29.02.2024 - 12:16
|
Actualització: 29.02.2024 - 13:17
El president de Rússia, Vladímir Putin, ha amenaçat Occident amb un conflicte nuclear si l’OTAN continua avançant cap a l’est. “Tot el que avanci Occident crea una amenaça real d’un conflicte amb l’ús d’armes nuclears, i així la destrucció de la civilització”, ha dit durant el discurs d’estat de la nació que fa cada any. Aquesta setmana el president francès, Emmanuel Macron, va causar una gran polseguera perquè va dir que, si bé ara no hi havia condicions per fer-ho, no podia descartar que els països aliats acabin enviant tropes a Ucraïna; una asseveració de la qual ràpidament se’n van desmarcar la resta de governs.
“Han parlat de la possibilitat d’enviar contingents militars de l’OTAN a Ucraïna. Recordem el destí dels que han enviat contingents contra el nostre país. Ara les conseqüències pels possibles intervencionistes serien molt més tràgiques”, ha dit, i ha afegit que aquests països han d’entendre “que Rússia també té les seves armes”. “Ho saben, tenim armes que poden arribar a objectius al seu territori”, ha dit.
A banda, ha anunciat que desplegarà tropes a la banda occidental de Rússia per l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. Malgrat tot, Putin ha dit que és mentida que Rússia pretengui atacar Europa i ha dit que és Occident qui porta conflictes arreu del món: “Occident ha provocat conflictes a Ucraïna, el Llevant i altres regions i continua mentint. Ara no fan problemes a dir que Rússia està a punt d’atacar Europa, però entenem que això és una ximpleria total.”
Ha dit que està disposat a dialogar amb els Estats Units en matèria d’estabilitat estratègica, però que amb el context actual és impossible: “Perquè tothom m’entengui correctament: estem tractant amb un estat els dirigents del qual estan duent a terme accions obertament hostils en contra nostre. ¿Discutiran seriosament amb nosaltres qüestions d’estabilitat estratègica, mentre que alhora intenten de perjudicar Rússia, com diuen ells mateixos?”
A més, ha acusat Occident de voler arrossegar Rússia a una cursa armamentística com durant la guerra freda. “El 1981 l’URSS gastava el 13% del seu PIB en despesa militar”, ha dit per exemplificar que això ja va passar als anys vuitanta. “Per tant, la nostra feina és desenvolupar la indústria de defensa de manera que augmenti el potencial científic, tecnològic i industrial del país. Hem d’assignar els recursos de la forma més racional possible i construir una economia eficaç”, ha dit, amb la idea d’esprémer al màxim cada ruble que es gasti en defensa.