02.01.2024 - 21:00
|
Actualització: 02.01.2024 - 21:46
La directiva europea 2021/514 –més coneguda per DAC7–, aprovada a final del 2022, va entrar en vigor ahir, primer de gener, i obliga les plataformes digitals d’articles de segona mà, com ara, Wallapop, Vinted, eBay i Vestiaire, a informar la Hisenda espanyola sobre els usuaris que tinguin vendes superiors a dos mil euros o que hagin fet més de trenta compra-vendes, independentment de l’import.
La normativa també afecta plataformes de lloguer d’allotjament i de cotxes, com ara Airbnb i Getaround, que hauran de compilar, verificar i actualitzar les dades sobre les operacions dels usuaris i informar-ne l’Agència Tributària espanyola. Segons la tipologia de la plataforma digital, caldrà informar de les vendes de béns, la prestació de serveis o de l’arrendament de béns immobles i de transports dels usuaris. Les plataformes hauran d’identificar els operadors i els venedors, les activitats, els pagaments i els comptes de cobrament; a més dels tributs, les comissions, les tarifes i més quantitats retingudes o cobrades.
Canvien les obligacions fiscals?
La nova normativa no canvia les obligacions fiscals dels usuaris, sinó que exigeix a les plataformes que ho notifiquin a Hisenda, amb la finalitat, diuen, de perseguir els qui es dediquen a fer negoci sistemàticament amb la compra-venda de productes de segona mà, i evitar que els passin sense tributar.
Quan es fa la declaració de l’IRPF, si s’obté un benefici en la compra-venda, ja abans d’aquesta normativa calia indicar-ho a la casella de “altres ingressos”. És a dir, només cal declarar-ho si s’obté un guany respecte del moment en què es va comprar. En canvi, si es ven un objecte per un preu inferior a aquell a què es va comprar, no cal declarar-ho, perquè no es genera una plus-vàlua.
He de desar la informació?
Caldrà compilar i verificar cada any tota la informació relativa a les vendes, que haurà de ser comunicada a les autoritats fiscals, a tot estirar, el 31 de gener de l’any següent. Per tant, es fixarà en l’exercici de l’any anterior.
Qui ha d’enviar la informació a la Hisenda espanyola?
En cas que us afecti la nova normativa europea, la plataforma digital de la qual sigueu usuaris es posarà en contacte amb vosaltres per correu electrònic o pel centre de notificacions perquè li faciliteu la informació personal requerida. Caldrà omplir-la en els seixanta dies naturals següents. Si no presenteu les dades dins el termini establert, us podran blocar el compte.
En el cas de Vinted, la plataforma emplena automàticament cada informe DAC7 amb les dades que té de cada usuari. Simplement, l’usuari hauria de comprovar si la informació és veraç i exacta.
Quant a Airbnb, els amfitrions que disposin de propietats en algun dels estats membres de la Unió Europea hauran de compartir la informació per mitjà de la plataforma: les quantitats de diners obtingudes per trimestre, els identificadors de compte, el nombre de llogaters… Si no es proporciona aquesta informació a les autoritats fiscals, la plataforma congelarà els pagaments i, fins i tot, pot blocar els calendaris dels amfitrions.
Qui és exempt de la nova normativa?
Tots aquells que no hagin fet més de trenta compra-vendes per les plataformes digitals, o bé que no hagin fet una venda superior a dos mil euros resten exempts d’aquesta nova normativa.
També aquells operadors que provin que han comunicat la informació relativa a les vendes per via d’uns altres operadors, a més de les plataformes domiciliades en països que tinguin convenis d’intercanvi de dades específics amb la Unió Europea.
Inspeccions conjuntes
En el cas de les inspeccions conjuntes, s’obre la porta a fer controls simultanis a una mateixa empresa en diversos països europeus.