15.03.2016 - 13:20
|
Actualització: 15.03.2016 - 13:21
La fiscalia de l’Audiència espanyola va sol·licitar a final de febrer que s’investigués el regidor Joan Coma, de Capgirem Vic (CUP), per un delicte d’incitació a la sedició. Això es desprèn d’un informe del ministeri públic (pdf) a què ha tingut accés VilaWeb. L’acusació fa referència a les manifestacions que va fer el regidor el dia 9 de desembre en un ple municipal en què es va debatre i aprovar una moció de suport a la resolució rupturista del Parlament de Catalunya. El fiscal considera que Coma va fer referències directes a la ‘comissió d’actes contra la legalitat’. L’informe reprodueix textualment aquests mots de Coma: ‘Deixem de supeditar les decisions de les nostres institucions a les decisions de les institucions espanyoles.’ El procediment es va obrir arran d’una denúncia del regidor ultradretà Josep Anglada.
Tal com va l’escrit, que s’ha remès al jutjat d’instrucció número 2 de l’Audiència (interlocutòria de l’Audiència espanyola, pdf), el fiscal considera que el regidor va incórrer en un delicte d’incitació a la sedició definit als articles 544 i 548 del codi penal. Creu que les manifestacions fetes per Coma durant el ple són una crida expressa a desobeir resolucions judicials, i això s’agreuja pel fet que l’autor és una persona constituïda en autoritat i que les proferí de manera pública.
L’informe també diu que el regidor de Capgirem Vic va apel·lar a desobeir les decisions de les institucions espanyoles i, en concret, del Tribunal Constitucional, pel fet de considerar que no té legitimitat ni competència. I indica encara que Coma va dir: ‘Desobediència, fa temps que la reclamem. Nosaltres hem dit que per fer la truita primer s’han de trencar els ous.’
En concret, Coma va fer la intervenció al ple de Vic del dia 9 de desembre, enmig del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al parlament el 9 de novembre. L’Audiència espanyola ja va fer públic fa uns dies que investigava l’Ajuntament de Vic –juntament amb més consistoris catalans– per la moció de ruptura amb l’estat espanyol i va demanar al consistori que li enviés l’enregistrament de les intervencions al ple i que identifiqués els regidors que hi havien donat suport.