Qui és Javier Milei, el candidat ultra que ha sorprès l’Argentina?

  • Un candidat d'extrema dreta s'ha fet per sorpresa amb la primera posició de les primàries a l'Argentina · Javier Milei, que es defineix com a anarco-capitalista, és un personatge peculiar tant en la vida privada com en la pública

VilaWeb
Milei, durant l'acte final de campanya. (Fotografia de uan Ignacio Roncoroni).

The Washington Post

15.08.2023 - 21:40

The Washington Post · Sara Dadouch

Buenos Aires — L’economista llibertari Javier Milei, amb un inesperat triomf a les primàries presidencials d’Argentina, ha deixat en estat de xoc els partits polítics del país, que estan immersos en la batalla de les eleccions presidencials d’octubre.

Milei, de 52 anys, que ha passat de ser una anècdota curiosa a ser el candidat a batre, va guanyar al voltant del 30% dels vots totals emesos a les primàries, una votació que és un assaig general per a les eleccions generals.

Els candidats de la principal coalició de l’oposició i de la coalició governant van quedar-ne, amb un 28% i un 27%, respectivament. Però el resultat de la votació ha sorprès tothom.

A continuació, us expliquem què cal saber sobre Milei.

Qui és Javier Milei?

Milei és un economista i extern polític que s’ha comparat a si mateix amb Donald Trump i Jair Bolsonaro. Ha aconseguit molta popularitat amb una política de dretes i un estil trencador, amb aparicions televisives i un passat com a músic de rock. Es fa dir el Pelut per l’espectacular cabellera desordenada que el caracteritza i que afirma que és així perquè no s’ha pentinat mai. S’ha autoproclamat “anarco-capitalista” i basa el missatge en la ràbia cap a la corrupció, la classe dirigent argentina i l’elit política del país.

Quan era jove, Milei va ser porter d’un equip de futbol de segona divisió abans d’estudiar economia a la Universitat de Belgrano, a Buenos Aires. Ha ensenyat economia i ha escrit uns quants llibres, incloent-hi El camino del libertario i El fin de la inflación. Va entrar en política el 2021 amb una agenda “anti-casta” i ha estat diputat al congrés d’Argentina d’aleshores ençà.

El seu antic grup musical, Everest, feia versions de cançons dels Rolling Stones. Ha afirmat que en el cas que sigui elegit, farà que la seva germana ocupi el paper de primera dama.

Milei celebra la victòria de les primàries (fotografia: Gala Abramovich).

Quines són les opinions polítiques de Milei?

Mitjançant el seu partit polític, La Libertad Avanza, Milei ha promès de “retornar la llibertat” als argentins perquè puguin ser “els arquitectes del seu futur”. Afirma que s’hauria d’abolir el Banc Central del país i vol dolaritzar l’economia, posicions aquestes que el distingeixen del nacionalisme econòmic de Trump i Bolsonaro.

Milei és un negacionista del canvi climàtic, que diu que és una “mentida socialista”, malgrat que l’Argentina viu una greu sequera de tres anys que els experts relacionen clarament amb la crisi climàtica.

Milei ha dit també que la compra i venda d’òrgans hauria de ser tractada com “un altre mercat qualsevol”. S’ha posicionat clarament en contra de l’avortament, que es va legalitzar a l’Argentina el 2020, i creu que l’educació sexual forma part d’una “agenda post-marxista” que té per objectiu destruir el concepte de família.

S’ha compromès també a rebaixar al màxim el paper de l’estat, tancant o privatitzant una llarga llista d’institucions i ha afirmat que tancarà uns quants ministeris i acomiadarà tots els funcionaris públics contractats el 2023.

Milei després de votar a les primàries (fotografia: Enrique García Medina).

Què passarà a partir d’ara?

Les eleccions presidencials i legislatives a l’Argentina seran el 22 d’octubre. Per a assegurar-se la presidència, un candidat ha de rebre el 45% dels vots o el 40% si supera el segon classificat en no menys d’un 10%. Si cap candidat no aconsegueix de superar aquesta marca, es farà una segona volta el 19 de novembre.

 

Subscribe to the Washington Post

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor