Què passarà amb les nostres dades quan comprem un bitllet d’avió?

  • El parlament europeu insta les companyies aèries a facilitar les dades dels seus passatgers si així ho requereix un dels 28 estats de la UE

VilaWeb

Redacció

15.04.2016 - 22:00

El Parlament europeu va aprovar dijous la directiva sobre l’intercanvi de dades del registre de viatgers. A partir d’ara les companyies aèries i les agències de viatges hauran de facilitar les dades dels seus passatgers si així ho requereix algun dels 28 estats de la UE. Els atemptats terroristes a Paris i Brussel·les han accelerat l’aprovació d’aquesta mesura després d’anys de debat a l’Eurocambra.

Qui gestionarà aquesta base de dades?
Els estats membres hauran de crear una unitat d’informació sobre passatgers. Aquestes unitats s’encarregaran de recollir les dades, transferir-les a les autoritats competents i intercanviar-les amb les unitats d’informació d’altres països de la UE i l’Europol.
La directiva diu que la transferència i intercanvi de dades es farà ‘cas per cas’ i només per la prevenció, detecció, investigació i enjudiciament de delictes de terrorisme, pertinença a una organització delictiva, tràfic de persones, explotació sexual de nens i pornografia infantil, narcotràfic, tràfic d’armes, corrupció, frau, blanqueig de capital, homicidi, violació i segrest.

Quines dades inclou el PNR?
El PNR és tota la informació que es pot trobar amb el número de reserva de vol, inclou almenys: nom i cognoms, itinerari i contacte, però també pot incloure l’edat, la forma de pagament, el número de targeta de crèdit o altres serveis demanats a la companyia aèria.
Les dades es podran emmagatzemar durant cinc anys. Ara bé, a partir dels sis mesos no es podran consultar les dades que permeten identificar directament una persona, com el nom, la direcció o les dades de contacte i pagament, a excepció de casos molt concrets.
La directiva contempla que no es pugui compartir l’origen racial o ètnic, les opinions polítiques, creences religioses o filosòfiques, la pertinença a un sindicat, tampoc dades sobre salut, vida sexual o orientació sexual.

Quins vols afectarà?
S’aplicarà als vols extracomunitaris i es podrà aplicar als intercomunitaris si es notifica prèviament a la Comissió europea. Cal tenir en compte que les dades dels passatgers europeus que viatjaven a Estats Units, Canadà i Austràlia, ja es compartien amb aquests estats.

Quan s’aplicarà?
La proposta ha estat aprovada al parlament europeu i serà adoptada formalment al Consell europeu. Un cop la mesura hagi estat publicada al diari oficial de la UE, els estats tindran fins a dos anys per canviar la seva legislació. L’Estat espanyol ja va adaptar la legislació a aquesta nova mesura, ho va fer a través de la llei de Seguretat Ciutadana que va entrar en vigor aquest juliol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor