Què és la ‘haka’, en un recull de vídeos

  • Us oferim una selecció de vídeos per entendre el sentit de la dansa maori

VilaWeb

Redacció

01.08.2015 - 06:00

Quan sentim la paraula ‘haka’, solem associar-la a la dansa de guerra maori que ha popularitzat a tot el món la selecció de rugbi de Nova Zelanda. En efecte, els All Blacks solen començar els partits amb aquest ball tradicional, per atemorir l’equip rival. Vegeu aquesta haka de la final de la copa del món de rugbi de 2011 a París:

Vegeu l’evolució des de l’any 1922 de la ‘haka’ ballada pels All Blacks:

Però, de fet, hi ha moltes menes de ‘haka’ (de desafiament, d’aprovació, d’encoratjament, d’homenatge, d’orgull, d’alegria, de pena…), practicades per molts grups socials. Les unitats de l’exèrcit, per exemple, solen tenir el seu ‘haka’, tal com es demostra en aquest vídeo:

Els alumnes d’una escola de Nova Zelanda, a Palmerston, han fet un ‘haka’ cerimonial fa pocs dies per retre homenatge al seu mestre Dawson Tamatea, mort fa poc. Més de 1.700 joves, molts dels quals maoris, han format al pati i han rebut amb la dansa l’automòbil que transportava el taüt. El vehicle s’ha aturat fins que els alumnes han acabat. La família ha agraït el gest, que creuen que l’hauria omplert de goig el finat. Vegeu el vídeo ací:

Propietat intel·lectual de la Haka

El 2009 el govern de Nova Zelanda va reconèixer a vuit tribus maoris la propietat intel·lectual de la Haka. Aquesta decisió permetia a part de la comunitat maori ser-ne els amos i obtenir-ne beneficis. En aquest vídeo de VilaWeb, vam explicar els orígens i les característiques d’una de les imatges més populars i belles del món de l’esport.

Si voleu intentar ballar la ‘haka’, aquest vídeo dels All Blacks us ofereix un tutorial per provar-ho:

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor