19.02.2016 - 22:00
|
Actualització: 20.02.2016 - 17:12
Fa temps, el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona era simplement una fira del sector de la telefonia. Però en paral·lel amb el desenvolupament vertiginós de la tecnologia, la cita barcelonina també ha evolucionat fins a convertir-se no sols en l’espai on les operadores del sector es plantegen les prioritats i estàndards vinents, sinó també en un dels grans aparadors mundials on els gegants tecnològics del planeta (amb permís d’Apple) poden presentar molts dels seus productes estrella de l’any. I no sols en mòbils perquè, com diu el lema del MWC 2016, l’onzè a la capital catalana, ‘Mobile is Everything’.
A partir dels anuncis, les intuïcions, les filtracions i els rumors que han corregut fins ara, repassem tot seguit què es veurà i de què es parlarà aquests dies als passadissos, estands i sales del recinte de Fira Barcelona, tant en dispositius mòbils com en conceptes centrals de la indústria de la mobilitat.
Mòbils
Samsung
El fabricant més destacat del MWC, que el 2014 i el 2015 va llançar des de Barcelona els terminals Galaxy S5 i Galaxy S6, respectivament, sembla que mantindrà enguany la mateixa línia i presentarà en societat, un dia abans de l’obertura de portes de la fira, el nou Galaxy S7, en tres versions. Ja ho ha insinuat la companyia sud-coreana amb un vídeo promocional que fa preveure, també, alguna innovació relacionada amb ulleres de realitat virtual (GearVR):
El Galaxy S7, segons el que se n’ha pogut saber, no renovaria gaire l’aspecte respecte dels models anteriors, però sí que podria incorporar una pantalla de 5,1 polzades sensible a la pressió i una bateria més potent, a més de resistència a l’aigua.
LG
També per diumenge ha programat l’altra gran casa sud-coreana, LG, l’anunci de les novetats de cara al 2016. Amb el nom de ‘Play begins’ (‘comença el joc’), serà l’acte de presentació oficial del G5, el nou smartphone estrella de la marca amb probable escànner d’iris, lector d’empremtes i càmera posterior dual per a obtenir un efecte gran angular. També es parla d’una bateria extraïble, pantalla de 5,6 polzades i un processador Snapdragon 820. En conjunt, un potent Android que vol competir directament amb l’iPhone 6S.
HTC
Després del poc èxit del One M9, HTC no ha convocat la premsa per a cap gran presentació de cara al MWC 2016. Malgrat això, els rumors que anunciï a Barcelona l’M10 no han faltat els dies previs a la cita.
Sony
Una altra empresa força imprevisible al congrés barceloní és la japonesa Sony. Per a l’acte que ha programat dilluns al matí, s’especula amb tres possibilitats: la pissarreta Xperia Z6 Tablet, el rellotge portable SmartWatch 4 i, amb menys punts per la relativa novetat dels Xperia Z5, un nou telèfon.
BlackBerry
BlackBerry continua viu i ho podria confirmar a Barcelona amb el llançament del seu segon smartphone amb el sistema Android, de moment conegut amb el nom en codi Vienna. S’hi combinaria el tradicional teclat de la marca canadenca amb una pantalla tàctil.
Alcatel
Per la seva banda, l’empresa franco-xinesa presentarà al MWC dos nous terminals, el One Touch Idol 4 i el 4s, amb dues mides de 5,2 i 5,5 polzades, pantalla Full HD i el sistema operatiu Android 6.0 de sèrie.
Huawei (i més fabricants xinesos)
Cada any que passa, al MWC la presència dels fabricants xinesos és més notable. Huawei i ZTE, amb dos dels estands més imponents de la fira, no hi duran segons que sembla grans novetats enguany. I és que Huawei arriba a Barcelona amb l’èxit encara recent en el segment de mòbils Android gràcies al Nexus 6P, el Mate S i el Mate 8, i només podria sorprendre amb la presentació del P9, amb més memòria RAM que alguns portàtils. Per la seva banda, l’altre pes pesant xinès, ZTE, té pensat de portar a Barcelona uns quants telèfons ja presentats anteriorment, com el Nubia Z11.
Però rere aquests dos gegants, la presència de nous noms de la Xina es consolida enguany a la cita barcelonina amb els estands de OnePlus, Oppo, Honor i Meizu, a més de Xiaomi, que debuta enguany al MWC amb un as, l’esperat Mi5, amb versions de 5,1 polzades i de 5,7 i Full HD.
Google
La companyia californiana Google és la fabricant del sistema operatiu mòbil més utilitzat del planeta (Android), disposa d’una gamma de terminals (Nexus) i és present en la gran majoria de dispositius mòbils en forma d’aplicacions, però els últims dos anys no havia tingut espai propi a la fira barcelonina. Enguany hi torna.
Conceptes clau
Si els nous terminals i dispositius que les grans marques i fabricants presentaran aquests dies captaran l’atenció mediàtica del MWC, per la fira de la mobilitat les operadores, empreses tecnològiques i experts parlaran també molt de les tendències de futur d’aquest sector cada vegada més ampli, influent i present en la nostra quotidianitat.
‘Wearables’. El MWC 2015 va ser el primer gran esdeveniment on els aparells portables van tenir una presència destacada, en forma sobretot de rellotges i polseres connectats a mòbils. En l’edició d’enguany hi ha qui preveu que els ‘wearables’ poden arribar a eclipsar les presentacions de nous telèfons i, de fet, la majoria de fabricants (Samsung, HTC, Sony, LG…) hi diran la seva.
Realitat virtual i augmentada. Ja se n’ha parlat molt l’any passat, però s’espera que aquest 2016 s’imposin: les tecnologies de realitat virtual i augmentada ja són aquí, però no s’ha trobat encara la manera d’estendre-les i popularitzar-les definitivament. Al MWC, doncs, s’espera que moltes empreses hi presentin les seves propostes, amb Samsung Electronics i HTC al capdavant.
5G. Quan el 4G encara no està del tot desplegat, la indústria de la telefonia i les telecomunicacions sembla que ja vol començar a mostrar a Barcelona un tastet de la nova generació de connectivitat mòbil que vindrà en el futur. Malgrat que actualment es troba en fase emrbionària i ni tan sols n’hi ha un estàndard, el concepte de 5G sonarà molt aquests dies com una tecnologia cridada a solucionar problemes de connexió en entorns massificats o de lentitud de càrrega i descàrrega, com també a esperonar tot d’àmbits relacionats que se’n beneficiaran directament, com la internet de les coses i els vehicles autònoms.
Internet de les coses. Interconnectar cada vegada més aparells i objectes que formen part del nostre dia a dia, per a obtenir-ne dades i controlar-los i gestionar-los millor, és una tendència a l’ordre del dia i en creixement exponencial. Un estudi de Frost & Sullivan publicat el setembre passat, per exemple, pronosticava que el nombre d’aparells connectats arribarà als 22.000 milions el 2019, corroborant encara més el lema del MWC d’enguany, ‘Mobile is Everything’.
Cotxes autònoms. En el mateix informe es preveia que els vehicles connectats representarien el 24% de tots aquests milions d’aparells interconnectats. Ara fa un any, semblava que només Google i Apple experimentaven amb cotxes sense conductor i autònoms, però amb el temps s’hi han anat interessant i sumant molts fabricants automobilístics mateix, de Ford a Jaguar i de Toyota a Volvo. Ford, precisament, serà present aquesta setmana a Barcelona, on presentarà un nou model.
Aquesta entrada creixent dels vehicles en la principal fira de la mobilitat és prou reveladora de l’evolució de gegant que ha experimentat tant el sector com el mateix Mobile World Congress: de simple expositor dels nous terminals i estàndards de les empreses i operadores de mòbils, és ara un dels esdeveniments més grans perquè una àmplia varietat de companyies hi exposin les seves idees de futur, sobre pràcticament tot.