Qui era Mohamed Choulli el Hosni, el pres mort a l’incendi del Puig de les Basses?

  • El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici i la família considera d'emprendre accions legals per a esclarir la causa de l'incendi

VilaWeb
Roger Graells Font
28.06.2021 - 21:50
Actualització: 29.06.2021 - 19:13

Mohamed Choulli el Hosni és el pres que va morir dilluns en un incendi a la presó del Puig de les Basses, intoxicat pel fum del foc. Dos interns més van resultar ferits per la inhalació i van ser ingressats a l’Hospital de Palamós, i dos funcionaris que van intervenir per apagar l’incendi i treure els interns de les cel·les també van ser ingressats pel mateix motiu a l’Hospital de Figueres.

El Hosni va néixer al Marroc i a dos anys la seva mare va emigrar a Catalunya. Tenia 31 anys i en feia deu que era entre reixes. Complia una pena de 13 anys i 22 mesos de presó, fins a final del 2024, arran d’una condemna per un robatori amb violència. Durant aquest temps, va passar per diverses presons. Abans d’arribar al Puig de les Basses, havia estat a Quatre Camins, a Brians 1, a Brians 2, als Lledoners i al Mas d’Enric. Actualment, era internat sota el Departament Especial de Règim Tancat (DERT).

L’any passat, El Hosni va denunciar a la fiscalia de Tarragona que havia rebut maltractaments i coaccions a la presó del Mas d’Enric per part de funcionaris. També ho havia posat en coneixement del Departament de Justícia i el Síndic de Greuges. La situació va arribar a tal extrem que El Hosni va intentar de suïcidar-se a la cel·la penjant-se amb un llençol. Feia temps que li aplicaven el protocol antisuïcidi, i segons la seva germana estava diagnosticat per un psiquiatre.

El pres havia estat molts anys en règim d’aïllament i tant la família i com els advocats havien denunciat la vulneració de drets que patia. De fet, en la denúncia relatava com l’havien coaccionat o intimidat perquè no expliqués res, sota l’amenaça que l’agredirien i el traslladarien de presó, cosa que ell no volia. El Hosni tenia una personalitat rebel i sovint s’alçava contra el tracte que rebia a les presons per part d’alguns funcionaris per fer valdre els seus drets.

El 2017, va participar com a testimoni en el grup de treball sobre el Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat al Parlament de Catalunya. Per aquest motiu, i per por de possibles represàlies, va demanar una protecció especial, però no li la van concedir.

Una investigació per a esclarir els fets

Segons el Departament de Justícia, El Hosni –que va morir a la presó– i dos interns més van calar foc a les dues cel·les. Una volta apagades les flames, una comitiva judicial va anar al Puig de les Basses per l’aixecament del cos i per començar diligències judicials. Ara bé, no tothom troba creïble aquesta versió. “No hi ha un espai més vigilat i no és tan fàcil de calar foc a dues habitacions, com diuen que ha passat”, deien diumenge al vespre a VilaWeb fonts de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, que demana una investigació per a esclarir els fets.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici. Segons un comunicat, el Síndic s’ha adreçat a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima per demanar informació sobre quan va començar l’incendi i les mesures i actuacions de la presó per a apagar-lo. Respecte d’El Hosni, ha sol·licitat informació sobre el seguiment psiquiàtric que li feien, els programes de rehabilitació que seguia i la seva evolució quant al tractament i el règim. El Síndic també vol saber quina relació mantenia amb els altres dos interns ferits i si tenia cap incompatibilitat, per denúncies de presumptes maltractaments, amb els funcionaris del DERT. Així mateix, vol accedir a les imatges enregistrades per les càmeres del passadís de les cel·les on hi va haver l’incendi.

Justícia va donar la seva versió dels fets, i caldrà esperar el resultat de les diligències judicials i de l’actuació del Síndic de Greuges, a més de les possibles accions que emprengui la família per mitjà dels seus advocats del Centre Irídia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor