Quatre vins que heu de conèixer i que no superen els deu euros 

  • Amb l’arrencada del nou curs, us proposem quatre vins amb una relació qualitat-preu excel·lent

VilaWeb
Montserrat Serra
07.09.2024 - 21:40
Actualització: 07.09.2024 - 21:44

Amb les vacances fetes i l’arrencada del nou curs, una època de força despeses i de tornar a les dinàmiques habituals, us proposem dos vins negres i dos de blancs que gaudireu i que no superen els deu euros. Són vins que mantenen una molt bona qualitat-preu. Hem fet la selecció a partir dels vins que ofereix la vinateria la Companyia d’Alella.

L’Abrunet de Frisach negre. Celler Frisach

Els joves Joan i Francesc Ferré, tot i la seva joventut, en saben molt, de fer vi. I aquest cupatge de garnatxa negra i carinyena negra n’és un bon exemple. Pencaires com són, hereus d’un paisatge i d’una pagesia que es remunta a unes quantes generacions, els trobareu al poble de Corbera d’Ebre, a la Terra Alta. L’Abrunet és un vi lleuger, fresc i afruitat, i molt agradable de beure, sense perdre intensitat.

Tal com expliquen, cullen les dues varietats alhora i fan una cofermentació: “Treballem amb raïm sencer calcigat amb els peus i el deixem una setmana de maceració amb les pells. Acabada la fermentació, el criem en dipòsits de ciment.”

Projectes com el dels germans Ferré fan possible que es mantingui la vitalitat d’un territori ebrenc que és excepcional, però que ha estat maltractat per la història (va ser l’escenari d’alguns dels episodis més cruents de la guerra del 1936-1939) i que avui massa sovint és oblidat per les administracions.

Petit Bernat negre, del celler Oller del Mas

El celler Oller del Mas, a Manresa, al Pla de Bages, és un dels projectes punta de llança d’aquesta denominació d’origen. Entre més distincions i premis, té dos vins destacats com a Vins de Finca Qualificada per la Generalitat de Catalunya. El propietari de la finca històrica d’origen medieval i del celler, Frank Margenat, destaca el vincle amb el paisatge, amb la imponent muntanya de Montserrat, que influeix climatològicament en els vins del territori.

Petit Bernat és un vi negre de la DO Pla del Bages elaborat a partir de raïms de les varietats cabernet franc (40%), syrah (25%), cabernet sauvignon (20%), merlot (10%) i picapoll negre (5%), procedents de vinyes pròpies ecològiques. De fet, segons que explica el celler, aquest és el primer vi català que va certificar la petjada de carboni i va obtenir el certificat Carbon Footprint. Oller del Mas treballa la viticultura regenerativa.

El vi fermenta amb llevats propis i fa una criança en fusta durant tres mesos. Elegant, mostra fruita madura i és lleuger, sense perdre profunditat. Molt gustós.

Oriol dels Aspres blanc, del celler Vinyes dels Aspres

Vinyes dels Aspres és un celler situat a la casa pairal de Can Batlle, a Cantallops (al costat de la Jonquera), una finca vitivinícola documentada d’ençà del segle XVII. S’hi va recuperar la producció de vi amb l’arribada del segle XXI. El relat d’aquest projecte vinícola va lligat a la història de l’Alt Empordà i les Alberes, però també va lligat a la cultura. Un dels elements forts del relat és el vincle que té el celler amb el músic Eduard Toldrà, que passava els estius en aquest indret per una qüestió familiar, atès que s’havia casat amb una de les filles de la casa.

Entre la gamma de vins que s’elaboren a Vinyes dels Aspres trobem aquest vi amb nom d’ocell, l’Oriol, un blanc jove fet de lledoner blanc (garnatxa blanca), molt aromàtic al nas, franc i net, que en boca s’expressa viu i equilibrat, entre la fruita blanca i una acidesa amable.

Bouquet d’Alella blanc, del celler Bouquet d’Alella

Els propietaris del celler Bouquet d’Alella es dedicaven al conreu de la vinya sense elaborar vi, però no s’hi guanyaven pas la vida. Per això, el 2011, van engegar el celler i d’aleshores ençà produeixen el seu propi vi DO Alella. De bon començament han treballat a partir de l’agricultura ecològica. I també de bon començament van treballar l’enoturisme com una part important del projecte. La masia del segle XV on s’assenta el celler, can Boquet, amb les vinyes que l’envolten, és situada al costat del nucli del poble d’Alella. Les propostes enoturístiques són diverses i estacionals. Amb una estètica gens enfarfegada ni postissa, els germans Cerdà, Toni i Teresa, combinen amb gran elegància tradició i modernitat.

El seu vi blanc jove és fet a partir del cupatge clàssic dels alella, pansa blanca i garnatxa blanca i és elaborat en tines d’acer inoxidable. És un vi fresc i franc.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 08.09.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor