28.07.2023 - 21:40
Bloomberg · Mathieu Dion
Mont-real. El Quebec considera de fer un canvi en la seva política migratòria per a acollir més immigrants, però amb una condició: només vol parlants de francès.
El Quebec rep pressió dels grups empresarials per a flexibilitzar el límit del nombre de nouvinguts permanents, car necessiten pal·liar una clara escassetat de mà d’obra. El govern del primer ministre, François Legault, diu que una opció seria augmentar gradualment el límit fins a acceptar 60.000 persones l’any, un augment del 20%. Però el coneixement de la llengua del Quebec, el francès, serà obligatori per a la majoria.
“En el futur, i per primera vegada en la història del Quebec, per presentar una sol·licitud per a esdevenir un immigrant econòmic, caldrà saber obligatòriament el francès”, ha dit Legault, després de la publicació d’un document de política del Departament d’Immigració del Quebec.
La província del Quebec, amb 8,8 milions d’habitants, és l’única part del Canadà on la llengua oficial és el francès, i el seu govern té poders exclusius en matèria d’immigració. Després de l’arribada al poder del nacionalista Legault, això s’ha traduït en una política restrictiva, per a disgust d’algunes empreses que necessiten treballadors. Per exemple, la ciutat del Quebec té una taxa d’atur de només l’1,7%.
Fa cinc anys, el 72% dels anomenats “immigrants econòmics” arribats al Quebec tenien coneixements pràctics de francès. L’objectiu de Legault és arribar al 96% el 2026. El nivell de competències en francès requerit dependrà del lloc de feina, amb excepcions per a rols especialitzats en àrees com l’esport i la ciència.
Si s’aproven, les noves normes no s’aplicarien als refugiats ni als casos de reagrupament familiar. Els estudiants i treballadors amb visats temporals també estarien exempts del requisit lingüístic.
“El govern s’ha adonat de manera evident de la necessitat de canviar les regles del joc per fer-les més flexibles i adaptades al mercat laboral”, diu Karl Blackburn, president del Consell de la Patronal del Quebec, un grup de pressió que representa les empreses més grans del país. “A partir d’ara, més estudiants graduats i treballadors qualificats que parlen francès podran establir-se aquí de manera permanent, i això és el que necessitem les empreses”.
Legault, cap del partit de centre-dreta Coalition Avenir Quebec, va ser reelegit amb una gran majoria el passat octubre després d’haver promès d’aturar el que es considera un declivi de la llengua francesa, especialment a Mont-real. Segons que va dir durant la campanya, el fet de no controlar el flux d’immigrants que no parlen francès podria fer perillar la “cohesió nacional”.
Al Quebec, el 77,5% de les persones parlaven principalment francès a casa el 2021, una disminució d’1,5 punts bàsics respecte de cinc anys abans, segons Statistics Canada.
Les noves mesures arriben quan fa menys d’un any que el govern aprovà una nova llei, coneguda com a llei 96, que obliga les empreses amb seu al Quebec a atendre els clients en francès, redactar-hi contractes i promoure un ambient de treball també en francès. L’Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa pot ser requerida per verificar el compliment de les comunicacions de l’empresa i imposar multes si no es compleixen.
Subscribe to the Washington Post