08.11.2024 - 17:41
|
Actualització: 08.11.2024 - 18:30
El 6 de novembre de 2013, quan feia poc que el Consell d’Alberto Fabra havia anunciat el tancament de Canal Nou, hi va haver una rebel·lió a les instal·lacions de Burjassot. Els treballadors van ocupar el plató d’informatius i, a partir d’ací, hi va haver una mena d’obertura, de perestroika, de revolució dels clavells, o d’acte de contrició molt tardà. Aquell dia, la presentadora de l’informatiu era Maribel Vilaplana i va dir un “Avui podem parlar!” que va arribar fins a la muralla xinesa.
La fe dels conversos diuen que és la més radical de totes i, Vilaplana, que durant anys no havia dubtat a presentar acríticament uns informatius del tot esbiaixats a favor del Partit Popular, va fer una mena de striptease públic i va criticar les imposicions que deia que havia sofert. No va ser l’única treballadora de fer-ho. Ella també va participar en un documentari en què periodistes i més perfils de la casa criticaven aquells amb qui havien compartit, fins feia ben poc, taules de direcció i festes d’aniversari.
Portaveu del Llevant Unió Esportiva i presentadora d’esdeveniments
Vilaplana, de Muro d’Alcoi, és actualment una reconeguda consultora i formadora en comunicació. També és conductora d’esdeveniments i portaveu i consellera de comunicació i relacions institucionals del Llevant Unió Esportiva.
Ella ha estat, darrerament, l’encarregada de presentar els actes de l’Associació Valenciana d’Empresaris a favor del corredor mediterrani, i esdeveniments de la Cambra de Comerç, on, segons el seu perfil a LinkedIn, és membre del claustre de professors. La Universitat Europea de València o la Universitat Catòlica són unes altres institucions acadèmiques on fa formació.
Un d’aquests actes presentats per Vilaplana va ser la del cinquantè aniversari del Parc Empresarial Font del Gerro de Paterna. Allà va coincidir amb el president Carlos Mazón, que li va dedicar unes paraules molt amables.
Carlos Mazón: “Ya sabéis que en València hay dos tipos de galas: las que presenta Maribel Vilaplana y las demás”
Halagos del president de la Generalitat Valenciana a la periodista Maribel Vilaplana en la gala del 50 aniversario del Parque Empresarial Fuente del Jarro (Paterna) pic.twitter.com/HsxU5bKp2a
— Berni (@BernarGM) November 8, 2024
La família cristiana beneïda pel papa
Maribel Vilaplana va adquirir notorietat pública durant tots els anys que va treballar en Canal Nou. Concretament, entre el 1999 i el mes de maig del 2014, tot i que la data de tancament de la ràdio i la televisió va ser el 29 de novembre de 2013.
A la televisió valenciana va presentar el magazín diari Matí, matí, entre el 2004 i el 2009, i en unes quantes etapes va presentar l’edició del migdia de l’informatiu. La darrera va ser entre el 2009 i el 2013.
Vilaplana va ser una de les treballadores que es va salvar de l’ERO aprovat el 2012 per a acomiadar un miler de persones de l’ens, que va canviar de nom i, fins al tancament, va passar a dir-se Nou. En aquella etapa, Vilaplana, a banda de presentar l’informatiu, va ser cap d’àrea de continguts, retransmissions i reportatges especials.
Però el moment culminant de la seua carrera professional va ser quan va presentar al costat del seu marit, Xavier Carrau, també periodista de la casa, la Trobada Mundial de les Famílies durant la visita del papa a València el juliol del 2006. Davant les càmeres de Canal Nou, que emetia la imatge a tot el món, la parella va llegir a dues veus un text molt sentit i es va fer beneir pel papa Benet XVI com a exemple de família cristiana i del valor del matrimoni entre un home i una dona. És impossible no recordar que, mentre això succeïa a la Ciutat de les Arts i les Ciències, desenes de valencians ploraven de ràbia perquè havien perdut els seus familiars en l’accident del metro de València.