24.08.2023 - 21:40
|
Actualització: 29.08.2023 - 21:00
Aquest agost és un mes extraordinari, astronòmicament parlant. No solament hi ha hagut unes bones condicions per a gaudir dels Perseids, sinó que també hi haurà, per primera vegada d’ençà de fa catorze anys, una superlluna blava. Però, què és aquest fenomen?
La superlluna blava és la coincidència de dos fenòmens astronòmics que passen de manera excepcional. D’entrada, cal explicar que la Lluna té un cicle de vint-i-nou dies i mig, durant el qual passa per quatre fases: lluna nova, quart minvant, lluna plena i quart creixent. Normalment, tan sols hi ha una lluna plena el mes, però, cada dos anys i mig o tres aproximadament, hi ha dues llunes plenes el mateix mes. I aquest mes passarà. La primera lluna plena va ser el primer d’agost i la segona, anomenada lluna blava, serà el dia 31, i no té res a veure amb el color sinó amb el fet que és la segona del mes. L’anterior lluna blava va ser l’octubre del 2020, però no va ser una superlluna.
Ara, què és una superlluna? “La Lluna té una òrbita el·líptica. Hi ha moments en què és més a prop de la Terra i en uns altres és més lluny. Aleshores, quan hi ha lluna plena i aquesta és en el perigeu, que és el punt més pròxim a la Terra, vista des d’ací, sembla més grossa. Aquest augment pot arribar a ser d’un 14% i s’anomena ‘superlluna’”, explica l’astrònom Enric Marco.
El 2023 tindrà quatre superllunes. La primera va ser el 3 de juliol, la segona, el primer d’agost, i la tercera serà el 31, bo i coincidint amb la lluna blava. Per tant, aquest dia hi haurà una superlluna blava, un esdeveniment poc habitual. La darrera vegada que n’hi va haver una va ser el desembre del 2009, ara fa catorze anys, i no tornarà a haver-n’hi una altra fins a l’agost del 2032. “És un fenomen estrany, però cau dins l’estatística i alguna vegada passa”, apunta Marco.
En aquest cas, la superlluna del 31 d’agost arribarà a la màxima esplendor a les 3.35. En eixe moment, la Lluna serà a 357.313 quilòmetres de la Terra i, segons que explica l’astrònom, tindrà una grandària angular de 33,4 minuts d’arc, i haurà arribat al perigeu unes hores abans, el 30 d’agost.
“Les superllunes s’aprecien més bé a l’eixida de la lluna, per la mar o per la muntanya, perquè quan veiem les coses a l’horitzó ens semblen més grosses”, assenyala. La darrera superlluna de l’any serà el 29 de setembre.