Quan comença l’hivern del 2023? Fins quan s’allargarà?

  • A quina hora comença l'hivern? Quants dies durarà? Us expliquem totes les curiositats de l'hivern del 2023

VilaWeb

Redacció

07.12.2023 - 21:40

Després d’una tardor marcada per les altes temperatures fins ben entrat el novembre, potser us demaneu quan comença l’hivern. Doncs bé, enguany l’hivern astronòmic s’estrena el dia 22 de desembre. Concretament, serà a les 4.27. Aquesta estació s’allargarà fins al 20 de març de 2024. Això vol dir que durarà 88 dies i 23 hores. L’hivern, a l’hemisferi nord, és l’estació més curta de l’any, i coincideix amb l’estiu a l’hemisferi sud.

L’hivern justament comença el dia amb menys hores de sol de l’any, el dia del solstici. Només hi haurà 9 hores i 17 minuts de claror, que contrasten amb les 15 hores i 3 minuts que hi ha en el moment oposat de l’any, pel solstici d’estiu. A partir del 22 de desembre, el dia començarà a guanyar terreny definitivament a la nit.

Així i tot, les tardes ja comencen a guanyar sol, amb dos segons més de llum respecte del dia anterior. Si bé és cert que el sol es pon una mica més tard que el dia abans, també surt una mica més tard, de manera que el dia encara no creix. Ho recull el refrany popular: “Per Santa Llúcia, un pas de puça“. Per Santa Llúcia, que s’escau el dia 13 de desembre, el dia tindrà 34 segons més de llum solar a la tarda que el dia en què el sol es pon més d’hora. Però els matins no guanyaran llum solar fins al gener del 2024. De fet, l’allargament serà més perceptible de Reis endavant, quan la gent sol dir: “Ara ja s’hi coneix, amb el dia.”

Una altra curiositat de l’hivern és que, concretament, el dia del solstici d’hivern serà el dia que el sol s’enfilarà menys a l’horitzó, atès que només pujarà vint-i-cinc graus. Això vol dir que durant el dia es projectaran les ombres més llargues de l’any.

Quins fenòmens astronòmics podrem veure a l’hivern?

Durant l’hivern hi haurà un parell de pluges d’estels: la dels Úrsids, amb un pic màxim cap al 22 de desembre; i la dels Quadràntids, que atenyeran el màxim el 3 de gener de 2024. Durant l’hivern no hi haurà cap superlluna. De fet, passarà pel punt més llunyà de la seva òrbita al voltant de la Terra. Això vol dir que quan hi hagi lluna plena, pot ser que la vegem més petita.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor