25.06.2024 - 12:03
|
Actualització: 25.06.2024 - 23:24
Julian Assange ha abandonat la Gran Bretanya després de més d’una dècada, i se n’ha anat al territori nord-americà de les Illes Marianes del Nord, on es preveu que es declari culpable d’un sol càrrec de violació de la llei d’espionatge nord-americana, en canvi de la seva llibertat.
Què implica l’acord de declaració de culpabilitat i què passa després?
Segons l’acord de declaració de culpabilitat que es preveu que signarà, Assange es declararà culpable d’un càrrec de violació de la llei d’espionatge: “Conspirar per obtenir i difondre il·legalment informació classificada relacionada amb la defensa nacional dels Estats Units.” I la pena imposada serà el temps de presó que ja ha complert a la Gran Bretanya: seixanta-dos mesos, o poc més de cinc anys. Com que la investigació per agressió sexual que tenia pendent a Suècia també s’ha tancat, serà un home lliure.
En realitat, no hi ha res a objectar a aquest càrrec, perquè WikiLeaks, efectivament, va obtenir i difondre il·legalment informació classificada. L’acord no posa en qüestió la importància periodística de la informació difosa ni qüestiona el dret d’informar sobre els crims de guerra.
Assange va sortir de la presó de Belmarsh, a Anglaterra, ahir, segons WikiLeaks, i es va adreçar a les Illes Marianes del Nord, on l’audiència per a signar l’acord de declaració de culpabilitat s’ha programat demà a les nou del matí, hora local.
Per part dels Estats Units, l’acord de declaració de culpabilitat inclou retirar la major part de les disset violacions de la llei d’espionatge i el càrrec d’intrusió informàtica (hacking) que originalment havien presentat contra Assange.
Els advocats d’Assange diuen que els divuit càrrecs de l’acusació podrien haver-li significat 175 anys de presó.
Per què la vista es fa a les Illes Marianes del Nord?
L’emplaçament tan inusual de la vista es deu a l’oposició d’Assange de viatjar als Estats Units continentals per presentar la seva declaració de culpabilitat, segons que va indicar el Departament de Justícia al tribunal de districte de les Illes Marianes del Nord. Assange també preferia les illes per la proximitat a Austràlia, al Pacífic occidental.
Les Illes Marianes septentrionals són un “territori no incorporat” dels Estats Units, és a dir, una regió sota la sobirania dels Estats Units però no plenament integrada com un estat o una divisió administrativa com els estats de la Unió. Els territoris no incorporats no tenen tots els drets i responsabilitats que tenen els estats, i les lleis federals dels Estats Units no s’hi apliquen necessàriament de la mateixa manera. L’ONU les considera una colònia.
Assange ha lluitat contra l’extradició nord-americana durant anys. Els seus advocats han argumentat que allà li negarien un judici just per la seva nacionalitat i les seves opinions polítiques, i també que la seva salut mental era massa fràgil per a ser empresonat a la instal·lació federal de Florence, Colorado, on els presos poden arribar a estar aïllats 23 hores el dia.
L’audiència es farà a Saipan, l’illa gran i capital de les catorze illes. Després, es preveu que Assange torni a Austràlia.
[Aquest article ha estat elaborat per la redacció de VilaWeb, a partir d’informació publicada per The Washington Post i diverses agències de notícies.]