Quants tancs té l’exèrcit espanyol, en realitat?

  • Dels 327 tancs que té l'exèrcit espanyol, podria disposar-ne com a màxim de 215

VilaWeb

Redacció

27.05.2017 - 22:00
Actualització: 28.05.2017 - 15:51

L’exèrcit espanyol va fer ahir la desfilada anual, en la qual destacava el retorn dels carros de combat, dels tancs, després d’anys d’haver-hi estat absents per manca de pressupost. Al mateix temps, aquests dies és notícia el desplegament de sis tancs espanyols a Letònia, en el marc de les operacions de l’OTAN per a protegir els països bàltics. A la caserna del Bruc, en un acte promocional relacionat amb la desfilada, el cap de setmana s’hi exposen un tanc i altres vehicles cuirassats, que van despertar força comentaris quan van arribar-hi. Al març, va circular un vídeo per Twitter d’uns tancs sobre un tren, i diversos comptes unionistes van interpretar que es dirigien a Catalunya. La notícia es va desmentir i es va demostrar que es tractava d’un vídeo antic i que el tren circulava, en realitat, per Còrdova.

Entre unes coses i unes altres, el tanc ha esdevingut una icona, tant entre els grups unionistes que amenacen amb la seva arribada a Catalunya com entre els independentistes que veuen totalment improbable un desplegament dels tancs al Principat. La pregunta que poca gent respon, però, és quants tancs té l’exèrcit espanyol i quants podria desplegar en cas que s’ordenés a l’exèrcit espanyol d’ocupar Catalunya. Us n’oferim les dades.

L’exèrcit espanyol té 108 tancs Leopard 2A4, no tots preparats per a ser utilitzats de seguida, i 219 tancs Leopard 2E. En total, doncs, 327 carros de combat, dels quals sis s’han enviat a Letònia i 54 són emmagatzemats en l’Agrupació de Suport Logístic nº 41 de Saragossa. Aquests 54 tancs són en ‘deshumectació’, un procés tècnic per a conservar-los millor i que consisteix a guardar-los sense bateries ni oli ni cap element que pugui deteriorar-los. Això els fa inservibles per a fer-los operatius a curt termini. La raó per la qual aquests tancs estan hibernats són els problemes de pressupost de l’exèrcit espanyol: havien de ser modificats per a usos especialitzats, però no hi ha diners per a fer-ho. Fins i tot hi ha hagut negociacions per intentar vendre’ls, concretament l’any passat a la República Txeca.

Com a màxim, doncs, l’exèrcit espanyol podria mobilitzar 267 carros de combat, però difícilment ho podria fer de manera ràpida i, encara menys, sostinguda. I això, per diverses raons.

D’una banda, per les dificultats pressupostàries. Durant molts anys, el 75% del pressupost de defensa espanyol ha anat a pagar sous i el material ha estat poc usat. Això ha generat un problema, especialment, de personal amb experiència i capaç de conduir un vehicle com aquest. No hi ha dades de quantes tripulacions hi ha ara mateix amb capacitat de treballar de manera immediata, però els experts creuen que no seria possible de posar en funcionament amb garanties tots 267 tancs de cop i de manera simultània. Aquests tancs es troben a Saragossa, Carro Muriano (Còrdova), Badajoz i Madrid.

A Catalunya actualment no hi ha tancs de l’exèrcit espanyol. Després de l’estiu hi haurà una reestructuració que farà que arriben a Sant Climent Sescebes un centenar de vehicles blindats bàsicament de la classe Pizarro. Contra el que es va dir en aquell moment, però, no hi arribarà cap tanc.

Una altra raó fonamental per a preveure que no es podrien enviar amb facilitat molt tancs a Catalunya és perquè això significaria que queden descobertes zones que l’exèrcit espanyol considera vitals en termes de defensa, sobretot Ceuta i Melilla. En les dues ciutats africanes, hi ha 52 d’aquests carros de combat, en els regiments Montesa 3 i Alcántara 10. I és impensable que els portin des d’allà a Catalunya pel risc immediat que significaria per a la defensa de les dues ciutats davant una possible operació del Marroc.

I això deixa la xifra de tancs disponibles, com a màxim, en 215, del total de 327 que oficialment té ara mateix l’exèrcit espanyol.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor