21.06.2023 - 09:00
|
Actualització: 21.06.2023 - 21:13
Teniu intenció de fer una coca de Sant Joan a casa? Us oferim quatre maneres diferents i fàcils de fer-la. Us donem receptes per a fer la coca de Sant Joan clàssica amb fruita confitada, la de cabell d’àngel, la de pinyons i la de llardons. Trieu la que més us agradi.
Divuit propostes per a viure la nit de Sant Joan
Coca de Sant Joan. Recepta de Lluís Artés, del Forn de la Plaça, d’Alella (Maresme)
Ingredients:
(per a fer una coca de mig quilo)
300 grams de farina de força;
2 ous;
45 grams de sucre;
30 grams de mantega;
7 grams de sal;
60 grams d’aigua;
50 grams de llevat;
vainilla;
canyella;
llimona.
Per començar a fer la pasta, es barregen la farina, els ous, el sucre, la sal, uns 10 grams de mantega i el llevat. Es barreja tot a poc a poc i s’hi afegeix la resta de mantega en dues remeses. D’aquesta manera, serà més fàcil i ràpid de fer la pasta, que s’anirà afinant. Quan no s’enganxi a les mans, la deixem reposar trenta minuts.
Artés ens explica un truc: “Per saber si la pasta és al punt, n’agafem un trosset i l’estirem amb els dits per comprovar-ne l’elasticitat. Si s’estira formant un tel fi que no es trenca (això vol dir que el gluten és ben integrat), la pasta és a punt.”
Es treballa la pasta fins que sigui al punt i s’hi dóna una forma una mica allargada per facilitar el procés d’estirar-la, que vindrà després. Aleshores la tapem amb un drap humit i la deixem reposar trenta minuts més, per ajudar-la a estirar-se bé sense que s’arronsi.
Estirem la pasta amb un corró. La coca ha de fer uns 55 centímetres de llargada per 15 d’amplada. La pintem amb ou. La deixem fermentar fins que dobli el volum. Això vol dir que haurà de reposar tota la nit.
L’endemà la tornem a pintar amb ou, hi col·loquem el guarniment (fruita confitada, pinyons…) i sucre al damunt. I l’enfornem a una temperatura de 220 graus, entre tretze minuts i quinze.
Coca de cabell d’àngel amb pinyons. Recepta de Neus Cuscó
Ingredients:
Una pasta de full rectangular (comprada);
un pot de mig quilo de melmelada de cabell d’àngel;
pinyons o ametlles tallades de llarg;
sucre de llustre.
Elaboració:
Encenem el forn a 200 graus abans de començar la preparació. Obrim la pasta de full i l’estirem a sobre del paper que porta. La col·loquem sobre la safata del forn i la punxem amb una forquilla. Amb els dits, amb la mateixa pasta, fem un rivet a tot el volt perquè quedi una mica més pujat. Estenem la melmelada de cabell d’àngel per sobre la pasta. Després agafem l’ametlla o els pinyons i els posen per sobre. Enfornem la coca, amb el forn encès a dalt i a baix, de divuit minuts a vint. I ja tindrem la coca enllestida. La traiem del forn i la deixem refredar. Un cop freda, la posem en una safata bonica i l’adornem amb sucre de llustre per sobre. És una coca molt gustosa i molt fàcil de fer (si comprem la pasta).
Coca de llardons. Recepta de Neus Cuscó
Ingredients:
(per a 4 persones)
1 paquet de pasta de full rectangular;
100 g de llardons;
1 ou;
pinyons o ametlles tallades de llarg;
sucre.
Elaboració:
Obrim la pasta de full i l’estirem. En fem dos trossos allargats. Agafem els llardons i els aixafem fins que quedin finets. Posem els llardons per sobre d’un dels trossos de pasta de full. L’altre tros el posem a sobre. Premem bé la pasta. Hi fem uns talls petits per tota la vora, perquè quedi tancada i també serveixi de decoració. Pintem la pasta amb ou batut i hi posem per sobre els pinyons o les ametlles. Hi espolsem sucre. Posem la coca al forn, calent a 200 graus, uns 20 minuts, fins que quedi daurada.
Coca de taronja confitada. Recepta de Neus Cuscó
Ingredients:
250 g sucre;
3 ous;
100 g de “mantega pomada” o oli de gira-sol;
1 iogurt natural;
250 g farina de pastissos;
1 sobre llevat Royal;
una taronja mitjaneta a trossos;
un polsim de sal;
un grapat de pinyons;
taronja confitada en almívar.
Elaboració:
Batem el sucre i els ous fins que blanquegin. Hi afegim l’oli, el iogurt, la taronja a trossos petits i passats per la batedora (amb pell i tot, però sense llavors). A continuació, hi afegim la farina amb el llevat i el polsim de sal. Remenem la pasta de baix cap amunt, amb compte. Col·loquem la pasta en un motlle rectangular untat amb una mica de mantega. Piquem la pasta perquè s’escampi bé de sota i d’aquesta manera evitem que s’hi facin bombolles. La posem al forn. La fem coure a 180 graus, de trenta minuts a quaranta, depenent del forn. El forn no s’ha d’obrir durant els primers quinze minuts, fins al moment de mirar si la coca és cuita. Si l’escuradents surt net, ja és cuita.
Abans de treure la coca del forn, la pintem amb l’almívar de la taronja confitada, amb un pinzell. Hi posem les rodanxes de taronja en almívar que ja havíem preparat (consulteu la recepta), els pinyons i sucre normal. Deixem refredar la coca. Un cop freda, la posem en una safata per dur-la a taula.