22.07.2016 - 02:00
La potent imatge de quatre quilòmetres de llibres en català va servir ahir a Joan Sala per explicar la força que tindrà enguany la Setmana del Llibre Català, que es farà del 2 a l’11 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. El nou president de la Setmana va remarcar que aquest esdeveniment cultural és un dels quatre més importants de Barcelona i que si fins fa molt poc encara tenia l’amenaça de la precarietat, enguany es farà evident que les edicions de resistència començades l’any 1982 han acabat donant fruit. Montse Ayats, la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, entitat organitzadora, diu que esdeveniments com aquest són totalment necessaris per a ensenyar als lectors les possibilitats que tenen en llengua catalana i que això es fa amb criteris de modernitat. Els organitzadors també van explicar que, cada vegada més, la Setmana del Llibre Català fa d’aparador del retorn de les novetats literàries a la tardor.
L’avinguda de la Catedral, un espai estable
Un dels factors que dóna més estabilitat a la Setmana és que l’Ajuntament de Barcelona hagi confirmat que cediria l’espai de l’avinguda de la Catedral d’una manera regular, tal com va anunciar ahir el segon tinent batlle, Jaume Collboni. L’any passat, d’entrada, el nou consistori va posar dificultats perquè es fes en aquest indret, si bé després va rectificar. Enguany, la Setmana presentarà 133 segells editorials i 150 expositors –que equival a un augment del 28% respecte de l’any passat– i organitzarà 235 activitats, 194 de les quals adreçades al públic adult i 34 als més petits. Té un pressupost de 410.000 euros, 50.000 més que l’any passat, perquè compta amb més patrocinadors.
Entre les novetats, ha la iniciativa ‘Fem una Moritz’ en què intervindran diàriament periodistes culturals que parlaran amb autors com ara Màrius Serra, Natza Farré, Ramon Solsona, Xavier Antich, Anna Ballbona i Jordi Cussà.
Enguany l’organització ha volgut demostrar el seu compromís social promovent el manifest ‘La cultura escrita amb els refugiats’, signat per cinquanta escriptors, que se solidaritza amb aquest col·lectiu i que pretén fer participar els agents de la cultura escrita amb xerrades i activitats que es faran el diumenge 4 de setembre.
Un altre canvi és la introducció de nous mòduls que s’integren en l’estètica del Mercat de Santa Caterina, i n’incorporen els colors de la teulada per crear un petit recorregut que permetrà als visitants de fer un itinerari per la Fira.
Anna Casassas, guanyadora del premi Trajectòria
La traductora Anna Casassas és la guanyadora del XX premi Trajectòria 2016, per l’excel·lència del seu treball. Casassas va agrair el premi perquè fa aquest ofici sigui més visible. El guardó que rebrà és obra de Jaume Plensa i també servirà per a il·lustrar els punts de llibre que es regalaran durant l’esdeveniment.