Què diu la premsa alemanya, suïssa, escocesa i belga de la decisió de Llarena?

  • Repassem els articles publicats als diaris dels països on hi ha independentistes exiliats

VilaWeb

Redacció

20.07.2018 - 12:17
Actualització: 20.07.2018 - 13:26

La retirada de les euroordres contra els independentistes exiliats a diferents països d’Europa és un capítol més d’un serial polític que en els darrers mesos ha atret les mirades de la premsa internacional. Repassem a continuació els articles d’opinió publicats en diaris d’Alemanya, Suïssa, Escòcia i Bèlgica, els països on hi ha exiliats Carles Puigdemont, Marta Rovira i Anna Gabriel, Clara Ponsatí i Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig.

Die Welt: ‘Què hi guanya realment Puigdemont?’
Per a l’articulista de Die Welt Annette Prosinger la decisió de Llarena és una derrota, malgrat que l’independentisme català ho celebri com una gran victòria. Segons que diu, ‘només hi ha perdedors en el complicat cas Puigdemont —i ni tan sols els separatistes obstinats no tenen motius per a grans celebracions’.

El primer perdedor, diu, és el poder judicial europeu: ‘El cas Puigdemont mostra que l’euroordre no funciona.’ Prosinger descriu les diferències de concepció entre el delicte de rebel·lió espanyol i l’alta traïció alemanya i conclou que aquest cas ha malmès ‘l’amistat entre Espanya i Alemanya’, fet que considera la segona derrota.

‘És estrany que la majoria de mitjans alemanys han estat molt crítics amb el separatisme català en general i amb Puigdemont en particular. Nogensmenys, molta gent a Espanya creu que els alemanys són de costat del moviment independentista.’

L’articulista de Die Welt considera que el tercer perdedor és el mateix Carles Puigdemont. ‘Per descomptat, no serà extradit. Però què hi guanya? Una vida a l’exili.’ D’altra banda, el text també diu que la imatge internacional d’Espanya encara està afectada pel franquisme, però considera que els països veïns han d’ajudar a superar-ho.

Sueddeutsche Zeitung: ‘Exili sense poder’
A l’article ‘Exili sense poder’ del diari alemany Sueddeutsche Zeitung, l’articulista Sebastian Schoepp enfoca la qüestió amb una broma: ‘Qualsevol alemany que estigués viatjant aquests dies per Espanya podria haver sentit aquesta pregunta de broma: “per què no us quedeu Carles Puigdemont a Berlín?” Ara ja té resposta! El sistema judicial espanyol ha resolt als alemanys la manera de complir el desig. Ha retirat l’euroordre contra el líder separatista català, renunciant així l’extradició.’

Schoepp explica que aquesta és la reacció de Llarena a la resolució que Puigdemont tan sols podia ser jutjat per malversació, fet que ignorava que la intenció real de la judicatura espanyola, que volia exemplificar contra el ‘separatisme violent de Puigdemont’. A més, apunta que el govern de Pedro Sánchez ha d’estar content amb la decisió de Llarena, ja que si hagués estat jutjat i sentenciat a trenta anys de presó per rebel·lió, ‘el separatisme català hauria estat martiritzat’.

Le Temps: ‘Puigdemont lliure com l’aire… excepte a Espanya!’
El corresponsal a Madrid François Musseau escriu al diari suís Le Temps qüestiona que la decisió de Llarena sigui favorable als exiliats, ja que interpreta que és ‘una manera hàbil d’esquivar l’obstacle’ que suposava jutjar Puigdemont tan sols per malversació. Musseau destaca que Puigdemont i els altres cinc dirigents independentistes pot viatjar a tots els països del món excepte Espanya.

El corresponsal escriu que ‘el panorama judicial complica una mica més la situació política: és difícil reduir les tensions si una part dels dirigents separatistes es veuen forçats a romandre a l’exili’. Tanmateix, Musseau esmenta el problema de fons en el diàleg de Sánchez i Torra: ‘el primer no vol sentir a parlar d’autodeterminació, el segon condiciona qualsevol avenç a la celebració d’un referèndum’.

The Herald: ‘Que Espanya decideixi d’abandonar l’extradició de Clara Ponsatí és millor més tard que mai’
Pel diari escocès The Herald la decisió de retirar l’extradició de Clara Ponsatí i els altres exiliats és ‘una victòria pel sentit comú’. L’editorial diu que ‘hi havia una possibilitat real que el tribunal escocès refusés l’extradició amb l’argumentació que no existeix una ofensa similar a Escòcia o que els càrrecs estaven motivats políticament’.

L’article assenyala que ‘no hi ha prou separació entre els poders executius i judicials espanyols’ i diu que, si Ponsatí i els seus companys independentistes van actuar de manera il·legal, ‘segurament la llei ha de ser canviada’.

‘Aquesta retirada és un rentat de cara per Espanya, i hauria de ser seguit per la retirada de càrrecs i ordres judicials pels afectats que no són a l’exili’, diu en referència als presos polítics. L’editorial acaba demanant que la resposta a l’independentisme català ha de ser política, no judicial: ‘L’agressió de l’estat i la detenció i empresonament de dissidents no és, i mai no hauria d’haver estat, la resposta’.

L’Echo: ‘Puigdemont tornarà a Waterloo la setmana vinent’
La premsa belga enfoca la notícia de la retirada de les euroordres destacant el retorn de Puigdemont a Waterloo, on hi ha l’anomenada Casa de la República.

‘És una batalla que dura des de fa mesos i que no sembla que encara vegi la sortida’, diu l’article del diari L’Echo, que destaca que tot i que Alemanya havia accedit a extradir Puigdemont per malversació, Espanya volia jutjar-lo per sedició i rebel·lió.

El text destaca les paraules de l’advocat de Puigdemont Paul Bekaert, que va anunciar el retorn a Bèlgica la setmana vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor