Què ha passat amb l’Assemblea d’Electes?

  • A l'expectativa dels esdeveniments polítics, l'Assemblea d'Electes té un paper passiu en el procés cap al referèndum

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

14.04.2017 - 22:00
Actualització: 15.04.2017 - 12:41

L’Assemblea d’Electes de Catalunya (AECAT) es va constituir amb l’objectiu de defensar les institucions catalanes, en el cas que l’estat espanyol intervingués l’autogovern, i d’assegurar la convocatòria del referèndum d’independència. Ara per ara, és un òrgan latent i sense cap activitat formal, a l’expectativa dels esdeveniments polítics dels mesos previs al referèndum.

És una iniciativa de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i va néixer el 26 d’octubre de l’any passat. En només vint-i-quatre hores, ja comptava amb mil càrrecs electes inscrits, dels 9.283 que hi ha a Catalunya, entre regidors i batlles (9.077), senadors (16), diputats al Parlament de Catalunya (135), al congrés espanyol (47) i al Parlament Europeu (8). Actualment, hi ha registrades unes tres mil persones, és a dir, un terç del total d’electes catalans.

Precisament, un dels objectius de l’AECAT en aquests primers mesos és aplegar el màxim nombre possible de càrrecs electes. Tot i que l’entitat matriu és l’AMI, l’AECAT promou que s’hi inscriguin persones de diverses sensibilitats polítiques, no només independentistes. Alguns càrrecs locals del PSC s’hi han allistat a títol personal, i també regidors de candidatures municipals dels comuns.

Pel que fa a les funcions, l’AECAT no té estructura, calendari de reunions ni competències definides. ‘L’assemblea es convocaria si hi hagués qualsevol obstacle insuperable en el camí cap al referèndum’, ha explicat la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, a VilaWeb. Ha afegit que l’AMI es limitaria a començar el debat i que l’assemblea decidiria el seu funcionament i les iniciatives que hauria d’emprendre.

Lloveras ha assegurat que, ara per ara, l’AECAT és un registre inactiu: ‘És un òrgan latent i tant de bo no haguéssim de convocar mai l’assemblea d’electes i es pogués fer el referèndum amb normalitat per les vies existents’, ha dit. Ha admès que l’AMI havia de fer un esforç comunicatiu per arribar a tot arreu i ha explicat que, després de les presentacions, les xifres d’electes que s’hi inscriuen augmenten considerablement. Els pròxims actes previstos per a presentar l’AECAT són el 5 de maig a Poblet i el dia 11 en un municipi del Pirineu que encara s’ha de concretar.

El govern català s’ha compromès a convocar el referèndum perquè la ciutadania pugui votar sobre la independència al setembre. La suspensió cautelar del pressupost, els advertiments als membres de l’executiu i a alguns dels alts càrrecs de la Generalitat i les informacions que han transcendit sobre l”operació precinte’ formen part de l’estratègia del govern espanyol per a impedir el referèndum. L’Assemblea d’Electes resta en espera dels esdeveniments dels pròxims mesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor