10.01.2025 - 21:40
Posar el pessebre és una tradició molt arrelada a la cultura popular. Ha passat de generació en generació i el posen fins i tot famílies que no són creients. Passat Nadal i Reis, molta gent s’afanya a treure’l, però això, segons la tradició, és un error. Així doncs, quan s’ha de treure?
Quan es treu el pessebre?
La tradició popular marca que el pessebre s’ha de treure per la Candelera, el 2 de febrer.
Una bona manera de participar i viure el pessebre és moure les figuretes en relació amb la història que pretenen explicar. El 7 de gener, per exemple, segons la tradició, els Reis s’havien d’allunyar del portal. I del 15 al 17 de gener, es pot fer que nevi, perquè, estatísticament, pels volts de Sant Antoni és la setmana més freda de l’any.
Quin és el futur del pessebre?
No hi ha una sola fórmula adequada per a fer el pessebre. Prova d’això són els polèmics pessebres que s’han representat aquests darrers anys a Barcelona. Ara, Antoni Moline explica a Consells de pessebrista que, com menys figures i variacions respecte de l’escena de naixement original, millor.
En canvi, Ramon Albornà, president de la Federació Catalana de Pessebristes, té clar que els pessebres alternatius i diferents d’allò que marca la tradició han de ser benvinguts. “El pessebre ha anat evolucionant i s’ha adaptat als contextos i a les noves formes artístiques, per tant, tot pot tenir-hi cabuda i dependrà del gust de cadascú.” I reflexiona: “Aquest pessebre que nosaltres ara anomenem tradicional tampoc és el pessebre que es feia fa uns quants anys.”
Sigui com sigui, Albornà defensa que el pessebre es consolida any rere any com un dels costums més arrelats. Per això, diu que les representacions de pessebres vivents sempre són plenes de gent, i que tant les exposicions de pessebres com els mercats de Nadal són dos dels principals reclams turístics de molts indrets en aquesta època de l’any. Així, conclou que els pessebres continuen essent de plena actualitat.