10.09.2024 - 21:40
|
Actualització: 11.09.2024 - 10:39
La caspa i la laca tornen a envair els platós d’À Punt. Dilluns la televisió pública valenciana va engegar la programació de tardor, que també ha inclòs un canvi en la línia gràfica i les sintonies dels informatius. Fa uns quants dies, un membre del Consell Rector d’À Punt deia a VilaWeb: “Ens preocupa el que hem vist de la nova programació.” No va voler aprofundir en la resposta, però probablement havia vist la nòmina de col·laboradors del nou magazín del matí, Bon dia, Comunitat Valenciana, presentat per Ximo Rovira i Gemma Juan, dos històrics de la televisió valenciana.
En el programa del debut, a banda dels espais habituals dels magazins lleugers pensats per a públics poc exigents, com ara consells nutricionals, receptes de cuina o el repàs dels vídeos més curiosos de les xarxes socials, hi han inclòs un espai de societat que emetran tres dies la setmana. Els dos col·laboradors que han triat són l’expert en moda Josep Lozano, antic participant en programes de Canal 9 i més mitjans de comunicació, i l’ex-regidora del PP amb Rita Barberà Mayrén Beneyto.
En aquest primer contacte amb la informació de la societat, Mayrén, no n’hi ha cap altra a València i no li cal el cognom, va explicar que meravellós que va ser el casament d’un regidor del PP de l’Ajuntament de València amb el seu promès, i que bé que va eixir tot, i que naturals i que ben vestits que anaven tots de blau marí. També va recordar que quan era regidora va fer de mainadera de dos néts de Juan Carlos de Borbó, que els va dur als bous i a tirar petards perquè eren Falles. Tot amb un to molt informal i rialler, i farcit de bromes i floretes dels presentadors tan pagats com estaven de tenir una membre tan distingida de la societat valenciana per a fer una estona de safareig intranscendent a la televisió pública.
💥Hui, ens han acompanyat dos col·laboradors ben glamourosos! Amb #MayrenBeneyto i @joseplozanoVLC hem fet un repàs 🗣 dels esdeveniments socials d’este cap de setmana, hui tocava parlar de la boda de Juan Carlos Caballero, portaveu del PP a l’Ajuntament de València.
☀️@bondiacv pic.twitter.com/ue7lOXOcPk
— À Punt (@apunt_media) September 9, 2024
L’alta societat és ella
A Mayrén Beneyto li agrada que li diguen que és una representant de l’alta societat valenciana. No es perd cap festa i sempre n’és la protagonista. I no se n’està, de contar-les a les xarxes socials, a què és addicta. Pràcticament cada dia publica vídeos a Instagram o a Facebook en què explica tota mena de banalitats, com ara com va arreplegar totes les peces d’or trencades i les aliances dels dos matrimonis anteriors per dur-les a la joiera i bescanviar-ho per unes arracades que li agradaven molt, però que eren “massa cares per al meu pobre marit, Ramon”. També mostra sense cap mena de pudor les obres d’art que té a casa, o com ha acabat essent de preciosa la reforma de la casa familiar a Beniarbeig encara que les arrels de les plantes fan malbé el trespol del pati. Un altre dia exposa tots els barrets que té i explica quin és l’adequat per a cada ocasió.
Fa poc, va penjar una fotografia on se la veia dinant en un restaurant amb el seu marit i la llegenda: “Que auster que és el meu marit, que menja cigrons i cervesa, i quin luxe el meu, que prenc ostres i cava.”
En una entrevista recent al diari Las Provincias, que l’adora i li daura la píndola amb tot d’adjectius superlatius, ella es definia així: “El meu pare era un intel·lectual que a catorze anys em va donar a llegir Max Aub; ma mare, una senyora meravellosa de la societat, diuen que de les més perfectes. Vaig estudiar el batxillerat a París, vaig perfeccionar l’anglès a Londres i a Itàlia vaig fer art. Molta gent no ho sap, però jo vaig viure sis mesos entre Florència i Roma.”
Barrufeig, Taula, Imelsa
Tot amb tot, Mayrén, de setanta-set anys, ha compaginat aquesta vida social tan atrafegada i pública, farcida de desfilades de moda, sopars d’estiu, poses al costat de la piscina, anades als bous, sopars benèfics, casaments, bateigs, ofrenes, novenes, marededeus, desfilades i més poses al costat de la piscina, amb una intensa activitat política. I com que formava part del cercle més íntim de Rita Barberà al consistori, el seu nom va sortir a diferents sumaris judicials com ara el del barrufeig, el del cas Taula i el d’Imelsa. A pesar que ha hagut de declarar com a testimoni i com a investigada, n’ha eixit indemne. En les declaracions sempre va admetre desconeixement. Deia que signava allò que els tècnics li posaven davant.
Quant al cas del barrufeig, ella era íntima de la també regidora María José Alcón, que vam poder escoltar en un enregistrament com explicava al seu fill el sistema de donacions irregulars al partit. Beneyto substituïa Alcón quan estava malalta o de baixa per depressió, però va dir que no sabia que el PP local havia finançat el sobrecost de les eleccions municipals del 2015 amb donacions en metàl·lic de mil euros en mil euros. Ella, que era regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, i el seu germà també consten com a donants de mil euros cadascú.
L’any 2016, amb el PP fora de les institucions i assetjat per la corrupció, Mayrén es va donar de baixa de militant en solidaritat amb els seus companys, que en van ser expulsats després de ser imputats.
La UCD, Unió Valenciana i el PP
La carrera política de Mayrén Beneyto va ser llarga i prolífica. De fet, va ser regidora de l’Ajuntament de València durant vint-i-quatre anys amb tres partits polítics diferents. Entre el 1977 i el 1983, amb la UCD, i diu que va tenir un disgustàs quan el partit creat per Adolfo Suárez va tenir una solsida sideral. L’any 1991, Vicente González Lizondo, que dirigia Unió Valenciana, la va anar a cercar perquè fes part de la llista municipal. El partit blaver semblava fet a la mida de Beneyto, que es declara valenciana, molt i molt valenciana i més valenciana, encara que s’expressa habitualment en castellà. Ahir, en el debut televisiu, Maria Irene Beneyto Jiménez de la Iglesia, que té les arrels a Beniarbeig (Marina Alta), va dir en una de les poques frases que va pronunciar en català: “Jo sóc de poble.” Després va afegir en castellà: “Tot i que sembla que sóc internacional.”
Aquelles eleccions del 1991 les va guanyar el Partit Popular de Rita Barberà, sense la majoria absoluta, però gràcies al pacte entre el PP i UV, Barberà va esdevenir batllessa. Mayrén Beneyto va ser nomenada regidora de Serveis Socials i Turisme. Acostumada com estava a participar en recaptacions del dia de la bandereta o en encants de beneficència, la gestió d’aquesta dona de l’alta societat valenciana, i al setial de dona benestant, es va assemblar molt a l’escena nadalenca de “assega un pobre a taula” del film Plácido, d’un altre valencià, Luis García Berlanga. De fet, en una entrevista parla en primera persona i diu: “No podré esborrar la il·lusió d’aquells xiquets que no tenien res quan lliuràvem un pis a la família.”
Mayrén Beneyto i Rita Barberà eren amigues de la infantesa i de seguida van establir una relació de molta complicitat a l’ajuntament. Quan Unió Valenciana va ser fagocitada pel PP, la gran dama s’hi va incorporar i va acompanyar Rita Barberà fins el 2015. A la darrera llista electoral, tot veient la pulsió de canvi que ja es respirava a la ciutat, Barberà va prendre una decisió desesperada i com que volia rejovenir la candidatura va prescindir dels seus col·laboradors de més de seixanta-cinc anys.
A Beneyto, que gaudia essent la presidenta del Palau de la Música, perquè això li permetia d’exercir d’amfitriona de les personalitats més diverses i fer créixer la llegenda, aquesta decisió no li va caure gens bé. De manera que va tenir el rampell d’escriure un missatge de comiat a Facebook, la xarxa social que tant li agrada, i va cometre una trentena d’errades ortogràfiques i gramaticals en menys de vint línies. Davant l’allau de crítiques que va rebre, primer va intentar de culpar el corrector automàtic del mòbil. Després va dir que el cor i l’emoció feien més via que els seus dits escrivint. Era la regidora de Cultura.