24.12.2024 - 20:40
|
Actualització: 24.12.2024 - 21:00
The Washington Post · Erica Firpo
Roma ha inaugurat el Jubileu 2025, un esdeveniment catòlic de gran envergadura que comença la nit de Nadal i s’allargarà tot l’any. Aquesta tradició centenària combina fastuositat i esdeveniments que atreuen visitants de tot el món.
Per als devots, és una ocasió per a visitar llocs sagrats de la ciutat, pregar i obtenir absolució espiritual. Per als viatgers curiosos, representa una oportunitat especial de gaudir de l’esplendor de la tradició catòlica i de descobrir una ciutat renovada.
Durant aquest any que acaba, la Ciutat Eterna ha estat immersa en projectes de construcció pre-Jubileu: s’ha ampliat l’aparcament i la terminal d’autobusos de l’estació de Termini, s’han eixamplat voreres i s’han restaurat obres icòniques com la Pietat, de Miquel Àngel, la Fontana di Trevi i obres mestres de Bernini, com ara els àngels del pont de Sant’Angelo i el baldaquí de Sant Pere.
Si voleu visitar Roma durant el Jubileu, haureu de fer front a les multituds, però podeu evitar-ne una part si planifiqueu la visita amb antelació. Eviteu, sobretot, les festivitats catòliques, especialment Setmana Santa, i aprofiteu l’ocasió per explorar tresors menys concorreguts de la ciutat.
Què és el Jubileu?
El Jubileu es remunta al 1300, quan el papa Bonifaci VIII va convidar els catòlics a Roma per obtenir indulgències plenàries, una mena de “pàgina espiritual en blanc”. Se celebra cada vint-i-cinc anys d’ençà del 1450, i enguany es fa per vint-i-setena vegada. Amb el lema “Pelegrins d’Esperança”, el papa Francesc vol abordar les lluites col·lectives derivades de la guerra, la covid i la crisi climàtica.
L’any jubilar ha començat amb l’obertura cerimonial de la Porta Santa de la basílica de Sant Pere i inclou un extens programa d’activitats. Francesc organitzarà esdeveniments, com audiències papals, celebracions per a artistes, empresaris, forces armades i, tal com ha anunciat fa poc, amb pelegrins i ministres LGBT.
Tota la informació és disponible a la web oficial Iubilaeum2025 i a l’aplicació mòbil, que detalla esdeveniments, misses papals, concerts i exposicions. Reserveu hotels, entrades a museus, visites guiades i el visat ETIAS amb antelació.
1. Portes Santes, basíliques i temples
Les Portes Santes són el centre simbòlic i religiós del Jubileu. Cadascuna de les quatre basíliques papals –Sant Pere, Sant Pau Extramurs, Sant Joan del Laterà i Santa Maria la Major– té una Porta Santa que s’obre únicament cada vint-i-cinc anys. Passar per aquestes portes permet d’obtenir indulgències plenàries.
Unes altres esglésies, com Sant Llorenç Extramurs o la Santa Creu a Jerusalem, no tenen Porta Santa, però formen part de la tradició de pelegrinatge, un recorregut de vint-i-cinc quilòmetres que connecta els principals llocs sagrats.
Si visiteu Roma en una setmana molt concorreguda, podeu optar per esglésies menys conegudes, com ara Santa Maria Antiga o temples antics reconvertits, com el de Venus i Roma.
2. La Via Àpia, Ostia Antica i museus
Per descobrir indrets històrics allunyats de les multituds, exploreu la Via Àpia, el camí romà més antic, envoltat de monuments antics i xiprers. Una altra opció és Ostia Antica, coneguda com “la Pompeia de Roma”, un parc arqueològic que ofereix un viatge al passat de la ciutat.
Els amants de la història també poden visitar el Museu della Forma Urbis, que exhibeix el mapa més antic de l’antiga Roma.
3. Art renaixentista, barroc i contemporani
Més enllà del Vaticà i la Galeria Borghese, Roma amaga joies artístiques com el Palazzo Altemps, amb escultures antigues, o la Villa Farnesina, amb frescos de Rafael. Palaus com el Barberini o el Corsini reuneixen obres mestres renaixentistes i barroques.
L’art contemporani queda fora del radar del Jubileu, per la qual cosa és un bon moment per a visitar museus com el MAXXI o la Galleria Nazionale, amb col·leccions modernes i exhibicions temporals.
4. Allotjament a Roma
Trobar lloc per a allotjar-se a Roma durant el Jubileu pot ser complicat. Els hotels i B&B del centre són a prop del Vaticà, però si voleu evitar aglomeracions, cerqueu allotjament en barris perifèrics, com Parioli, Ostiense o l’Aventí, ben connectats amb transport públic.