Qui és Abu Muhàmmad al-Jolani, el rebel islamista que ha derrotat el règim sirià?

  • Jolani, que en realitat es diu Ahmed al-Xaraa, va ser presoner dels Estats Units a l'Irac i dirigent d'al-Qaida a Síria, però aquests darrers anys s'ha moderat

VilaWeb

The Washington Post

08.12.2024 - 21:40
Actualització: 08.12.2024 - 21:41

The Washington Post · Adam Taylor

Enmig d’una ofensiva rebel que ha deixat el règim sirià desconcertat i ha causat pèrdues territorials importants, l’home de quaranta-dos anys que l’ha dirigit ha pres una decisió estratègica sorprenent: ha fet servir el seu nom real.

En un missatge oficial difós dijous després de l’entrada dels seus combatents a Hama, el grup islamista Hai’at Tahrir al-Sham (HTX) va compartir un comunicat signat per Ahmed al-Xaraa, el nom de naixement del dirigent rebel més conegut pel nom de guerra Abu Muhàmmad al-Jolani. Aquest moviment implica un gran canvi per a Jolani.

Jolani abans era una figura oculta que molt poques vegades mostrava la cara. Havia passat per una presó dels Estats Units a l’Irac abans de convertir-se en el comandant d’una filial d’al-Qaida en la brutal i complexa guerra civil de Síria. Encara ara, els Estats Units ofereixen una recompensa de deu milions de dòlars per a qualsevol informació que condueixi a capturar-lo.

Però aquestes darreres setmanes, Jolani s’ha convertit en la cara visible de l’avenç rebel més reeixit a Síria en anys i ha estat reconegut com la força impulsora d’una ofensiva que en menys de dues setmanes ha enderrocat el règim i ha obligat a fugir el president Baixar al-Assad.

Qui és Jolani?

Ahmed al-Xaraa va néixer l’any 1982 a Síria. Molt més tard es faria conèixer com a Abu Muhàmmad al-Jolani.

Ell mateix ha explicat que la seva vida havia estat marcada pel conflicte i que la seva família havia estat obligada a abandonar casa seva als Alts del Golan, ocupats per Israel durant la guerra del 1967. El seu pseudònim fa referència a aquesta llar perduda, amb una transcripció diferent.

En una entrevista el 2021 al programa Frontline de la PBS, va descriure com havia crescut a Damasc ajudant al negoci de queviures del seu pare. Però després dels atacs de l’11 de setembre de 2001 als Estats Units i de la guerra encapçalada pels EUA, va viatjar a Bagdad per lluitar contra la invasió americana.

Allà es va unir a al-Qaida a l’Irac (AQI), la filial d’al-Qaida que combatia les tropes nord-americanes al país. Cap al 2005, quan tenia uns vint-i-tres anys, fou arrestat a Mossul i passà anys en una presó nord-americana al camp Bucca.

Com es va involucrar en la guerra civil siriana?

Quan Jolani fou alliberat després de cinc anys de captivitat, AQI havia canviat de nom i havia passat a ser l’Estat Islàmic de l’Irac, sota el lideratge d’Abu Bakr al-Baghdadi, conegut més tard pels intents brutals de crear un califat a Síria i l’Irac.

Encara aliats en aquell moment, Baghdadi va enviar Jolani de tornada a Síria el 2011 com a representant seu, just quan el govern d’Assad començava a reprimir les protestes revolucionàries.

Al començament de la guerra civil siriana, Jolani va crear el Front al-Nusra com a filial d’al-Qaida. El grup esdevingué ràpidament una de les faccions més importants de l’Exèrcit Sirià Lliure, i els analistes els consideraven combatents més temibles que no pas els seus aliats menys religiosos.

Els Estats Units van designar el Front al-Nusra com a “organització terrorista” a final del 2012. Un any més tard, Jolani va concedir la seva primera entrevista televisada a Aljazeera, en què va declarar que volia establir un règim a Síria governat per una llei islàmica estricta. “La batalla és gairebé acabada”, va dir aleshores Jolani, sense mostrar la cara davant la càmera.

Per què el seu grup va trencar amb al-Qaida?

Tot i el seu èxit, el Front al-Nusra tenia problemes amb els altres grups islamistes de Síria. El 2013, Baghdadi va anunciar que el Front al-Nusra havia de formar part del seu Estat Islàmic en expansió. Però Jolani va rebutjar l’ordre, tot i que molts dels seus combatents van desertar.

A partir d’aleshores, al-Qaida es distancià de l’Estat Islàmic i va situar el Front al-Nusra en conflicte directe amb el grup de Baghdadi. Malgrat la seva violència brutal, l’Estat Islàmic va créixer ràpidament, però fou derrotat per una coalició internacional encapçalada pels EUA. Baghdadi es va suïcidar durant un atac el 2019.

El 2016, Jolani va anunciar que el Front al-Nusra passaria a dir-se Jabhat Fatah al-Xam i que ja no devia lleialtat a al-Qaida. HTX es formà aquell mateix any amb la fusió d’uns quants grups islamistes.

D’aleshores ençà, HTX ha controlat el nord-oest de Síria, incloent-hi Idlib, i ha governat de facto 4,5 milions de persones.

Jolani ha adoptat ara una estratègia pragmàtica, ha col·laborat amb grups cristians i drusos i ha obert línies de comunicació amb els governs occidentals. Tot i la recompensa que hi ha per capturar-lo, és significatiu que no hagi estat objectiu de cap atac nord-americà aquests darrers quatre anys.

Quin futur imagina Jolani per a Síria?

Tot i dirigir una organització islamista, HTX ha promès d’exercir la tolerància religiosa als territoris que controla. La seva visió no és pas la d’un califat, com la de l’Estat Islàmic, sinó la d’un estat islamista basat en una interpretació estricta de l’Islam, però amb el format d’un estat modern.

Jolani pot valorar fins i tot de dissoldre HTX per consolidar així estructures civils i militars en institucions més representatives de la societat siriana.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor