Quatre vins de la “família” Natrus

  • Aquesta setmana s’ha fet la fira de vins naturals Natrus, impulsada pel viticultor Oriol Artigas, a Vilassar de Dalt (Maresme) · Parlem de vins de Gemma Miró, Eloi Cedó, Núria Renom i Anna Serra

VilaWeb
Natrus, fira de vins naturals impulsada per Oriol Artigas.
05.04.2025 - 21:40
Actualització: 05.04.2025 - 21:47
00:00
00:00

La quarta fira de vins naturals Natrus, impulsada pel viticultor Oriol Artigas, ha estat un èxit: quaranta-set cellers de set països diferents van oferir els seus vins, que van poder tastar més de vuit-cents professionals i prescriptors, que es van desplaçar fins a can Guardiola, una masia situada a la banda obaga de Vilassar de Dalt (Maresme), a la serralada Litoral, a tocar de Sant Mateu. I el dia va acompanyar. De manera que el Natrus va ser un nosaltres amb molt de plural.

Aquestes trobades serveixen per a descobrir vins i projectes vinícoles i, també, per a tastar les darreres anyades que han sortit al mercat de vins ja coneguts. Enguany, ens hem fixat en quatre elaboradors, als quals hem demanat que triessin un vi que els expliqués, és a dir, que fos l’expressió dels valors del seu projecte vinícola, que els representés, i que ens expliquessin el vi triat.

Gemma Miró.

La Partió 2023, de Gemma Miró

Gemma Miró és una jove viticultora del Priorat de trenta-un anys. Va començar el 2020 recuperant la vinya del seu avi, a Falset. Va ser un any d’aprenentatges, tot i que havia estudiat biologia i va passar cinc anys en un centre de recerca en el departament de biologia enològica i després va fer un màster de viticultura i enologia. Perquè tenia ben clar que algun dia volia fer un vi amb raïm de casa seva, de la vinya del seu avi. El seu primer vi va ser La Partió 2021.

Explica Gemma Miró: “Som a Falset, al Priorat, i tenim una parcel·la que no arriba a una hectàrea, situada a la partició entre Falset, Marçà i Bellmunt del Priorat, amb sòls mixtos d’argila, sauló i llicorella, amb vinyes de quaranta-cinc anys envoltades de pins de les varietats carinyena, garnatxa negra i moscatell i elaborem les tres varietats per separat. És un lloc molt frescal, perquè la major part del dia hi toca l’ombra i això ens permet fer vins molt frescs. La meva idea sempre és treballar la vinya a consciència, en ecològic, tenir una bona matèria primera, un bon raïm, per buscar l’equilibri entre l’acidesa que dóna frescor i la maduresa del raïm. Fem vins complexos però frescos i lleugers. Treballem amb graduacions baixes, maceracions curtes, no volem emmascarar el vi, perquè hi volem trobar la fruita. La Partió és el vi amb què vaig començar i és fet amb la carinyena de casa, que és la meva varietat preferida. És una varietat difícil de treballar, perquè és molt reductiva, i a la vinya és molt sensible a les malalties. L’has de treballar bé. És una varietat que té molt de caràcter, un caràcter mediterrani de romer, de sotabosc, i sempre m’ha agradat cercar aquest caràcter sense emmascarar el vi amb fusta ni altres materials. Perquè la carinyena, si la saps treballar bé, és molt fina. És raïm sencer trepitjat amb els peus, amb una semicarbònica d’una setmana. Obrim, sagnem i set mesos de criança amb ciment. El resultat és una carinyena que s’identifica poc amb les típiques carinyenes del Priorat, perquè té 12 graus i és molt fresca i lleugera.”

Eloi Cedó.

Fato 2023, d’Eloi Cedó

Eloi Cedó és un enòleg nascut a Tivissa el 1982, però que fa quinze anys que viu a Mallorca. Es va fer conèixer amb el vi Chateau Paquita, un vi d’homenatge a la seva mare. Anomena el seu projecte Sistema Vinari. Vinifica al celler de Cati Ribot.

Explica: “Fato és la meva interpretació d’una illa com Mallorca. Són vuit parcel·les arrendades i jo sempre m’he basat molt en la filosofia xilena que la puresa es troba en la barreja. I el meu camí és barrejar vinyes i varietats, fermentar per separat, però al final ajuntar-ho tot. I aquesta barreja representaria Mallorca. El Fato porta raïm de quatre parcel·les majoritàriament de la varietat callet coplantada amb altres varietats, una vinya de fogoneu mallorquí, una de garnatxa peluda i una de mantonegro. Són vinyes velles en coplantació que jo treballo a Felanitx, que és on visc jo, i Porreres, i és la continuació del que va ser Chateau Paquita. I li vaig posar “Fato” perquè és una paraula molt de Tivissa, que pot ser menjar, droga, abundància… i em va semblar una bona manera de continuar l’herència del Chateau Paquita.”

“Fins ara, elaborava el vi amb una part de raïm sencer, tot i que això ens ho haurem de replantejar de resultes del canvi climàtic, perquè abans aportava l’expressió de la varietat, però ara a mi em sembla que la treu, per tant, haurem de reinterpretar la situació. I normalment és una fermentació amb gairebé el 100% del raïm sencer per separat totes les parcel·les, i sis mesos després, ajuntar-ho tot perquè es vagin coneixent, i tres mesos després, embotellar. La fermentació la faig amb inoxidable i la criança normalment amb fusta vella. I quan ho ajunto tot, passa a tines d’acer inoxidable.”

Núria Renom.

ADDA 2023, de Núria Renom

L’any 2021, la viticultora Núria Remon va comprar la masia Can Barceló, juntament amb la seva companya, Arola Tous-Galí, a Sant Martí Sarroca, tocant a Torrelles de Foix, i van començar un projecte vinícola i de vida. La finca té setze hectàrees, de les quals en treballen vuit de moment, que són majoritàriament de la varietat parellada, la que s’ha conreat tradicionalment en aquesta zona. La finca es troba a l’Alt Penedès, a 430 metres d’altura a exposició nord. Té una climatologia mediterrània amb influència continental.

“Aquest vi es fa a partir de tres vinyes de parellada situades al voltant de la casa. És la primera parellada que recollim i ho fem amb la família i els amics. Té 9’9 graus, aquest vi, tot i que cullo el raïm a l’octubre. La intenció és fer un vi molt senzill i molt fi, però amb caràcter. De la parellada es deia, i encara diu segons qui, que només serveix de farciment. Doncs no: nosaltres amb la parellada fem vins subtils, silents, fem vins del silenci. Per mi, dins de la senzillesa, aquesta varietat és la bellesa. És un vi vibrant, amb salinitat, de terra calcària. Són parellades entre quaranta anys i seixanta, que produeixen tres mil quilos per hectàrea, només. És un ancestral.

Anna Serra.

La Noia del Bosc, d’Anna Serra

Anna Serra impulsa, amb Toni Carbó, el celler de la Salada d’ençà de fa quinze anys. Del 2019 ençà, elabora dels seus propis vins al celler: un xarel·lo, un macabeu i un cupatge de 70% monestrell i, entre més, mandó i una mica de malvasia de sitges. Ens explica que la Noia del Bosc és el primer vi que va elaborar, un xarel·lo 100%. L’etiqueta és un dibuix que va fer ella quan era petita.

Explica: “Es diu la Noia del Bosc perquè jo vaig néixer en una masia al mig del bosc. La vinya de xarel·lo d’on surt aquest vi també es troba envoltada de bosc. És al Pla del Penedès. Es troba en sòl sorrenc, argilós-calcari. És un vi escumós ancestral brisat: el derrapo i el deixo macerar amb la pell durant tres dies. Premso i embotello a mil de densitat, que és just abans d’acabar de fermentar. Busco una bombolla fina, senzilla, elegant. I no en trec res ni hi afegeixo res. Miro que s’expressi tal com és.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor