Què són els drons suïcides amb què Rússia ataca Kíiv?

  • Ja fa dies que l'exèrcit rus ha intensificat l'ús d'aquesta arma aèria contra Ucraïna · Avui els drons han causat unes quantes explosions al centre de Kíiv

VilaWeb

Redacció

17.10.2022 - 10:51

Aquesta matinada hi ha hagut unes quantes explosions al centre de Kíiv, la capital del país. Segons les autoritats ucraïneses, els atacs s’han realitzat amb drons suïcides. Ja fa dies que l’exèrcit rus intensifica l’ús d’aquesta arma aèria. Només l’11 d’octubre, les forces ucraïneses van abatir-ne deu. De fet, Ucraïna també en té i els ha utilitzat en diverses ocasions durant la guerra amb un èxit destacat. Com a resposta, aquest estiu, Rússia en va decidir de comprar-ne a l’Iran. Segons el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, Rússia n’hauria encarregat 2.400 unitats. Però, realment, que són aquests drons? Com funcionen?

Els drons kamikaze o drons suïcides, són unes petites armes voladores amb forma d’ala delta que s’autodestrueixen després d’atacar l’objectiu, a diferència dels drons més tradicionals, que són més grans i tornen a posició un cop ja han deixat anar el míssil. Aquests petits drons són més difícils de detectar en el radar i es poden programar per atacar objectius sense intervenció humana.

Els drons suïcides es dirigeixen cap als objectius militars mitjançant coordenades GPS, introduïdes abans de l’enlairament. Per això, han de fer-se servir contra destins fixos i no pas en moviment. Volen baix i ràpid i poden recórrer milers de quilòmetres.

Aquestes setmanes Rússia ha utilitzat el model iranià Shahed 136, rebatejat Geran-2 en rus. En persa, shahed vol dir màrtir, una al·lusió al caràcter autodestructiu de l’arma. El Shahed 136 ha estat utilitzat pel Iemen en la guerra contra l’Aràbia Saudita a les zones controlades pels houthis.

A escala armamentística, el Shahed 136 no és, ni de bon tros, el model més destacat del mercat. Per exemple, els drons trucs Baraktyar TB-2 que ha emprat Ucraïna són notablement millors. Però el principal avantatge del Shahed 136 és el seu baix cost: 20.000 dòlars per cada unitat. El potencial d’aquesta arma, rau en el fet que pot ser llançada en onades de cinc en cinc. Amb unes quantes onades al mateix temps, l’atac es converteix en un eixam de drons que poden causar estralls en les defenses antiaèries rivals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor