Què passarà quan la lava del volcà de la Palma arribi a la mar? Creix l’expectació

  • El contacte de l'aigua salada amb la lava a mil graus de temperatura pot tenir conseqüències nefastes per als éssers vius

VilaWeb

Redacció

21.09.2021 - 22:20
Actualització: 22.09.2021 - 19:50

La colada de lava del volcà de la Palma avança més lentament que no es preveia cap a la mar. Tothom està expectant per les conseqüències que pugui tenir. Amb el Pla Especial d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries (PEVOLCA), s’ha intensificat el dispositiu per l’arribada de la lava a la mar, arran de la possibilitat que hi hagi explosions i emissions de gasos molt nocius. Segons que detalla l’Institut Vulcanològic de les Canàries (INVOLCAN), l’erupció ha emès entre 7.997 tones i 10.665 diàries de diòxid de sofre a l’atmosfera. El núvol de les substàncies que emet podria assolir els quatre quilòmetres d’altura. Aquest compost pot ser molt perillós per als éssers vius. A hores d’ara, ja s’ha establert un perímetre d’exclusió per mar del sud, per la Punta del Pozo, al nord, per la platja de Las Viñas, a més de la paral·lela a la costa a mitja milla nàutica del litoral.

El contacte de la lava amb l’aigua de les piscines

Allò que passarà a la mar ja s’ha pogut veure en algunes piscines de la Palma. Ha estat una de les imatges més impactants d’avui. En dècimes de segon, es veu com l’aigua de la piscina bull com si fos una olla de pressió. Quan la lava toca l’aigua, es crea un enorme núvol de vapor d’àcid. És tan sols una petita mostra d’allò que pot passar quan la lava arribi a l’oceà. Aleshores es formarà un xoc tèrmic, atès que l’aigua està vora els vint-i-tres graus i la lava supera els mil cent.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha remarcat que és un moment crític, i ha recordat el precedent del Teneguía. En l’erupció d’aquell volcà, el 1971, es va morir una persona justament per la inhalació dels gasos que va haver-hi quan la lava va tocar l’oceà. Ara per ara, ja ha sepultat gairebé dues-centes cases i ha cobert cent tres hectàrees de terreny. Més de 6.000 veïns continuen evacuats, molts dels quals han perdut casa seva i totes les pertinences.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor