11.08.2023 - 21:40
L’Organització Mundial de la Salut va identificar el 9 d’agost una nova variant de la covid-19 que s’estén de pressa arreu del món. Porta el sobrenom d’eris i oficialment és designada com a EG.5. Segons l’OMS, aquesta variant encara no és vista amb preocupació i, en tot cas, cal confirmar si és la causa de l’augment d’hospitalitzacions en uns quants països o si hi ha uns altres factors que ho poden explicar.
Què és la variant EG.5?
La variant EG.5 de la covid-19, coneguda amb el nom d’eris, és una descendent d’un grup de soques de coronavirus etiquetades com a XBB. Totes són branques de la variant òmicron, que va sorgir a final del 2021.
Segons l’OMS, EG.5 va ser la causant aproximadament del 17,4% dels casos mundials la setmana del 17 al 23 de juliol, en comparació amb tan sols el 7,6% de quatre setmanes abans.
Quin és el grau de preocupació per l’aparició d’aquesta variant?
Segons l’OMS, eris representa un risc baix per a la salut pública mundial. Tot i que guanya presència en comparació amb unes altres soques i sembla tenir més capacitat d’eludir les defenses immunitàries del cos, ara com ara no hi ha cap prova que causi malalties més greus que unes altres variants del coronavirus.
Els vaccins actuals funcionen contra aquesta variant?
És previst que sí, que els vaccins i els tractaments existents continuïn essent efectius contra aquesta variant.
Quins símptomes causa?
Ara com ara, els símptomes són els mateixos de les altres soques Els més comuns són la mucositat nasal, el mal de cap, la fatiga, el mal de gola i els esternuts. La gent gran, amb sistemes immunitaris compromesos o amb unes altres afeccions, té més risc de patir efectes més greus.
És la causa de l’augment d’hospitalitzacions arreu el món?
El nombre d’ingressats als hospitals amb covid-19 creix per primera vegada enguany en molts països del món. Però, de moment, segons l’OMS, no hi ha cap prova que vinculi l’augment d’hospitalitzacions a aquesta nova soca.
Als Països Catalans també ha tingut aquest efecte?
A Andorra, el govern va dir ahir que encara no se n’havia detectat cap cas, però que estaven segurs que era qüestió d’hores o de dies, perquè ja havia arribat en territoris veïns.
Aquesta nova subvariant té una propagació especial a Catalunya. Segons les dades del Departament de Salut, la xarxa sentinella de seqüenciació la va detectar per primera vegada en humans el 8 de juny. Així mateix, va aparèixer al sistema de vigilància en aigües residuals a partir de la setmana del 10 de juliol. La taxa setmanal general de la covid-19 a Catalunya aquesta darrera setmana va tenir un descens respecte de les setmanes anteriors, encara que eris clarament va ser la variant predominant (76,7% de les mostres) seguida de la XBB.2 (16,3%).
En el cas del País Valencià s’ha detectat un augment de la venda de proves en farmàcies. La primera setmana d’agost se n’ha venut un 174% més que no pas la darrera setmana de juliol. La Conselleria de Salut no ha comunicat dades sobre la covid d’ençà del juliol.
A Catalunya Nord, les autoritats segueixen de prop l’expansió d’aquesta subvariant d’ençà del 2 d’agost, quan les autoritats franceses van emetre un avís per alertar que l’havien detectada a l’estat.
Quines altres causes poden explicar aquest augment de les hospitalitzacions?
Els experts ja han assenyalat unes altres causes possibles. La calor extrema causa aglomeracions en espais interiors, refrigerats, on el coronavirus es propaga més fàcilment. A més, amb la fi de la pandèmia, la gent torna a viatjar i ja no porta màscara. I molta gent ja fa temps que va rebre l’última dosi de vaccí o va contraure el virus, cosa que vol dir que la immunitat contra la infecció es va afeblint.
L’eris pot causar un retorn a les èpoques més complicades de la pandèmia?
Els experts diuen que és poc probable que tornem a viure la mena de pic de casos que va alterar tant la vida els primers anys de la pandèmia. Gràcies a la vaccinació i a les infeccions anteriors, la població és àmpliament protegida contra malalties greus.
Què cal fer per protegir-se?
D’entrada, no cal prendre mesures excepcionals i tan sols és important vigilar en el cas que sigueu gent de risc. De tota manera, les màscares ajuden a protegir contra la infecció i les farmàcies encara venen proves de coronavirus per a fer a casa. Si dubteu, sempre és recomanable que us feu la prova.