La històrica botiga Queviures Múrria es reinventa per sobreviure a l’Eixample de Barcelona

  • En la nova etapa, l'establiment tindrà un nou espai gastronòmic que comptarà amb el xef Jordi Vilà

VilaWeb
EFE / Redacció
12.12.2022 - 21:40
Actualització: 13.12.2022 - 08:16

La històrica botiga modernista de Barcelona Queviures Múrria, fundada l’any 1898 al xamfrà del carrer de Roger de Llúria i el carrer de València, ha tornat a apujar la persiana avui. Això sí, amb una renovació de cap a peus, perquè per sobreviure han decidit de reinventar-se. A l’interior s’hi ha afegit un espai gastronòmic, que els propietaris veuen com una oportunitat de mantenir el negoci en una part de la ciutat on cada volta resten menys comerços tradicionals.

La idea de donar continuïtat fent aquesta transformació és d’Ernest Pérez-Mas, director general de l’operadora de telefonia Parlem, que com a veí i client va veure clar que aquest referent de l’Eixample no podia desaparèixer i va decidir d’invertir-hi. Ara n’és el soci majoritari. “La idea és donar relleu al local perquè tingui un futur i transformar una botiga de queviures del segle XIX en una experiència gastronòmica del segle XXI. Es tracta d’integrar-hi la botiga, però també el taulell per a degustar i beure una copa de vi o de cava i després poder comprar menjar per a endur-se o bé fer un àpat al restaurant. És una experiència total”, diu Pérez-Mas. El nou restaurant informal, situat dins la botiga, s’anomena el Murri i té capacitat per a vint-i-cinc persones.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Joan Múrria, Ernest Pérez-Mas i Jordi Vilà.
Joan Múrria, Ernest Pérez-Mas i Jordi Vilà.
Queviures Múrria.

I aquesta nova fórmula compta amb un fitxatge estrella: Jordi Vilà. El xef del restaurant Alkimia, amb una estrella Michelin, serà l’encarregat de dissenyar els plats per a emportar-se i també un menú degustació que arribarà l’any vinent. “La botiga de Queviures Múrria és una joia que s’ha de preservar per tornar a enamorar-se de Barcelona”, diu Vilà.

Joan Múrria, l’última generació al capdavant de l’establiment, és darrere el taulell d’ençà del 1969, quan tenia dinou anys. Assegura que aquesta renovació era l’única manera de fer subsistir el negoci, després de jubilar-se tant ell com la seva dona. Diu que la clientela de tota la vida n’està encantada i que ell se sent amb la responsabilitat i la il·lusió de continuar donant vida a Queviures Múrria. Pensa que té valor per a la seva família, però també per al barri i per al que significa el comerç tradicional.

Joan Múrria

“Més enllà de les vendes i de la botiga, en aquest taulell hi ha un vincle de relació molt humana. Per als nostres veïns, som un termòmetre de la ciutat, un lloc emblemàtic de l’Eixample”, explica. Diu que li agradaria molt que el seu pare pogués veure la renovació del local i reivindica el paper pioner que va tenir aquest establiment de queviures. La família Múrria havia estat copropietària d’una de les altres botigues emblemàtiques de queviures de Barcelona, Quílez, situada a la rambla de Catalunya, també de les poques supervivents a la ciutat, que després de molt temps de penjar d’un fil, va poder mantenir la persiana amunt en canvi de reduir el local.

A les prestatgeries d’aquesta botiga centenària i modernista, durant dècades s’hi ha ofert l’especialització de formatges artesans més abundosa de la ciutat: en tenien més de dos-cents de diferents. Així mateix, hi havia productes d’alta gamma, tant locals com internacionals, inclosos fumats, embotits, conserves, fruita seca, caviar, oli, cafè, vi i cava. Diuen que, si visiteu el local, no us podeu deixar perdre la sobrassada de Menorca de porc enfaixat, el formatge de llet crua de vaca amb tòfona, el salmó salvatge de Noruega i el caviar d’esturió de l’Azerbaitjan.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor