Quaderns Crema reedita Francesc Trabal per “recuperar l’esperit canalla” de l’editorial

  • El segell que va crear Jaume Vallcorba simplificarà la col·lecció, potenciarà l'assaig i recupera la seva imatge gràfica

VilaWeb
Redacció
08.09.2017 - 14:34

El segell que va crear Jaume Vallcorba simplificarà la col·lecció, potenciarà l’assaig i recupera la seva imatge gràfica

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

L’editorial Quaderns Crema ha reeditat les novel·les de Francesc Trabal que ja havien publicat anteriorment per obrir una nova etapa de l’editorial en la qual s’han proposat “recuperar l’esperit canalla i divertit que en els últims anys havia quedat diluït”, ha afirmat la directora del segell, Sandra Ollo, aquest divendres en roda de premsa.

Des de la mort el 2014 de Jaume Vallcorba, fundador i director d’aquest segell i també d’Acantilado en castellà, l’equip de l’editorial ha estat donant tornades a quin rumb havia de prendre Quaderns Crema, i ha acabat decidint que havien de recuperar aquest esperit “partint del llegat extraordinari” que havien heretat, ha dit Ollo, vídua de Vallcorba.

Per aquest motiu posaran en valor títols publicats anteriorment, i creuen que l’autor més representatiu d’aquest esperit és Trabal, de qui van publicar sis de les seves set novel·les entre 1982 i 1998, i que havien estat escrites originalment entre 1929 i 1947.

Ollo –originària de Navarra– ha explicat que va conèixer l’obra de Trabal fa deu anys i va quedar fascinada per la seva “naturalitat, frescor, elegància i qualitat”.

L’editora ha destacat el sentit de l’humor de les seves novel·les, el classicisme estilístic i que “criden la realitat actual malgrat haver estat escrites fa 100 anys”.

Acaben de publicar un primer volum amb les quatre primeres novel·les: ‘L’home que es va perdre’ (1929), ‘Quo vadis, Sànchez?’ (1931), ‘Era una dona com les altres’ (1932) i ‘Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon’ (1933).

Posteriorment, publicaran un segon volum amb dues novel·les més: ‘Vals’ (1935) i ‘Temperatura’ (1947).

Han intentat sumar ‘Judita’ (1930), l’única novel·la de Trabal que no havia estat publicada en Quaderns Crema, però no han pogut aconseguir els drets.

NOU RUMB

El llibre és el primer en què recuperen la imatge gràfica que havia estat el “senyal d’identitat” de Quaderns Crema: una il·lustració sobre un fons blanc, que tant en aquest com en la resta de llibres estarà feta per Leonard Beard.

També redefiniran el contingut que publiquen, fent una involució després d’uns anys de molta diversificació: “Al final, amb tanta varietat, els llibreters tenien la impressió que no fèiem llibres”, ha dit Ollo, per la qual cosa es limitaran a tres fronts: narrativa, assaig i poesia.

Al gener publicaran ‘El conte de la minyona’, de Margaret Atwood, traduït per Xavier Pàmies: “Comencem a preparar-ho abans de l’esclat de popularitat que ha tingut”, ha destacat l’editora abans d’anunciar que editaran cinc títols més d’Atwood.

MÉS ASSAIG

Preveuen seguir publicant entre vuit i deu llibres a l’any, dels quals almenys 5 siguin de ficció, però pretenen potenciar l’assaig amb autors francesos, nord-americans i anglesos, a més de catalans, amb la premissa de “donar un camí a qui tingui alguna cosa a dir i ho digui bé”.

Els propers títols en aquest àmbit seran unes epístoles a Josep Carner de Salvador Oliva que volen reflexionar sobre la situació actual de la cultura a Catalunya, i la traducció de’La inutilidad de lo inútil’ de Nuccio Ordine, publicat a Acantilado en castellà, amb ressenyes de clàssics lligades amb l’actualitat.

També potenciaran la seva presència al món literari, la qual cosa han exemplificat amb la seva participació en La Setmana del Llibre en Català per primera vegada després de deu anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor