29.11.2024 - 15:00
|
Actualització: 29.11.2024 - 16:46
El president Jordi Pujol ha demanat al món convergent que recuperés una política possibilista dins l’estat espanyol perquè “això de la independència serà molt difícil”, i ha dit que va ser un error d’extingir Convergència Democràtica de Catalunya. Pujol ho ha expressat en un homenatge a Castellterçol (Moianès), en què ha trenat un discurs una mica erràtic, en què a voltes perdia el fil i es repetia –atesa la seva edat, noranta-quatre anys, i les seqüeles d’un ictus que va tenir ara fa dos anys. En un discurs de quaranta minuts que s’ha acabat un punt abruptament, ha semblat sovint desorientat –tot i que ell mateix ha fet molta broma sobre aquest fet–, però els arguments i els missatges que volia enviar eren clars. “Allò que dic, ho sento”, ha aclarit ell mateix.
Pujol també ha dit que els presidents Enric Prat de la Riba i Francesc Macià no havien estat mai independentistes, encara que poguessin semblar-ho per les seves accions polítiques, perquè eren conscients del poder que tenia Madrid. Ell mateix s’ha reconegut en aquest diagnòstic i ha recordat una conversa de fa més de seixanta anys amb un amic seu independentista, Pere Figuera. Pujol li responia llavors que Catalunya no seria independent. “Per què? Espanya és un país molt poderós, que té una de les dues o tres llengües més importants del món. Que està ficada pertot arreu. Podem aspirar a salvar-nos, però ho hem de fer a través de negociar amb Espanya”, ha dit, tot recreant la conversa.
Pujol ha parlat en un homenatge organitzat per l’associació dels Amics d’Enric Prat de la Riba. L’acte s’emmarca en una sèrie de conferències i trobades per a reivindicar el llegat pujolista, bo i coincidint amb els cinquanta anys de Convergència, i la figura del president, ara que l’Audiència espanyola ha fixat la data del judici contra la seva família –el novembre del 2025– per delictes d’organització criminal, emblanquiment de capitals, falsedat documental i delictes contra la hisenda pública. Ningú no hi ha fet menció, però Pujol ha dit que es feia responsable dels errors que havien derivat en la desaparició del partit, cosa que ara lamentava.
“Convergència no hi és. Hauria valgut la pena de mantenir-la, de ser capaços de superar un trauma del qual jo em sento, en part, responsable. Allò es podia salvar, però aleshores tothom es va atabalar. Ja ho entenc. Jo vaig dir: ‘Em retiro i em repudieu.’ Això va anar ben bé així, però encara hi som, tots nosaltres, i hem d’aconseguir de mantenir, en el grau que puguem, això que fèiem. Primera cosa: salvar el partit, que no serà Convergència, en serà un altre, però ha de respectar aquell esperit i aquella mentalitat”, ha dit.
L’acte ha tingut més ponents, que han parlat abans, El president del parlament, Josep Rull, en un vídeo enregistrat, ha definit Pujol com “el pare de la nació catalana moderna”. L’ex-presidenta del parlament Núria de Gispert ha celebrat que Junts i els hereus de “l’autèntica Unió Democràtica”, els Demòcrates encapçalats per Toni Castellà, decidissin d’integrar-se. L’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias i l’ex-conseller Felip Puig han recordat l’obra de govern del president Pujol i el tarannà pactista.
L’historiador Adrià Fortet, deixeble del professor Joan B. Culla, ha comparat l’obra de govern de Pujol amb la de Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya entre el 1914 i el 1917, perquè tots dos, ha dit, van reconstruir un país que es trobava en un estat molt magre. “La reconstrucció tant de Prat com de Pujol ens poden ajudar a construir el país una altra vegada”, ha dit. L’advocada Magda Oranich ha explicat que l’etapa de la transició havia implicat uns quants èxits polítics, malgrat que no s’aconseguís la ruptura, i el president Artur Mas ha demanat d’aprendre dels èxits i dels errors del procés amb realisme i sense menystenir l’autonomia.