27.07.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.07.2024 - 09:49
Amb pocs mesos de diferència, tres editorials han publicat uns llibres que fins fa poc no existien en el mercat català i que han tingut molta reeixida. Parlem de passatemps destinats als adults, uns quaderns amb tota mena d’activitats que són ideals per a posar a provar la llengua, la cultura i la identitat del país. Les editorials reconeixen que ha estat una empresa arriscada i costosa, però ha triomfat, i tot fa pensar que la tendència anirà a l’alça.
Fins ara, en les llibreries i botigues només hi havia aquesta mena de llibres en castellà o destinats a un públic infantil. Davant aquest fet, els editors es van adonar que havien de corregir aquest greuge i omplir el buit que hi havia. “Vam pensar que això no podia ser. Normalitzar una llengua és també arribar a tota mena de públic amb material ben fet i a disposició dels lectors”, explica Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres. “És una demostració que el mercat necessitava aquesta mena de llibres. Hem omplert un forat que hi havia en el mercat català”, destaca Patrizia Campana, editora del Grup 62.
Arran de tot plegat neix Jugada mestra! (Ara Llibres), Passatemps irreverents per a catalanoaddictes (Fanbooks) i Quadern de passatemps per a adults, vol. 1 (Blackie Books). Tres quaderns inèdits que són al capdavant del rànquing de llibres de no-ficció més venuts. Són idonis per a posar a prova el nivell d’expertesa sobre qüestions relacionades amb Catalunya, i el guió i la il·lustració tenen un paper clau. I ara, a més, poden esdevenir uns bons companys de vacances d’estiu.
Un llibre carregat d’humor de la mà de Júlia Cot i Tomàs Fuentes
Jugada mestra!, d’Ara Llibres, es presenta com un quadern de joc, preguntes i problemes per a posar a provar la catalanor. És escrit per la guionista especialitzada en humor Júlia Cot, que ara treballa al programa Està passant, de TV3; i pel guionista Tomàs Fuentes, que fa més de vint anys que es dedica a escriure comèdia per a televisió, ara amb La Ruïna. Les il·lustracions són de l’autor de còmics catalans Manel Fontdevila.
Hi trobareu tot de jocs sobre personatges, curiositats i tradicions de Catalunya. Mots encreuats amb les expressions de Josep Lluís Núñez, exercicis numèrics amb les escandaloses xifres de Rodalies, preguntes sobre tertulians, tuitaires, polítics, escriptors, músics i Nissaga de poder… “Són jocs que parteixen dels nostres referents, en molts nivells. Humorístics, esports, política, música, cultura patrimoni…”, comenta Girbés.
L’editor d’Ara Llibres reconeix que la decisió de fer un quadern d’aquest estil va néixer arran de la reeixida de El llibre del Paraulògic. “En aquell moment vam veure que hi havia una oferta amb un èxit creixent. Moltes editorials en castellà feien quaderns amb activitats molt interessants per a adults i segmentats per temàtiques. Vam pensar que això encara no havia arribat en català. Si algú anava a un punt de venda, s’ho trobaria tot en castellà i res en català”, comenta Girbés.
El Llibre del Paraulògic va ser tot un experiment, perquè la clau era traslladar la gent de la xarxa a un format en paper, però va sortir bé i això els va motivar a atrevir-se a fer Jugada mestra! “L’èxit d’aquests llibres ens va animar a nosaltres i més editorials a provar unes altres fórmules. Fa uns mesos vam publicar Quadern feminista per a senyores modernes, i va anar molt bé. És un quadern de l’estil Jugada mestra!, amb temàtica feminista, per a jugar i aprendre sobre la lluita feminista”, explica.
Un quadern per a “catalanoaddictes gamberros irreverents”
“El primer quadern d’activitats per a catalanoaddictes gamberros irreverents”. Així es presenta Passatemps irreverents per a catalanoaddictes, de Fanbooks (Grup 62), escrit per Luca Vals i amb il·lustracions de Pedro Rodríguez. Ha tingut molta reeixida i ja en preparen una nova edició. “Encara que tinguis moltes expectatives, el bany de realitat t’indica si ho has encertat, o no. I estem molt contents perquè el públic ha respost molt bé, hi ha hagut molt de rebombori a les xarxes. És senyal que ha tingut èxit”, explica l’editora del llibre, Patrizia Campana. L’editorial, a més, també té previst de publicar un nou llibre l’any vinent.
El quadren agrupa més de vuitanta activitats, com ara mots encreuats, autodefinits, diferències, jocs d’enginy, sopes de lletres i tests. “Uns passatemps que només podràs fer si ets català o vius a Catalunya perquè en les respostes hi haurà informació relacionada amb la gastronomia, la televisió, la política, el sexe, i la cultura catalana”, asseguren.
Campana comenta que fa temps que veien que no hi havia cap quadern d’aquest estil per al públic adult. És una idea que fa temps que tenien present, i que ha sorgit, casualment, alhora que la resta. Segons Campana, han provat de fer uns exercicis per a exercitar la ment i passar-ho bé: “És un llibre ideal no només per a passar l’estona, sinó per a aprendre i exercitar-se”. “Tots els exercicis, des del primer fins a l’últim, tenen alguna cosa a veure amb la llengua i la cultura d’aquí. Programes de televisió, dites, acudits, frases fetes… Són específics pels catalanoaddictes”, afegeix Campana.
A part de Jugada mestra! i Passatemps irreverents per a catalanoaddictes, l’editorial Blackie Books també ha publicat fa poc un llibre del mateix estil. A Quadern de passatemps per a adults, vol. 1, segons l’editorial, “la diferència principal amb un llibret de passatemps clàssic és que aquí hi trobaràs referents d’ahir i d’avui que formen part del nostre imaginari: d’Aitana Bonmatí a Mercè Rodoreda i dels Manel a Floquet de Neu”. Els exercicis estan elaborats a partir de temàtiques com ara el cinema, la literatura, el menjar i la geografia. “Dit d’una altra manera, parlem d’Albert Serra, de Josep Pla, de Carme Ruscalleda i d’indrets sagrats com ara Montserrat i Pont Aeri”, diuen.
Passatemps per a adults en català, una tendència a l’alça
Girbés i Campana tenen coll avall que la reeixida d’aquests passatemps confirmen que la tendència anirà a l’alça. Ara bé, com és que s’hagi trigat tant a fer-ne en català? “Ho atribueixo al fet que, en català, el mercat és petit i aquestes coses són molt difícils. I t’ho has de pensar molt abans d’embarcar-te en un projecte com aquest. Requereix temps i són uns certs diners per a fer tirada alta. El mercat castellà, no ho saps, però d’entrada és gran i pots fer una tirada més alta”, considera Campana.
Girbés destaca que la presència d’aquesta mena de llibres en el mercat s’ha notat aquests anys. En el seu cas, destaca que el quadern parteix de la responsabilitat d’oferir lleure i que la gent s’ho passi bé. “I contribuir a normalitzar la producció editorial en la nostra llengua”, diu. “Hi ha un públic a qui interessa aquesta mena de llibre i també hem d’oferir-lo. I contribuir a tenir els referents que són nostres. Si juguem amb uns altres referents, els nostres seran els altres”, afegeix.
Segons Girbés, també hi ha hagut un auge dels llibres d’autoajuda. Un fenomen que han notat amb Hàbits atòmics, de James Clear. “N’hi ha molts de publicats en castellà, de moltes temàtiques, i són llibres que funcionen. Si això no ho oferim en català, el que fem és que la gent només tingui opció de comprar en castellà. Hem de contribuir que ho trobin en català”, diu Girbés.