Qatar.- Kuwait lliura a Qatar una llista de demandes dels països que han imposat sancions contra Doha

  • Kuwait ha lliurat aquest dijous a Qatar una llista de demandes dels països que han imposat sancions contra Doha, segons ha informat la cadena de televisió de Qatar Al-Jazeera, que cita fonts oficials.

VilaWeb
Redacció
23.06.2017 - 09:55

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Kuwait ha lliurat aquest dijous a Qatar una llista de demandes dels països que han imposat sancions contra Doha, segons ha informat la cadena de televisió de Qatar Al-Jazeera, que cita fonts oficials.

La cadena no ha facilitat més informació sobre les demandes, si bé fonts oficials d’un dels països que han imposat l’embargament a Qatar citades per l’agència britànica de notícies Reuters han indicat que la llista inclou tretze peticions.

Entre elles hi figuren el tancament d’Al-Jazeera i la reducció dels vincles entre Doha i Teheran, així com el tancament d’una base militar turca i l’entrega de totes les persones que aquests països han inclòs en les seves llistes de terroristes i resideixen a Qatar.

Els governs de l’Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs (EAU) van incloure 59 persones i dotze entitats de Qatar en les seves llistes de terroristes.

Entre les figures més destacades incloses en les llistes de terroristes d’aquests quatre països hi figuren Yusuf al-Qaradawi, líder espiritual de l’organització islamista Germans Musulmans, il·legalitzada a tots ells.

Aquests països haurien donat a Qatar un termini de deu dies per complir amb les seves exigències. La llista ha estat lliurada per Kuwait, que està efectuant tasques de mediació per assolir un acord.

La llista ha estat lliurada amb prou feines l’endemà que el secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, anunciés que els països del Golf havien elaborat una llista amb peticions “raonables” per a Qatar.

“Entenem que han preparat i coordinat una llista de peticions. Esperem que es presenti aviat a Qatar i que sigui raonable i factible”, va dir.

La portaveu del Departament d’Estat, Heather Nauter, va expressar aquest dimarts el “desconcert” dels Estats Units perquè, dues setmanes després que l’Aràbia Saudita i els seus aliats trencaven relacions amb Qatar, encara no havien traslladat al seu veí cap demanda concreta ni havien presentat proves de les seves acusacions.

“Com més temps passa, més dubtes hi ha sobre les accions adoptades per l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs. En aquest moment ens queda una pregunta senzilla: Van ser les accions motivades per la seva preocupació sobre el presumpte suport de Qatar al terrorisme o per llargues disputes entre els països del Consell de Cooperació del Golf?”, va plantejar.

LA CRISI DIPLOMÀTICA

Els governs de l’Aràbia Saudita, EAU, Bahrain i Egipte van anunciar a principi de juny la ruptura de les seves relacions diplomàtiques amb Qatar, i van acusanr Doha de “donar suport al terrorisme”.

A la mesura s’hi van sumar després les Maldives, Mauritània, el govern del Iemen reconegut internacionalment, encapçalat per Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, el govern assentat a l’est de Líbia. Així mateix, Jordània i Djibouti han reduït la seva representació diplomàtica a Doha.

“Les mesures estan injustificades i es basen en denúncies i acusacions que, en realitat, no tenen fonament”, ha sostingut el Ministeri d’Afers exteriors de Qatar. El seu titular, Mohammad bin Abdulrahman al-Zani, s’ha mostrat disposat a “asseure’s a parlar” amb els altres països del Golf per resoldre el conflicte.

Les tensions entre Qatar i diversos països del Golf s’han deteriorat en les darreres setmanes, arran que QNA publiqués unes declaracions de l’emir en les quals criticava la postura dels països del Golf contra l’Iran i parlava de “tensions” amb els Estats Units.

Immediatament després, QNA va denunciar haver patit un atac informàtic i va negar la veracitat de la nota publicada, malgrat la qual cosa mitjans de l’Aràbia Saudita i EAU van continuar informant sobre les presumptes declaracions d’Hamad bin Jalifa al-Zani.

Aquest fet va provocar les crítiques de Doha, la qual cosa va portar a diversos països –l’Aràbia Saudita, EAU, Egipte i Bahrain– a bloquejar l’accés a diversos mitjans de Qatar, entre ells Al-Jazeera.

Aquest dimarts, el fiscal general de Qatar, Alí bin Fetais al-Marri, ha anunciat que l’Aràbia Saudita i els seus aliats van ser els responsables de l’atac informàtic contra QNA.

“Qatar té proves que certs iPhones originaris de països que han imposat un bloqueig sobre Qatar van ser fets servir en aquest atac informàtic”, va dir Al-Marri, sense detallar-ne les nacions implicades.

Les relacions entre Qatar i els altres països del Golf ja van patir un període de tensió el 2014 a causa del suposat suport de Doha a Germans Musulmans, organització il·legalitzada en la majoria dels països del Golf.

No obstant això, aquest cop les mesures no van ser tan dures, i només van implicar la retirada dels ambaixadors. Ara, ha suposat a més l’expulsió de ciutadans del país, així com el tancament de les vies a mitjans de transport arribats de Qatar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor