ciències físiques, treballa en el sector públic.