14.05.2018 - 16:59
|
Actualització: 15.05.2018 - 09:21
La investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat no ha implicat, encara, que cessi l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. La intervenció de l’autogovern, vigent des del 27 d’octubre, s’acabarà quan els membres del govern de la Generalitat prenguin possessió dels càrrecs. Tanmateix, abans cal que Felipe VI ratifiqui el nomenament de Torra.
Demà mateix el president espanyol, Mariano Rajoy, es reunirà amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i dijous amb el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, per a parlar sobre la situació política de Catalunya. Rivera ha insistit aquestes últimes setmanes que cal mantenir el 155, però tant el PP com el PSOE ho han descartat, ara com ara.
El president del parlament, Roger Torrent, ja ha comunicat per escrit al rei espanyol la proposta de nomenament de Torra, i ara Felipe VI l’ha de sancionar. Aquest pas és un tràmit per al monarca, que signa tots els nomenaments que li proposen les institucions de l’estat espanyol. Torrent no es reunirà amb Felipe VI per a comunicar-li-ho personalment, a diferència dels seus predecessors en el càrrec. La presidenta Carme Forcadell tampoc no s’hi va reunir, però en aquell cas perquè el rei espanyol refusà de rebre-la al palau de la Zarzuela.
L’article 5.1 de la llei de presidència estableix: ‘El president o presidenta de la Generalitat, un cop investit pel parlament, és nomenat pel rei o reina a proposta del president o presidenta del parlament.’ És a dir, no hi ha cap termini fixat i, per tant, se suposa que el rei espanyol sancionarà el nomenament de Torra ben aviat.
En canvi, sí que hi ha un termini per a la presa de possessió. La llei diu que cal fer-la en un termini de cinc dies després de la sanció del rei espanyol. Habitualment es fa un acte solemne, però no pas perquè ho estableixi la llei, que tampoc no determina la fórmula amb què es jura el càrrec de president de la Generalitat. Caldrà veure quin format pren aquesta presa de possessió de Torra i quines paraules pronuncia quan prometi el càrrec.
En acabat, podrà nomenar els consellers, que podran prendre possessió del càrrec. Alguns departaments ja tenen el nom del conseller decidit, fruit del gest de reconeixement de JxCat al govern de Carles Puigdemont i de l’acord amb ERC per a repartir-se el govern. Serà en aquest moment quan s’extingirà l’aplicació del 155. ‘Les mesures contingudes en aquest acord es mantindran vigents i seran d’aplicació fins a la presa de possessió del nou govern de la Generalitat’, diu el text del 155 aprovat al senat espanyol. Per tant, el termini del 155 és a final d’aquesta setmana.
Torra va explicar en el discurs de la primera tanda de la investidura que una de les primeres tasques del seu govern seria d’elaborar un pla de xoc contra el 155 per mirar de revertir totes les conseqüències de la intervenció. Es crearà un comissionat adscrit al Departament de Presidència que n’avaluarà i en repararà els efectes. Un dels objectius serà reobrir les delegacions catalanes a l’exterior, però el govern espanyol ha advertit que no està disposat a permetre-ho. Aquesta qüestió i algunes altres menaran probablement a un xoc polític i institucional entre la Generalitat i la Moncloa. Tot plegat, sota la intervenció econòmica de les finances catalanes per part del Ministeri d’Hisenda espanyol.