Quatre tifons en deu dies: una temporada de tempestes de rècord assota les Filipines

  • Després de començar amb poc esme, la temporada de tifons s'ha acarnissat amb les Filipines aquesta darrera setmana i mitja

VilaWeb
Un poble inundat pel pas del tifó Pepito a l'est de l'illa de Luzon, ahir (fotografia: Francis R. Malasig/Efe).
The Washington Post
19.11.2024 - 21:40
Actualització: 19.11.2024 - 21:42

The Washington Post · Matthew Cappucci

Després de començar amb poc esme, la temporada de tifons d’enguany al Pacífic s’ha acarnissat amb un país en concret aquestes darreres setmanes: les Filipines, que han estat objecte de quatre tifons en tan sols deu dies d’aquest mes de novembre.

Els problemes van començar el 3 de novembre, quan es va formar una depressió tropical prop de Palau, un arxipèlag d’unes cinc-centes illes al Pacífic occidental. La depressió es va anar intensificant fins a esdevenir tempesta tropical i, després d’entrar en territori filipí, va ser batejada amb el nom de Marce per les autoritats meteorològiques filipines. Marce es convertí en tifó el 5 de novembre, i va arribar a categoria quatre –equivalent a un “supertifó”– el dia 7. Va ser aleshores que va tocar terra a Santa Ana, a l’extrem nord de l’illa de Luzon, amb uns vents de 240 quilòmetres per hora.

El segon tifó, anomenat Nico, es formà entre el 8 i el 9 de novembre, originalment com a tempesta tropical, a l’est de les Filipines. Després es va desplaçar cap a l’oest i s’intensificà a mesura que s’anava desplaçant. Va tocar terra a l’est de Luzon com a tifó, amb uns vents 130 quilòmetres per hora, l’11 de novembre, cap a les 8.10 (hora local).

El tercer tifó, Pepito, s’originà com a depressió tropical prop de les illes Marshall el 9 de novembre. Es desplaçà cap a aigües filipines i es va anar intensificant de pressa fins a arribar a categoria cinc, amb vents de gairebé 260 quilòmetres per hora, el 14 de novembre. Va tocar terra aquella mateixa nit a l’illa de Catanduanes, a l’est del país, encara com a supertifó. L’endemà es va desplaçar fins a Luzon com a tempesta de categoria quatre.

Ofel, el darrer d’aquests tifons, va formar-se com a depressió tropical el 9 de novembre a l’est de Micronèsia. Es va desplaçar en direcció nord-oest i s’intensificà de pressa entre el 12 i el 13 de novembre fins a convertir-se en un tifó de categoria tres. Finalment, va tocar terra a Luzon el 14 de novembre a la tarda, amb vents d’uns 210 quilòmetres per hora.

En total, cinc tifons han tocat terra aquests darrers deu dies a les Filipines, quatre dels quals supertifons (el tifó Pepito es compta per duplicat, atès que ha tocat dues vegades diferents). D’aquests quatre supertifons, tres han tocat terra a l’illa de Luzon.

A què es deu aquesta concatenació de tifons tan inusualment ràpida? En gran part a l’atzar, com passa sovint en meteorologia. Així i tot, hi ha hagut un seguit de factors que han coincidit per a produir aquesta incidència rècord de tempestes tropicals a les Filipines.

Un d’aquests factors ha estat la temperatura excepcionalment càlida de l’aigua d’aquesta zona del Pacífic, que ha permès que la temporada alta de tifons s’allargués fins ben entrada la tardor. Per si no n’hi hagués prou, un sistema d’alta pressió ha romàs estancat sobre una zona que abraça del nord de Filipines a prop del Pacífic central. Aquest sistema ha actuat com una mena de “camp de força” contra la formació de tempestes mar endins i de retruc s’ha adreçat cap a l’oest –és a dir, cap a les Filipines.

Ara com ara no sembla que hi hagi més tifons que facin via cap a les Filipines, ni a curt termini ni a mitjà termini. Però el mal ja és fet.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 20.11.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor