Podem controlar què somniem? Així és la ciència dels somnis lúcids

  • En els somnis lúcids, la persona és conscient que somnia, i fins i tot pot arribar a controlar-ne el contingut

VilaWeb

Laura Río Martínez

05.03.2023 - 21:40
Actualització: 05.03.2023 - 22:47

És possible que llegiu aquestes línies perquè no havíeu considerat mai la possibilitat de controlar els somnis i el títol us ha cridat l’atenció, o bé, per contra, perquè formeu part del percentatge de la població que té somnis lúcids freqüentment.

Tal com passa sovint en les qüestions relacionades amb el funcionament cerebral, respondre les preguntes que susciten els somnis lúcids no és pas senzill, de manera que anem a pams.

Què en sabem, dels somnis?

Els humans passem aproximadament un terç de la vida dormint. Tot allò que ens passa durant aquest temps causa un gran interès, i els somnis probablement són el fenomen que més curiositat ha despertat al llarg de la història. No obstant això, encara hi ha molta cosa a descobrir.

Avui sabem que els somnis són fenòmens fisiològics que es produeixen, fonamentalment, durant la fase de son REM, i que inclouen emocions, sensacions, percepcions i pensaments. Si bé el contingut dels somnis és molt variat, generalment és relacionat amb experiències visuals, persones i objectes amb què ens trobem durant la vigília.

Què són els somnis lúcids?

La característica principal dels somnis lúcids és que som conscients que somniem: fins i tot podem arribar a controlar el contingut del somni, si bé això no sempre passa. Aquestes vivències oníriques sovint són desencadenades per un malson en què pensem: “Això no pot passar.” Els somnis lúcids, de fet, són força comuns, atès que més de la meitat de la població adulta n’ha tingut almenys una vegada a la vida, i més d’un 20% en té freqüentment.

No obstant això, no és clar quin és el grau de consciència que el somniador té en aquests episodis. Els somnis lúcids, en aquest sentit, es podrien entendre com un estat intermedi entre el somni i la vigília, i els qui tenen tendència a tenir-ne solen presentar més activació neuronal en les àrees del cervell que controlen els pensaments. A més, sembla que fins i tot poden accedir a les memòries que han generat durant la vigília.

Finalment, el fet que tècniques com ara el mindfulness –o atenció plena– permetin de treballar amb aquesta mena de somnis, tal com comentarem més endavant, pot voler dir que, durant els somnis lúcids, s’activen alguns mecanismes de control de l’atenció.

Hi ha alguna manera d’induir els somnis lúcids?

Hi ha qui experimenta aquest fenomen de manera espontània, encara que no és habitual. Sigui com sigui, els somnis lúcids són una habilitat que es pot aprendre, i la comunitat científica continua investigant diferents mètodes per a induir-los.

Les tècniques cognitives, per exemple, operen amb la premissa que les vivències oníriques reflecteixen experiències vitals, i, com a tals, tracten d’entrenar la capacitat de generar somnis lúcids per mitjà d’aspectes com ara la memòria i la reflexió.

Unes altres tècniques són basades en la incorporació de senyals (com ara sons) durant la fase REM, amb l’objectiu que “s’infiltrin” als somnis i siguin reconeguts pel somniador. Alguns investigadors empren mètodes com ara l’atenció plena per augmentar tant la freqüència dels somnis lúcids com la capacitat de controlar-los.

També hi ha tècniques basades en la ingesta de substàncies, i fins i tot s’han fet aparells que suposadament ajuden a induir els somnis lúcids. Tanmateix, la major part d’aquests estudis no té gaire qualitat metodològica, i encara cal més recerca per a comprovar-ne la validesa.

Com afecten la salut?

Encara que l’interès general en els somnis lúcids sol centrar-se en l’aspecte més recreatiu, hi ha estudis que apunten a una possible utilitat clínica. No podem oblidar que aquesta mena d’experiència és habitual en pacients amb trastorns com ara d’estrès post-traumàtic.

D’entrada, la recurrència dels somnis lúcids s’ha vinculat a un grau més alt de benestar, d’emocions positives i de resiliència, com també a un augment de l’autoconfiança. Fins i tot hi ha qui diu que els somnis lúcids poden servir d’estratègia de solució de problemes.

A una escala més terapèutica, els especialistes han emprat els somnis lúcids per modificar el final dels malsons en pacients que en tenen crònicament. D’una altra banda, la intensitat dels somnis lúcids, i també el fet que habitualment originin emocions positives, pot reduir els símptomes psicopatològics en pacients amb malestar emocional. Per contra, uns altres estudis mostren que fomentar aquesta pràctica podria ser perjudicial en pacients amb símptomes psicòtics, atès que podria contribuir a una pèrdua de contacte amb la realitat.

Un altre àmbit de recerca té a veure amb la relació entre els somnis lúcids i la qualitat del descans, però les proves no són fermes. Si hi hagués cap alteració en aquest sentit, sembla que no seria de gran importància, atès que els somnis lúcids ocuparien tan sols una petita part del temps total del son.

Sabem que, en general, les experiències anòmales que passen mentre dormim es poden associar amb símptomes de malestar emocional que s’immisceixen al somni. No obstant això, sembla que els somnis lúcids no causen tanta angoixa com unes altres menes d’experiències.

A tall de conclusió, podem dir que no tothom viu aquesta experiència d’una manera agradable, i que els somnis lúcids no són positius o negatius en si mateixos: les característiques del somni i la manera d’experimentar-lo en determinaran la influència sobre la salut emocional. La possibilitat que puguin afectar la qualitat del son és prou motiu per a tractar-los amb cautela.

 

Laura Río Martínez és doctora en psicologia i investigadora a la Universitat Internacional de València. Aquest article es va publicar originalment a The Conversation.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor