13.02.2018 - 20:13
|
Actualització: 13.02.2018 - 21:21
TEMA DEL DIA
Crisi de confiança. Les negociacions per la investidura no és que siguin lentes, és que van pel pedregar. I no és que siguin discretes, sinó que Junts per Catalunya i ERC ja escenifiquen les discrepàncies en públic, com han fet avui al parlament. La confiança entre les dues formacions és sota mínims. Tot i que ningú no vol dir que les converses s’hagin trencat, ara com ara passen el moment més baix després de les eleccions del 21 de desembre, que la setmana que ve farà dos mesos que es van dur a terme.
La guspira que ha fet saltar l’enèsima polèmica ha estat la decisió del president del parlament, Roger Torrent, de portar al Tribunal Europeu de Drets Humans la investidura de Puigdemont, per intentar que pari els peus al Tribunal Constitucional espanyol. Una proposta que ha indignat Junts per Catalunya perquè asseguren que és unilateral i que Torrent no l’ha comunicada ni a Junts per Catalunya ni al president Puigdemont, que n’és el principal afectat. Arran de l’anunci de Torrent, que pretén que el TEDH garanteixi el dret de participació política de Puigdemont, hi ha hagut dues conferències de premsa al parlament, una d’Eduard Pujol a migdia i una altra de Sergi Sabrià a la tarda, en què els dos portaveus s’han tirat els plats pel cap.
ERC demana a Junts per Catalunya respecte i seriositat a l’hora de fer propostes, i assegura que la iniciativa de Torrent pot donar les garanties per a la investidura de Puigdemont. En canvi, la formació del president critica no tan sols la manca de comunicació sinó sobretot que és la tercera vegada que el president del parlament actua unilateralment: l’ajornament de la investidura, el rebuig de la reforma del reglament per facilitar una investidura a distància, que s’havia de discutir avui a la mesa, i ara, la petició al Tribunal d’Estrasburg. A més, creuen que la viabilitat jurídica de la iniciativa de Torrent és escassa i podria complicar l’estratègia de defensa de Puigdemont.
Fins ara les desavinences entre els independentistes per formar govern havien estat dissimulades, a causa del secretisme de les converses o la pressió judicial. La setmana passada van adduir que no hi havia acord perquè això podria perjudicar les compareixences davant el Suprem que fan entre aquesta setmana i la que ve dirigents dels dos partits, i van acordar de deixar passar més temps. Però l’ensopegada d’avui torna a qüestionar seriosament la possibilitat d’un acord a curt termini.
Mentrestant, Rajoy observa l’espectacle amb satisfacció de la Moncloa estant, perquè mentre no hi hagi acord no hi haurà ni president efectiu ni simbòlic, ni govern tècnic ni executiu, i no haurà d’aixecar el 155. I com que aquest article li transfereix la capacitat de convocar eleccions, no té gens de pressa, perquè l’enfrontament polític sumat a la repressió judicial debilita l’independentisme. I pot mantenir el 155 durant mesos, si vol. Una vegada més, pot guanyar sense fer res. Evitar-ho és a les mans de Junts per Catalunya i ERC.
MÉS QÜESTIONS
El suport del Rif a Catalunya tesa les relacions Espanya-Marroc. Tradicionalment, el Marroc havia prohibit les manifestacions nacionalistes del Moviment Popular del Rif i quan hi ha concentracions passant per alt les prohibicions, la policia sol actuar amb contundència. Però, per una vegada, el règim alauita semblava que havia fet una excepció, segons que explica elconfidencial.com. Dilluns vinent, dia 19 de febrer, hi ha convocada una concentració de suport a Catalunya per denunciar l’existència de presos polítics, que s’ha de fer davant el consolat espanyol a Nador. El text de la instància demanant l’autorització esmenta cinc motius per a fer aquesta concentració, que ja tenia el vist-i-plau oficial. Entre aquestes raons, hi ha la de ‘denunciar els empresonaments’ i ‘la persecució política del Regne d’Espanya contra el president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont’, que ha de poder tornar en llibertat. I també la d’instar Espanya a ‘tornar a la legalitat democràtica i respectar les decisions del poble català sorgides de les urnes’. Per primera vegada, les autoritats marroquines no l’havien prohibida, cosa que havia afegit tensió a les relacions entre el Marroc i Espanya. La decisió del Marroc s’interpretava com un avís a les autoritats espanyoles pel suport que rep la revolta del Rif de diverses institucions i entitats espanyoles, però també catalanes, com ara la CUP o ERC. El diputat Joan Tardà va fer una pregunta la setmana passada al ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, sobre la situació de repressió al Rif. Finalment les pressions diplomàtiques espanyoles han tingut efecte i el Marroc ha acabat prohibint la concentració, sense explicar-ne oficialment el motiu.
Dimissions a Compromís. La crisi a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, que va acabar amb la destitució de Julià Álvaro com a secretari autonòmic, ha tingut avui encara una rèplica en el sentit sísmic, amb la seva dimissió com a coportaveu de Compromís en nom dels Verds. Álvaro va ser destituït amb el vist-i-plau de la seva formació després de diversos enfrontaments amb la consellera Elena Cebrián, tot i que fonts del seu entorn apunten a Mónica Oltra com a inspiradora d’aquesta destitució. Però dissabte, l’assemblea dels Verds va ratificar els canvis, amb el nomenament de Fran Quesada com a nou secretari de Medi Ambient, i Álvaro i els seus partidaris van abandonar la reunió. Tot apunta que la dimissió d’Álvaro no serà pas la darrera, sinó que en vindran dues més, en aquest cas a la cúpula dels Verds: el secretari d’Organització, Josep Ruiz, i el responsable de l’àrea de Finances, Rubén Tello, qui a més va ser un dels assessors destituïts per Cebrián a la conselleria, podrien abandonar els càrrecs. De moment, Compromís ha reaccionat ràpidament i ha nomenat coportaveu Giuseppe Grezzi, membre dels Verds i regidor de Mobilitat a l’Ajuntament de València.
Detingut l’amo dels hotels Riu. El propietari de la cadena d’hotels mallorquina Riu, Luis Riu Güell, va ser detingut ahir a Miami acusat de corrupció, segons el diari nord-americà El Nuevo Herald. Riu es va lliurar dilluns a la policia per respondre a les acusacions d’oferir estades d’hotel gratuïtes en hotels de luxe a Mariano Fernández, ex-director de construcció de Miami Beach, en canvi de rebre ajut en la renovació a gran escala del seu hotel al districte South Beach de la ciutat de Florida. L’empresari, propietari de la cadena de més de cent hotels, va arribar a Miami en un vol des d’Espanya. Riu va arribar a un tribunal de la demarcació de Miami-Dade, on el van emmanillar i processar. Segons el rotatiu, l’hoteler no passarà gaire temps detingut perquè li poden imposar una fiança de 20.000 dòlars perquè pugui tornar a la seva residència a Mallorca.
TAL DIA COM AVUI
El 13 de febrer de 1999 morí Carles Sabater, el cantant i líder de Sau, un dels grups de referència del rock català. Va morir sobtadament, a trenta-sis anys, després d’un concert a Vilafranca del Penedès. La seva cançó ‘Boig per tu’ ha esdevingut un himne: