Què fem habitualment a casa i no sabem que pot causar un incendi?

  • Parlem amb Bombers de la Generalitat de Catalunya per saber com minimitzar el risc d’incendi a casa

VilaWeb

Text

Alba Tebar Gutiérrez

01.03.2024 - 21:40
Actualització: 05.03.2024 - 22:43

L’incendi a l’edifici del barri de Campanar de València ha posat en alerta els ciutadans, perquè s’ha evidenciat el perill que pot implicar que hi hagi un accident d’aquesta magnitud en un habitatge. És habitual que ens demanem quines accions diàries fem a casa sense pensar en el perill potencial d’incendi que tenen. Deixar els carregadors d’alta potència endollats, oblidar-nos de netejar els filtres de la campana extractora o eixugar la roba sobre una estufa són petits gests diaris que cal evitar. Tot seguit us expliquem què hauríeu de fer per reduir tant com pugueu el risc d’incendi a casa.

La cuina, el focus principal d’incendis

Carles Noguera, sots-inspector dels Bombers de la Generalitat Catalunya i cap de l’Àrea de Prevenció, avisa que la cuina és l’espai de la casa on s’originen més incendis, i, per tant, cal parar-hi una atenció especial. És fonamental d’apagar els fogons si sortim de casa i vigilar quan cuinem amb oli calent.

En cas que s’encengui l’oli d’una paella, cal tapar-la i apartar-la dels fogons tan de pressa com sigui possible, i no abocar-hi mai aigua. D’una altra banda, es recomana de netejar sovint els filtres de la campana extractora, perquè, si comença a cremar res, faran que el foc es propagui més de pressa.

Finalment, a la cuina cal evitar distraccions: xatejar amb el mòbil, parlar per telèfon o mirar la televisió són accions que es recomana d’evitar quan hi ha un foc encès. “El que et pot semblar que són trenta segons de mirar un vídeo, poden acabar essent tres minuts en què el foc ja s’ha començat a propagar”, alerta Noguera.

Les sobrecàrregues i els patinets elèctrics

Com més consum elèctric, més probabilitat que hi hagi un incendi. Per això, cal fixar-se en la càrrega dels aparells amb un consum elevat, com ara els patinets elèctrics i més vehicles. Carregar-los de nit pot ser perillós. Noguera recomana de carregar-los a fora (a la terrassa o balcó), o, si més no, lluny de la porta de sortida, en una habitació tancada. A més, cal seguir les instruccions del fabricant i, si la bateria ha rebut un cop o s’ha mullat, és imprescindible de portar-la a arreglar abans de carregar-la. Si no, hi ha perill que exploti.

Noguera també recorda d’evitar d’endollar en un mateix lladre dos aparells elèctrics que consumeixin molta bateria. Per exemple, si són dues estufes elèctriques, és millor de posar-les en endolls diferents per evitar sobrecàrregues.

Probablement, una de les accions més repetides per tothom és la de deixar el carregador del mòbil o l’ordinador endollat al corrent i marxar de casa. Tot i que Noguera diu que, en condicions normals, això no hauria d’implicar cap perill, pot ser que algun s’arribi a cremar per un error de fabricació. En tot cas, si els desendollem abans de marxar de casa, serà més segur. Passa igual amb els assecadors, les planxes o qualsevol altre aparell connectat al corrent elèctric.

Encara no se saben les causes exactes que van originar el foc de l’incendi de Campanar. Ara per ara, una de les hipòtesis més esteses és que va ser un curtcircuit en el tendal d’un apartament. Tanmateix, Noguera recorda que no cal patir si teniu aquesta mena d’instal·lacions a casa, perquè, en principi, no són perilloses, i menys encara si les ha muntades adequadament un professional.

Elements de la calefacció

Especialment a l’hivern, s’ha de vigilar amb l’ús dels elements mòbils calefactors, com ara estufes elèctriques o de butà i radiadors d’oli. D’una banda, cal allunyar-los dels elements que poden cremar ràpidament –llençols, sofà, cortines…–, i, d’una altra, no s’hi ha de posar cap peça de roba a sobre per a eixugar-la.

A més, es recomana d’evitar de cobrir els llums amb teles, roba, papers o plàstics, perquè poden ser inflamables.

Un detector de fum us pot salvar la vida

Finalment, Noguera insisteix a fer una petició a la ciutadania: cal instal·lar-se un detector de fum a casa. Diu que són relativament econòmics – entre 15 euros i 20 a les ferreteries– però que, en canvi, són molt útils. El soroll estrident que fan quan detecten fum pot ser clau per a despertar-vos si es cala foc a casa vostra mentre dormiu.

Què fer si detecteu un incendi a casa?

Malgrat prendre totes les precaucions possibles, a vegades hi ha incendis que no es poden evitar. En cas de trobar-vos en una situació com aquesta, Noguera recorda que el més important és entendre que el fum és el principal element de risc per a les persones, atès que pot causar intoxicacions i lesions greus.

Així, una vegada hàgiu detectat fum o foc, heu d’assegurar-vos que a les escales per anar al carrer no hi ha fum i, si és així, heu de marxar de casa. En fer-ho, cal que aneu tancant totes les portes us trobeu, perquè fan de barreres de contenció per al foc i ajuden molt a controlar un incendi. Una vegada al carrer, cal trucar als bombers: 112 (Catalunya, País Valencià i Illes) o 118 (Andorra).

Tanmateix, si veieu fum a les escales, no us en podeu anar del pis, malgrat que l’instint us digui una altra cosa. Noguera recorda la millor opció és confinar-se: tancar portes i finestres i avisar els bombers. “És l’acció més segura que pots fer, tot i que no t’ho sembli en aquell moment”, diu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor