Una quarantena d’espais de lleure nocturn de Barcelona, compromesos a actuar contra les agressions sexuals

  • Els espais s'han adherit al protocol No Callarem i es comprometen a informar l'ajuntament en un màxim de trenta-sis hores si en detecten un cas

VilaWeb
Foto grupal amb la tinenta d'alcaldia Laura Pérez i representants de l'oci nocturn (fotografia: ACN/Blanca Blay)

Redacció / ACN

22.11.2022 - 14:54
Actualització: 22.11.2022 - 22:41

Una quarantena d’espais d’oci nocturn de Barcelona, com ara discoteques i festivals de música, s’han adherit al protocol “No Callem” per actuar contra agressions sexuals i assetjament. És un conveni que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 2018 com a prova pilot i que ara s’ha reactivat amb alguns canvis. Segons que ha explicat la tinenta de batllia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, una de les principals novetats és que a partir d’ara els espais hauran d’informar en un màxim de trenta-sis hores a l’ajuntament si detecten un cas, sobretot els més greus. S’han adherit al protocol vint-i-cinc sales, entre les quals Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma. També hi ha vuit festivals de música, com ara el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla, i sis equipaments que acullen concerts com per exemple el Palau Sant Jordi o el Parc del Fòrum.

Els espais han acordat, entre més qüestions, millorar el seguiment i la coordinació dels casos, especialment els més greus. Això implica revisar i comprovar la informació dels que es denunciïn a partir de les xarxes socials i que impliquin espais adherits, atendre les trucades de les víctimes per informar-les i assessorar-les o recollir setmanalment les dades dels casos reportats per les sales i festivals.

Un altre punt del protocol és la de fer formació al personal de sala, com ara els cambrers i els agents de seguretat privada. El nou conveni implica millores en la formació dels responsables i personal pel que fa a l’activació del protocol i les atencions dels casos d’agressió. Les sales i els festivals també es comprometen a evitar mesures específiques al control d’accés a la sala que poden ser sexistes, com usar criteris discriminatoris d’accés, per exemple, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies, i evitar d’establir codis de vestimenta diferenciats per raó de sexe. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local. A més, cada local haurà d’avaluar les seves zones fosques o amagades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor