Qui és Lluc Crusellas? Quan la passió et converteix en el millor xocolater del món

  • Va començar treballant amb Nandu Jubany, i també ha passat per la Pastisseria de Josep Maria Rodríguez

VilaWeb
Crusellas, en un moment del World Chocolate Masters (fotografia: WCM).

Redacció

31.10.2022 - 21:02
Actualització: 01.11.2022 - 21:34

Es diu Lluc Crusellas, té vint-i-sis anys i és de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona). Acaba d’aconseguir una fita històrica que marcarà el seu futur professional: el títol de millor xocolater del món. No pas d’Osona o de Catalunya. Del món. El títol l’hi ha atorgat el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM). I la preparació per al certamen, tal com s’ha pogut constatar avui, ha valgut la pena. “Ho hem fet entre tots. N’heu gaudit tots i ho hem viscut”, ha dit en el discurs de victòria.

“Ha estat un viatge increïble”, ha dit després d’una victòria que, per ell, és sobretot una recompensa a la feina feta. El flamant mestre xocolater diu que vol assaborir aquest èxit sense deixar de ser ell mateix, i compartir-lo tenint un altaveu més gran per aportar al món de la cuina. “La preparació era molt important perquè el temps de les proves era molt limitat i el jurat molt estricte”, ha afegit aquest matí al programa El món a RAC1.

No tan sols ha convençut el jurat, també el públic, que l’ha votat per haver fet la millor peça amb el premi Aparador: un elefant de tres metres d’alçària i dos-cents quilos de xocolata. Ha obtingut 434 punts. L’estat francès ha estat segon, amb 405 punts, i Grècia, tercera, amb 404 punts.

La passió per la pastisseria li neix de jove. A disset anys, va ajudar el xef Nandu Jubany a preparar les postres de la casa. L’etapa va durar uns tres mesos, i durant aquest temps ja va tenir ben clar que aquest era el camí a emprendre. D’aleshores ençà, s’ha format a les prestigioses escoles Hofmann Escola de Pastisseria i l’Espai Sucre.

En acabat, es va incorporar a la Pastisseria, del reconegut Josep Maria Rodríguez, a Barcelona, on va aprendre mètodes de producció, organització i feina en equip. El 2018 es va incorporar al Carme Pastisseria de Vic com a xef de pastisseria i del grup Pavic, que gestiona unes quantes pastisseries i forns de pa arreu d’Osona, principalment a Vic. D’aleshores ençà ha continuat perfilant la carrera professional.

L’octubre del 2021 es convertí en el representant de l’estat espanyol al World Chocolate Masters, l’única competició del món que valora el talent dels xocolaters. Aquest fou el precedent d’una victòria que s’ha confirmat avui a París.

Fa un any que es prepara per a aquesta jornada. Ha compartit espai amb alguns dels seus referents, i fa un any ja destacava que la preparació i la constància havien estat dos dels ingredients imprescindibles per a assolir la fita. Ha treballat amb professionals de més disciplines, com ara l’empresa de disseny de Barcelona Makeat, amb qui ha dissenyat les creacions 3D. La seva darrera obra, que li ha permès de guanyar la final espanyola, és una escultura de xocolata que s’inspira amb la forma d’espiral de l’ADN i motius florals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor