Què és un laude de compliment obligatori i com funciona?

  • El govern espanyol activarà aquesta figura que recull la llei de vaga de 1977 · Els treballadors i l'empresa s'han de posar d'acord amb un àrbitre que hauria d'estipular les condicions amb les quals els treballadors han de tornar a la feina

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

15.08.2017 - 22:00
Actualització: 21.08.2017 - 10:27

El consell de ministres espanyol es reuneix aquesta tarda per accelerar els tràmits per a decretar un laude obligatori, atès que els treballadors d’Eulen, l’empresa concessionària de la seguretat de l’aeroport de Barcelona, van rebutjar ahir la proposta de la mediació de la Generalitat. Ho va anunciar el ministre de l’Interior espanyol, Íñigo de la Serna, després d’haver-se reunit amb la comissió de seguiment creada arran de la vaga. A la reunió, també hi han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el tinent de batlle de Barcelona, Jaume Collboni. Però, què és exactament un laude de compliment obligatori?

Aquesta figura sorgeix de la llei de vaga de 1977, abans de l’aprovació de la constitució espanyola. Segons el text legal, el govern espanyol –l’únic que pot activar aquesta figura a proposta del Ministeri de Foment– pot dictar un laude tenint en compte la durada de la vaga i les seves conseqüències, les posicions de les parts i el perjudici greu de l’economia estatal.

Si avui el consell de ministres espanyol continua endavant amb el laude, tal com és previst, el primer pas serà que els treballadors i l’empresa es posin d’acord amb un àrbitre, que és qui hauria d’estipular les condicions amb les quals els treballadors hauran de tornar a la feina. En cas que no hi hagi aquest acord, l’àrbitre el nomenarà el govern espanyol. L’àrbitre haurà de determinar les solucions del conflicte en un termini màxim de cinc dies, i la decisió serà la mateixa que si hi hagués hagut acord entre les parts. Aleshores, la vaga quedarà desconvocada i els treballadors seran obligats a tornar a la feina. Qui no acati la decisió arbitral pot ser acomiadat, segons que recull l’article 33 de la llei.

És il·legal?
Aquesta figura s’aplica en comptades ocasions –l’aturada dels controladors aeris el desembre del 2010, per exemple–. El comitè de vaga ja va anunciar que portaria el laude als tribunals perquè considera que és il·legal i que vulnera un dret fonamental com és el de vaga. A més, els treballadors que donen suport a la vaga diuen que, d’acord amb la llei, que té un pes interpretatiu, no es compleixen tots els requisits –durada de la vaga i conseqüències, les posicions de les parts i perjudici greu de l’economia– perquè el govern apliqui el laude.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor