Punt d’inflexió en el tractament de l’obesitat: descobert el mecanisme que controla la sensació de sacietat

  • Significa un avenç a l’hora de tractar l’obesitat i entendre els processos que controlen el pes corporal

VilaWeb

ACN

27.03.2023 - 20:00
Actualització: 27.03.2023 - 21:16

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IIPSV), vinculat a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ha descobert el mecanisme amb què les cèl·lules que componen el greix corporal produeixen la leptina, una de les principals hormones que regulen la sensació de sacietat.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista Cell Metabolism, obre la porta a entendre millor els processos que controlen el pes corporal, com també a avançar en el tractament de malalties metabòliques com ara l’obesitat. Una de les grans conclusions que se’n desprenen és que els qui tenen sobrepès tenen el mecanisme de la sacietat alterat, cosa que les duu a menjar més que no és habitual.

Sonia Fernández-Veledo, investigadora de l’IIPSV, ha explicat que quan el cos humà rep aliments els nivells de leptina en la sang augmenten, atès que aquesta hormona és la responsable d’enviar el senyal de sacietat al cervell. “Els qui tenen obesitat produeixen més leptina que no pas els qui són prims, però alhora succeeix el fenomen anomenat ‘resistència a la leptina’, que significa que l’organisme no respon a aquesta hormona”, diu.

La investigadora ha indicat que els qui tenen obesitat tenen el mecanisme de la sacietat alterat. “El nostre estudi no només demostra el mecanisme pel qual els adipòcits produeixen leptina, sinó també per què el greix de les persones amb obesitat ho fa de manera excessiva”, ha assenyalat.

El succinat, un metabòlit energètic que també actua com una hormona mitjançant el seu receptor SUCNR1, exerceix un paper molt destacat en tots aquests processos. Durant molts anys, a aquest metabòlit se li ha atribuït un rol principalment inflamatori, a més de servir de biomarcador de malalties com ara l’obesitat o la diabetis. Així i tot, aquests últims anys el Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) ha demostrat que aquest és un sistema complex, atès que els nivells de succinat també augmenten en algunes situacions fisiològiques, com ara quan ingerim aliments.

“És en aquest context que creiem que el succinat regula de manera natural les funcions del nostre organisme que controlen que hi hagi un equilibri entre la ingesta i la despesa energètica”, ha dit la investigadora. Així, l’estudi demostra que el succinat determinaria les oscil·lacions de la leptina durant el dia. “En les persones amb obesitat, aquest mecanisme és hiperactivat, fet que explicaria, en part, els nivells elevats de leptina”, ha assegurat.

Aquest avenç científic és un punt d’inflexió en el tractament de l’obesitat i obre les portes a estudis futurs destinats no tan sols a investigar més funcions metabòliques del succinat, sinó també a explorar teràpies que permetin de restaurar aquest mecanisme i estabilitzar-ne els nivells.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de mil milions de persones a tot el món són obeses, dades que segueixen una tendència a l’alça. L’obesitat, segons que alerta l’organisme, s’associa directament amb la diabetis de tipus 2, amb les malalties càrdio-vasculars, amb la hipertensió, amb els accidents cerebrovasculars i amb diverses formes de càncer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor