15.01.2018 - 22:00
El consell polític de la CUP va decidir dissabte de refusar l’oferta d’ERC de formar un grup parlamentari propi amb un diputat republicà. L’alternativa més probable, per tant, és constituir un subgrup parlamentari dins del grup mixt, circumstància prevista en l’article 30 del reglament del parlament per a facilitar l’ordenació de la feina i els tràmits parlamentaris. El PP, amb quatre diputats, també s’ha resignat a la situació sorgida de les eleccions del 21 de desembre i no ha acordat cap cessió d’un diputat de Ciutadans o del PSC, de manera que la cosa més probable és que també formi un subgrup. Què implica, per a totes dues formacions, aquesta opció?
Segons que estableix el reglament, calen com a mínim tres diputats d’un mateix partit, federació o coalició electoral per a constituir un subgrup parlamentari. Si tots els diputats del grup mixt són membres d’un subgrup –com seria el cas, si tant la CUP com el PP en formen un–, un representant de cada subgrup pot assistir, amb veu i vot, a les reunions de la junta de portaveus. A més, els subgrups tenen els mateixos drets que la resta de grups parlamentaris pel que fa a la participació política: poden exercir les iniciatives legislatives i subscriure els procediments parlamentaris que presentin els altres grups.
Tot i tenir un alt grau d’autonomia, la CUP i el PP haurien de pactar el nombre de diputats en les comissions i en les meses que els corresponen, el temps d’intervenció i el nombre màxim d’interpel·lacions i de preguntes amb resposta oral que els correspon a cada sessió plenària. En cas de desacord, hauria de ser la mesa del parlament que establís de manera proporcional totes aquestes qüestions.
Suport tècnic i financer
Tal com passa amb els grups parlamentaris, els subgrups tenen dret de disposar dels recursos humans i dels mitjans materials necessaris ‘per a exercir amb eficàcia i eficiència llurs funcions’. És potestat de la mesa del parlament distribuir aquests recursos entre els subgrups en proporció als membres que els conformen. També tenen dret de rebre una subvenció que es determina segons el pressupost del parlament. La xifra exacta es decidirà una vegada constituït el parlament, però segons els comptes de l’anterior legislatura als subgrups de la CUP i el PP els correspondrien 43.180 euros mensuals per a poder sufragar les seves despeses.