Querella contra quatre agents de la policia espanyola per l’Operació Catalunya

  • L'han presentada el col·lectiu de juristes Drets i l’Institut de Drets Humans d’Andorra

VilaWeb

Redacció

30.05.2017 - 14:20
Actualització: 30.05.2017 - 14:21

L’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i el col·lectiu de juristes Drets han presentat una querella conjunta contra quatre agents de la policia espanyola per un delicte d’amenaces, coaccions, xantatge i extorsió a ciutadans andorrans amb l’objectiu de perjudicar la imatge de polítics independentistes catalans en el marc de la coneguda Operació Catalunya.

La querella, que ja ha estat admesa tràmit i que és en fase d’instrucció a la Batllia número 2 d’Andorra, va dirigida contra el comissari Eugenio Pino, responsable de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia Nacional Espanyola (DAO); l’inspector en cap Bonifacio Díaz, de la mateixa unitat; el comissari Marcelino Martin-Blas, cap de la Unitat d’Afers Interns i Celestino Barroso, agregat del Ministeri de l’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra.

Drets i l’IDHA, que actua com a acusació popular, consideren que els quatre querellats van vulnerar els drets i llibertats de tres ciutadans andorrans: l’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra Higini Cierco, el conseller delegat de BPA i Banco Madrid Joan Pau Miquel, i la secretària del Consell d’administració de BPA Rosa Castellón.

Tots tres directius denuncien que el maig i juny del 2014 van ser amenaçats, coaccionats i extorsionats per part dels quatre agents de la policia amb l’objectiu d’obtenir informació de suposats comptes bancaris de polítics catalans independentistes, com Artur Mas i Oriol Junqueras, a més de Jordi Pujol. El setembre del 2016 els tres dirigents andorrans van denunciar dels fets especificant els detalls de les trobades presencials i trucades telefòniques a través de les quals havien estat amenaçats per part dels quatre policies.

Per les entitats querellants, tot indicaria que els quatre agents del Cos de Policia Nacional van actuar de comú acord i en estreta coordinació, actuant com a grup organitzat i suposadament en nom d’“algú” que tenia la possibilitat i els mitjans de fer ‘morir el banc’, tal com consta en les declaracions dels perjudicats. Aquest fet és especialment greu, diu Drets, des de la perspectiva del dret internacional, tenint en compte que no es tractava d’un banc espanyol sinó andorrà i, per tant, estranger, i que a més de menystenir la sobirania, la independència i la integritat de l’estat andorrà i els seus membres nacionals, s’atempta contra la Convenció de Viena i contra el Tractat de bon veïnatge, d’amistat i de cooperació signat entre el Principat d’Andorra, la República Francesa i el Regne d’Espanya del 1993. L’Institut de Drets Humans d’Andorra subratlla les conseqüències negatives que l’afer ha tingut per l’economia, la seguretat jurídica i la reputació d’Andorra a nivell internacional la intervenció del BPA.

Tot i que les entitats han optat per començar les accions judicials per Andorra perquè ja hi havia una causa oberta arran de la denúncia d’Higini Cierco, no descarten presentar una nova querella a l’Audiència espanyola perquè l’Operació Catalunya no quedi impune, perquè ho consideren ‘un crim d’estat orquestrat amb la voluntat de fer el màxim mal possible a dirigents polítics catalans.’

Han presentat la querella avui davant dels mitjans de comunicació el president de Drets Sergi Blázquez, la presidenta de l’IDHA Elisa Muxella, l’advocat i membre fundador de Drets Agustí Carles, i l’advocat i vice-president de l’IDHA Alfons Clavera.

El paper dels ex-directius de BPA
L’exposició dels fets que fan aquestes dues entitats querellants té aspectes que difereixen amb el que explicaven els periodistes de Público la setmana passada al parlament, segons els quals els ex-dirigents de BPA van tenir una actitud més col·laboradora amb la policia.

Més informació: Público vincula Albert Rivera amb les conspiracions de l’operació Catalunya contra l’independentisme

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor