‘Quatre illes’, una simfonia de confinament que ja és viral

  • Joan Valent dirigeix aquesta versió casolana amb més d'una quarantena d'intèrprets per a agrair la lluita contra el coronavirus

VilaWeb

Text

Sebastià Bennasar

30.03.2020 - 21:50

Un nou vídeo viral. Però, en aquest cas, un vídeo que han fet alguns dels millors músics i cantants que viuen a les Illes. Des de casa, amb el mòbil i seguint les estrictes normes de confinament, però amb tot el seu art. ‘Quatre illes’ ja té la seva versió coronavirus i ja ha aconseguit emocionar gairebé set mil persones en poc més d’un dia.

La iniciativa és de Joan Valent, que volia aportar una mica de bellesa i esperança aquests dies de confinament als seus conterranis. I Miquel Àngel Raió s’ha encarregat de muntar tots els vídeos que li varen anar enviant els músics per crear aquesta versió de la peça.

Hi han participat els músics Smerald Spahiu, Francisco Fullana, Barbara Walus, Paula Marquès, Christine Schedukat, Josep Devesa, Ibolya Rozsas, Paula Martos, Marta Hatler, Marga Navarro, B. Scott, Scott Anderson, Aina Lília Domínguez, Bernat Martí, Catina Bibiloni, Sonia Krasnova, Josef Safrariski, Olga Karelina, Gabriel Fiol, Lluís Miquel Lliteras, la família Oliver d’Algaida, Pep Toni Rubio, Andreu Julià, Mar Roig, Toni Oliver i Joan Maria Lliteres. Els cantants han estat Simó Orfila, Maria Planas, Toni Lliteres, Catina Bibiloni, Maria Camps, Cris Juanico, Xumeu Joan, Mateu Xurí, Maribel Servera, Isidor Marí, Tomeu Penya, Albert Vizcaíno i Joan Laínez. Al piano, hi ha Andreu Riera, Joan Martorell, Joan Valent i Tolo Prats.

En els primers segons del vídeo, Joan Valent, autor de la peça i director del concert, explica que els músics l’han feta ‘des del cor’ i ‘amb un gran orgull i agraïment als serveis públics de sanitat, de seguretat, als transportistes, als botiguers i a tots els pagesos, ramaders i pescadors que fan que aquests dies siguin més fàcils per a la població’.

La peça és una simfonia institucional a la qual se li ha posat lletra i que en el seu moment va encarregar el president del Govern Balear Francesc Antich perquè sonés en tots els actes de comunicació pública. És coneguda com un himne oficiós de les Illes. D’aquesta manera, el govern cercava de donar una sensació de cohesió i unitat d’acció.

‘Quatre illes’, que es va compondre a Formentera, es basa en una bona part de les tonades populars illenques, enriquides amb sons de la Mediterrània. El ritme de la mar, tranquil i vigorós a la vegada, i els instruments i melodies de les diferents illes volien fusionar-se per crear una peça única.

Uns anys abans, un altre executiu presidit per Antich havia creat l’eslògan ‘Quatre illes, un país, cap frontera’ per mirar de reforçar quelcom tan poc definit com la identitat balear, atès que els illencs se senten, principalment, de la seva illa. Ara la cançó s’ha fet viral i és possible que estigui fent més per unir els ciutadans illencs en aquests dies de confinament per la crisi sanitària de la Covid-19 que no pas en el seu moment.

Cal recordar que Joan Valent és d’Algaida, el poble que també s’ha fet famós arreu del món gràcies al vídeo de la policia local passant pel carrer a cantar el ‘Joan Petit‘ per als més menuts, amb coreografia inclosa, un vídeo que fins i tot va emocionar la filla de Donald Trump, Ivanka.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor