Què arriba sobre el referèndum a qui només s’informa amb televisions espanyoles?

  • TVE, La Sexta i Telecinco deploren l'1-O i alhora fan campanya pel no

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
18.09.2017 - 19:00
Actualització: 18.09.2017 - 23:08

Hi ha més de set-cents batlles del Principat cridats a declarar i amenaçats de ser detinguts per col·laboració amb l’1-O; s’han tancat webs; hi ha hagut querelles contra el president de la Generalitat, contra representants polítics i d’associacions de municipis; han segrestat milers de cartells i fulletons que animaven a votar, se n’han retirat centenars, han fet identificar persones que en penjaven, han escorcollat impremtes i han amenaçat mitjans de comunicació… La campanya electoral de l’1-O avança, malgrat tota aquesta repressió, que és denunciada per tots els qui en són víctimes. Però què se’n diu, de tot això que passa a Catalunya, a les televisions espanyoles? Què els arriba, a aquells que s’informen amb aquestes televisions? És evident el biaix que demostren els programes de debat. Però, fent un cop d’ull aleatori als programes informatius de cadenes com TVE, Telecinco i La Sexta, es dibuixa una situació en què el govern català és un irresponsable i un delinqüent i en què se silencia tota aquesta repressió, presentant els batlles del PSC com a víctimes. No hi ha espai per al punt de vista sobiranista, que és ridiculitzat i demonitzat.

El ‘Telediario’ d’avui a les tres del migdia és un exemple d’una pràctica habitual en aquests informatius: hi ha una insistència a presentar aquest referèndum com un acte il·legal, indesitjable i irrealitzable i, al mateix temps, es fa campanya pel no, bandejant absolutament tots els arguments de l’independentisme.

 

La referència constant a la situació política a Catalunya és el ‘desafiament a la llei’.

Primer es fa un retrat de la situació de Catalunya, amb una referència al segrest de material de campanya, talment un decomís de droga, amb el mateix tractament visual i el mateix llenguatge. Després, hi ha una referència a la presència de policia espanyola en un acte d’enganxada de cartells a Tarragona amb actitud provocadora, però simplement s’hi diu que els agents s’ho miraven i que no hi van intervenir.

Tot seguit, s’ensenya un comunicat d’un col·lectiu d’advocats que amenaça els ciutadans membres de les meses que poden incórrer en un delicte si hi van. Mentrestant, destaquen que Arran demana d’assenyalar membres del govern municipal de Lleida. Una declaració de Santi Vila, tallada i descontextualitzada –dient que ‘la pressió que han rebut aquests batlles és suportable, no en fem un alarmisme excessiu’– afegeix gravetat a l’acció d’Arran. Però Vila es referia a les declaracions de batlles del PSC que diuen que se senten pressionats.

Tot seguit l’informatiu de TVE passa a parlar dels batlles del PSC, amb declaracions del portaveu del PSOE Óscar Puente, que diu que els fills de batlles del PSC són increpats a l’escola per culpa del referèndum. Pablo Casado, del PP, diu que la CUP ‘i els cadells d’Arran’ es dediquen ‘a pintar dianes i ara a assenyalar.’ I acaba: ‘És més propi de règims totalitaris.’ Pràcticament cap referència als batlles perseguits; només per recordar que demà començaran a declarar a la fiscalia.

Més coses: funcionaris del sindicat CSIF denuncien que directors de col·legis, conserges i policies locals han començat a rebre pressions perquè col·laborin en ‘el referèndum il·legal’ (diu el text de la notícia) del primer d’octubre.

I, vist tot aquest panorama gairebé opressiu, arriba la campanya pel no en el relat del Telediario, amb aquest enunciat: ‘La hipotètica secessió de Catalunya no restaria pas exempta de conseqüències econòmiques.’ Es fa ressò d’unes declaracions del ministre Luis de Guindos: ‘Catalunya quedaria fora de l’euro i de la UE, els bancs marxarien de la regió; el 75% dels seus productes haurien de pagar aranzels i hi hauria un empobriment de la població.’

Contrapunt? Santi Vila dient que l’anunci de ‘plagues bíbliques’ no ajuda ‘a resoldre la situació’. I aleshores, més dades a favor del no, perquè Fátima Báñez també fa campanya. ‘La màxima garantia per als espanyols i per als catalans és la caixa única de la seguretat social. És la màxima seguretat per als pensionistes, visquin on visquin.’

I canvi de tema.

La Sexta: ‘L’estafa democràtica’
A La Sexta es reforça, en l’informatiu d’avui al migdia, la idea que el referèndum és ‘una estafa’, perquè ha pres un gran protagonisme el manifest de personalitats que es defineixen d’esquerres i que ataquen el referèndum. Fora de les notícies més vinculades al dia, com la proposta de Podem, el recurs de la Generalitat a la intervenció i les declaracions del PSOE, el manifest hi té el pes més gran.

Agafen declaracions de Fernando Colomo, director de cinema, dient: ‘Aquest referèndum és il·legal, no és legal, no és democràtic.’ Critiquen durament com es va aprovar la llei del referèndum al parlament. ‘Semblaven més aviat unes corts franquistes que un sistema de parlament democràtic, o una mena de ficció o de paròdia del que hauria de ser una llei democràtica’, diu Jiménez Villarejo. I això ho acompanyen d’imatges de les sessions al parlament. Hi ha també declaracions de l’advocada Cristina Almeida: ‘Imposen la legislació a tota la majoria. El comportament i l’ús pot ser un absolutisme.’

Colomo hi insisteix: ‘El català anirà a votar en els mitjans rurals amb una il·lusió i amb una mena d’expectativa que s’ha creat que seran més feliços si són independents.’

Diu la veu narradora de la notícia: ‘A més d’ells firmen el manifest intel·lectuals com Javier Marías, Mariscal, Juan José Millás i Isabel Coixet.’ I recorden la posició que va expressar la directora de cinema: ‘Jo no estic a favor de la independència, no crec que sigui una bona idea, ni que arregli els problemes de ningú.’ Defensen una Espanya plural on hi hagi reconegudes totes les identitats.

Tot plegat, acompanyat d’una terminologia assumida per gairebé totes les televisions espanyoles ‘consulta il·legal’, ‘opacitat’… En aquest informatiu de La Sexta es veu una altra incongruència: es remarquen totes les accions policíaques i judicials per a impedir el referèndum i s’acusa alhora al govern de la Generalitat de no ser prou clar amb l’organització del plebiscit, en qüestions com la targeta censal i els col·legis electorals: ‘Què passa amb el cens? I les meses electorals?’ I hi inclouen declaracions de Maza dient que els que vagin a les meses podrien incórrer en delicte.

A Informativos Telecinco el to és semblant, però el llenguatge és més obertament hostil, justificant i fins i tot acompanyant el PSOE en el seu acostament a l’aplicació de l’article 155 contra l’autonomia de Catalunya. ‘Amb la deriva que pren la situació catalana, el PSOE ja no descarta l’aplicació del 155. Quan els independentistes van vulnerar la legalitat, el PSOE es va resituar.’

Finalment, el comú denominador en tots tres informatius és aquest: el govern català només ha trobat el suport internacional en Maduro ‘a la consulta il·legal’.

Aquest és, en resum, i agafant una mostra aleatòria, el relat dels fets d’aquests dies a Catalunya que es fa des de les principals televisions espanyoles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor