Quan la cultura popular esdevé patrimoni intangible

VilaWeb
Redacció
28.10.2022 - 06:00

Als anys vuitanta, l’antropologia identificava la cultura popular com a cultura tradicional i folklore, associada a la problemàtica de la construcció de les identitats ètniques, nacionals i locals. En aquest context, la cultura popular s’entenia també com una eina dels col·lectius socials per enfrontar-se a les ideologies hegemòniques. Com a sinònim de cultura subalterna, la cultura popular s’analitzava des del punt de vista de segments socials en situació de dominats, alienes, indiferents o contràries a la ideologia dominant, una eina per revoltar-s’hi.

Però quan canvia aquesta concepció de l’antropologia? A partir dels anys noranta, quan es desactiva el concepte de classes socials i la UNESCO introdueix el concepte de patrimoni etnològic immaterial, que remetia a la institucionalització de produccions culturals acreditables. Aquest nou referent i les seves implicacions van ser assumides per l’antropologia acadèmica i científica de manera acrítica.

Justament aquesta transició és la que vol estudiar el simposi organitzat pel Grup Cultura Popular i Conflicte /ICA i Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials/UB, que tindrà lloc aquest 28 d’octubre a partir de les 10.30 h al Campus Raval de la UB. El simposi, d’entrada lliure, recollirà testimonis d’una generació d’antropòlegs i antropòlogues que fa quatre dècades van fer aportacions rellevants a propòsit d’una idea de cultura popular actualment, en bona part, desactivada. I compartiran reflexions amb investigadors que ara han fet aportacions teòriques sobre els continguts i límits del concepte de patrimoni etnològic.

El programa, farcit d’experts

La jornada començarà amb la xerrada De ‘gent de pet i rot’ al patrimoni immaterial: Etnografia i subalternitat al món casteller, a càrrec de Mariann Vaczi, de la University of Nevada. Després, Dolores Juliano, Jesús Contreras, Honorio Velasco i Isidoro Moreno conversaran sobre l’epígraf Hi havia una vegada el poble. De la cultura popular al patrimoni intangible.

A la tarda serà el torn de Miguel Doñate, Mireia Guil i Albert Moncusí, que tractaran el tema Vida, mort i resurrecció dels conceptes. Folklore, cultura popular, patrimoni. I la jornada clourà amb la xerrada Patrimoni, de qui?, a càrrec de Camila del Mármol, Eloi Sandrós i Rafel Folch.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor