18.12.2015 - 02:10
|
Actualització: 19.12.2015 - 09:35
L’organització de l’esquerra independentista Endavant (OSAN) ha tornat a aparèixer en el debat públic sobre l’acord entre la CUP i Junts pel Sí, després d’haver fet públic un comunicat en què demana a la CUP que no investeixi president Artur Mas. L’organització, que ja va manifestar-se en aquest sentit abans del debat nacional de final de novembre de la CUP, s’hi referma i critica durament Convergència. Què és Endavant-OSAN i quin paper té dins la CUP?
Quan neix i com?
Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional), abreujada en Endavant (OSAN) o directament Endavant, va néixer el juliol del 2000 arran de la dissolució de la Plataforma per la Unitat d’Acció (PUA). És una de les organitzacions que forma part de l’anomenada esquerra independentista, que treballa amb l’objectiu d’assolir la unitat popular.
Quina ideologia té?
Independentista i socialista, Endavant prioritza les lluites amb els moviments socials i l’esquerra anticapitalista. Per això vol assolir la unitat popular a partir de la confluència amb les lluites anticapitalistes del carrer i els sindicats més rupturistes, i refusa la idea d’atreure sectors vinculats a ERC o ICV i de formar part d’espais independentistes transversals com ara l’ANC. És una de les principals diferències amb l’altre gran sector de la CUP, el que encarna Poble Lliure.
Quin paper fa dins la CUP?
Hi ha donat suport en eleccions municipals i al parlament. Amb tot, Endavant ha estat el sector que ha vist amb més recel que la CUP es presentés als comicis parlamentaris. Considera que la participació electoral de la CUP s’ha de valorar segons el moment i no s’ha de considerar un objectiu en si mateix. Per Endavant, la CUP no és sinó el front electoral de l’esquerra independentista, i la situa al mateix nivell que la resta d’organitzacions que conformen aquest espai, entre les quals hi ha, per exemple, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l’organització juvenil Arran o el sindicat COS. És l’altra principal diferència amb Poble Lliure, que veu la CUP com el punt de trobada de tot el moviment independentista rupturista.
Són les dues ànimes que conviuen dins la CUP, sense oblidar una tercera que cada vegada hi té més presència: la d’independents que militen directament en una CUP, sense tenir carnet ni d’Endavant ni de Poble Lliure. Si Poble Lliure representa la voluntat de mantenir una política d’aliances ‘no sectària i en clau nacional’ de l’esquerra independentista, que defensa la transversalitat en l’independentisme, Endavant encarna el ‘front popular’, que posa l’accent en la coalició dels moviments anticapitalistes com a estratègia per a assolir l’objectiu comú, la independència dels Països Catalans.